A 69-es az új 27-esek klubja

Lemmy, Bowie és Rickman megnyitották a 69-esek klubját? 2015-16 fordulóján többször is keltünk arra, hogy a híroldalak életmű-visszatekintéssel és nekrológgal nyitnak. És sajnos még fogunk is párszor…

Amikor néhány éve, 2011-ben Amy Winehouse is belépett a 27-esek mennyei klubjába és a híroldalak felfrissítették az emlékezetünkben, a különböző kánonok szerint kik tartoznak ebbe a tragikus társaságba, néhány olyan vélemény is felbukkant, hogy nem biztos, hogy jó ötlet drogtúladagolásban, alkoholmérgezésben és szerelmi bánatban a másvilágra távozó fiatalokat isteníteni.

27 év rettenetesen kevés, bár ekkor még van az embernek ereje igazán lendületesen önpusztítani, ha pedig extrém tehetséges, mint Hendrix, Joplin vagy Winehouse volt, hát valami másban kellett hiányt szenvedniük. Az isten egyik kezével ad, a másikkal elvesz, szól a mondás. Adott tehetséget, eszközöket arra, hogy kitörjön, de elvette az időt, legalábbis nagyon lerövidítette, amíg az rendelkezésre áll. És persze sosem szól előre, kit fog letarolni. Persze készülnek is listák olyan lehetséges nevekről, akik majd be fognak lépni a klubba – igazán hátborzongató gondolatkísérlet Justin Bieber vagy Miley Cyrus halálát előre misztifikálni, de a 27-esek klubja kifejezetten vonzza az ilyenekben hívő véleményeket.

A fiatalok halála mindig tragédia, de mi van akkor, ha idős, beteg, vagy önpusztítást évtizedek óta nem visszafogottan űző hírességekről van szó? Idén télen pont ez történt, Lemmy pár napja 70, Bowie és Rickman 69 évesek voltak, mindhárman rákkal küzdöttek, igazán egyikük halála sem “tragikus hirtelenséggel” történt, inkább “hosszú, méltósággal viselt betegeskedés után”.Funniest_Memes_i-m-too-old-for-this-shit-said-no-rockstar-ever_3486

A fekete január pedig olyan listákat inspirált, amin a még élő, utolsó rocksztárokat sorolják fel, mert jobban belegondolva Ozzy, három Stones-tag, Mick Jagger, Keith Richards és Charlie Watts, Patty Smith, Iggy Pop, Bob Dylan, meg két Beatle, Paul és Ringo maradt már csak a leghíresebb zenészek közül. Végignézve a listát és a születési éveket, rá kell jönnünk, bizony nemcsak mi öregszünk, hanem ők is, és hát aki a rock and roll születésénél ott volt, az bizony a hatvanas-hetvenes években volt fiatal, aki pedig tett is érte, az nem sovány fehérjéken és antioxidánsban gazdag zöld teán élt akkoriban. Mi lassan fellélegezhetünk, minket már alig fenyeget a 27-esek klubjának veszélye, (öregszünk, na), de a legendáink sem lesznek fiatalabbak, a 69-esek klubja csak most alakult, de a hetven-nyolcvan felettiektől, pláne a kilencven felettiektől is előbb-utóbb könnyes búcsút kell majd vennünk.

Régen úgyis minden jobb volt, szeressétek a zenét és szeressétek az időseket, mert öregnek lenni nemcsak buszos ülőhelyből, sztk-ból és húzós kocsiból áll, mint a mellékelt ábra mutatja.