5+5 rajzfilm felnőtteknek – vissza a gyerekkorba

Az előző részben felnőtteknek készült animációs sorozatokról írtam, most következzen pár olyan rajzfilm, amit bár gyerekeknek írtak és rajzoltak, a zsibbadt agyú felnőttek is értékelhetnek. A legtöbb mostani gyerekmesének van egy olyan szerethető tulajdonsága, hogy a gyerekpoénok mellett egy-egy utalással a felnőtteknek is érdekes lehet, a legtöbb sorozat, amit ide beválogattam azonban nemcsak mellékesen érdekes. Én értékelem, amikor a készítők úgy dolgoznak, hogy minden korosztálynak érdekes legyen a történet is, és artikulálatlan üvöltözés helyett mindennapi problémákat is feldolgozzanak. Klasszikusok itt nincsenek, az animék és a képregény-feldolgozások direkt maradtak ki, részben ízlés, részben a hely szűkössége miatt. Második rész, 90-es évek flashback.

1.Parkműsor/Regular Show

vodkalno.tumblr.com

vodkalno.tumblr.com

Két huszonéves, egy kéktollú madár, Mordecai, és egy mosómedve, Rigby a városi parkban dolgozik karbantartóként, és munkaidejük nagy részében igyekeznek a nehéz és felelősségteljes munkákat megúszni, gyorsabb és alternatív módokon problémákat megoldani, videójátékozni és lustálkodni, burritót zabálni vagy a helyi kávézóban próbálják nem beégetni magukat az alakuló barátnőik előtt. A kerülőutakkal viszont elég gyakran portált nyitnak egy alternatív valóságba, ahol a halál 300 éves gonosz és neveletlen fiát szittelhetik, vagy az intergalaktikus ízlésbíróságra kerülnek túl-lazaság miatt.
Ja, és soha ne mikrózz meg órát!

2. Gravity falls/Rejtélyek városkája

dracomalfoymanor.tumblr.com

dracomalfoymanor.tumblr.com

Twin Peaks gyerekeknek. Ez is egy olyan rajzfilm, ami óvodástól felfelé mindenkinek érdekes lehet. Akiben elindul a nyomozó és rákattan a számtalan összefüggés felfedezésére, a felvillantot kriptogramok megfejtegetésére, és a sorozatot követő rajongók összeesküvés-elméleteire, az nagyon komoly függőséget tud kialakítani. A történet szerint egy ikerpár, Mabel és Dipper a nyári szünetet a turistalehúzással foglalatoskodó nagy-nagybácsijuknál töltik Gravity Falls-ban, ahol egyébként rengeteg földöntúli és paranormális jelenség is történik, és mintha mindenkinek ez lenne a természetes. Dipper talál egy furcsa könyvet és nekiáll nyomozni, a néző is elkezd nyomozni hogy egyre kevesebbet értsen abból mi folyik itt -Gyöngyösön- Gravityben.

3. Adventure Time!/Kalandra fel

oodelfofnoodles.tumblr.com

oodelfofnoodles.tumblr.com

Most komoly bajban vagyok, mit írjak, mert az egész koncepció annyira infantilis és rózsaszín, hogy elmondás alapján még a gyerekmesék között is hülyeség lenne. Finn, az utolsó ember Ooo-ban a nagy háború után, és a kutyájával kalandokat keresnek egész nap. Oké. Rágógumi hercegnő földjén élnek. Oké, kezd kicsit dedós lenni. Főellenségük a jégkirály, akiről kiderül, nem mindig volt gonosz. Na ez már túlzás. Viszont ez is beszippant, és igenis a cukormáz alatt komolyan vehető helyzetekről van szó, és a háború utáni szemetes, kicsit steampunk posztapokaliptikus világ, a gyakran keserű és megtört életek történetei nagyon szerethetőek. Finn pedig pont az elsőcsók-korszakban van, Jake, a kutya pedig nemrég apuka lett, szóval a kalandok mellett a gyomorremegős érzelmek és a család is fontos kérdés lesz.

4. Marvelous Misadventures of Flapjack/Nyomi szerencsétlen utazásai

pixelated-fruitloops.tumblr.com

pixelated-fruitloops.tumblr.com

Ez az a sorozat, amit nem is értem, hogy csinálhattak gyerekeknek, kb. mint a Bátor a gyáva kutyát, az is ilyen paramese. Horror horror hátán, elmebeteg szereplők, para vágások, csúnya rajzok, drogos utalások és iszonyatos melankólia – na ez az, ami viszont iszonyatosan szórakoztató lesz. Nyomi és Bütyök kapitány egy kikötőben élnek, ahol olyasmi figurák élnek, mint minden rendes pályaudvaron, ráadásul Bütyök egy aljas szar ember is, aki még a rábízott Nyomit is simán feladja a könnyebb boldogulásért – Nyomi, szegény naiv pedig csak kacag és a szeretetről meg a cukorszigetről álmodozik.

5. The Grim Adventures of Billy and Mandy/Billy és Mandy kalandjai a kaszással

llovelywallflower.tumblr.com

llovelywallflower.tumblr.com

Klasszikus, talán már oldschoolnak is számító Cartoon Networkos sorozat. Annak idején is tetszett, de felnőtt fejjel, eredeti hanggal újranézve zseniális. Kaszás a nyomorult életével és gondjaival, amit jamaikai angolul ad elő sokkal izgibb karakter,mint magyar szinkronnal. Világfájdalmát patetikus monológokban adja elő, miközben pokoli orgonazene szól, hát, nagyon szórakoztató, és kicsit mindenki tud vele azonosulni. Mandy pedig egy igazi, számító féreg, aki még az iróniához is túl rideg. Egyedül Billy és az orrából lógózöld fika olyan, hogy egy egyszer még nevet rajta az ember, aztán uncsi lesz, de szerencsére nem olyan fontos szereplő, hogy sokat kelljen tűrni.

Honorable mentions, vagyis futottak még: Spongyabob, Star Wars rajzfilmek, Chowder