Az ember, aki lencsén keresztül örökítette meg a világot

Mindig csodálattal figyeltem az olyan embereket, akik elszántsággal, odaadással, határaikat feszegetve űznek egy szakmát, vagy csinálnak bármilyen tevékenységet. Ezek a személyek általában rendkívüli tehetséggel rendelkeznek valamiben, aminek segítségével csak még jobban kitűnnek a tömegből, így pedig megismerhetjük őket, munkásságukat. Minden területen találunk ilyen nem mindennapi tehetségeket, zenészek, filmesek, művészek között, és még sorolhatnám.

Ilyen ember Sebastião Salgado fotós, pontosabban social photographer is, akit a Föld Sója (The Salt of the Earth) című dokumentumfilmből ismertem meg. Lenyűgözött az, hogy majdnem az egész világot beutazta munkája során – több mint száz országban járt -, képei között pedig találhatunk sokkoló, szomorú fotókat, de gyönyörű természeti képeket is. Az összesre igaz, hogy rendkívül különlegesek. Sebastião bejárta Latin-Amerikát, Afrikát, ahol találkozott az éhezéssel, szegénységgel, szárazsággal. Járt a délszláv háborúban, Ruandában, tehát találkozott bőven szomorú és szívfacsaró képsorokkal, melyeket maga is megörökített. Fotós projektjeit általában könyvbe foglalja, így munkásságát szakaszokra bontotta, átláthatóvá tette a közönség számára. Első komolyabb projektje Workers címmel jelent meg, amiben kétkezi munkásokat örökített meg, akik olyan elképesztő dolgokat építenek, melyek a mai emberek számára megdöbbentőek. Fotózott kuvaiti olajmezőn dolgozó munkásokat, és brazíliai aranybányában dokumentálta a hihetetlen körülményeket, amiben az embereknek dolgozniuk kell.

12369473_1009736655757069_1029625610_o

Salgado 1944-ben született Brazíliában. Eleinte közgazdásznak tanult, és egy Nemzetközi Kávészervezetnél dolgozott. Munkájának köszönhetően sokat utazott, többször járt Afrikában, ott kezdett el fotózni. 1973-ban otthagyta munkahelyét és a közgazdász szakmát, főállású fotósként kezdett el dolgozni újságok számára. Mára pedig már saját fotóügynöksége van, melyet feleségével közösen irányít, Amazonas Images néven.

1977-1984 között Latin-Amerikában mintha egy másik világba került volna. Az idő megszűnt létezni ott, ahova utazott. A halál gyakran megjelenik képein, és ekkor pedig ez különösen jellemző volt, ezen a vidéken. Az ott élő emberek egy teljesen más életmódot éltek, mint a hétköznapi emberek, más szokásokkal minden téren. Salgado ezt dokumentálta.

12369963_1009736672423734_572629565_o

Exodus nevű projektje során a tömeges népvándorlásokat örökítette meg. Ebben az időben zajlott a délszláv és a ruandai háború. Különösen a ruandai népirtás viselte meg a fotóst, szörnyű dolgokat látott, melyek képein is tükröződnek ebből az időből. Halál, szenvedés és reménytelenség köszön vissza fotóiból. Salgadot a látottak rendkívül megviselték lelkileg és fizikailag is. Ahogy a dokumentumfilmben elmondja: „Mi, emberek szörnyű állatok vagyunk. Történelmünk háborúk története. Egy véget nem érő történet. Egy elmebaj meséje.”

Ekkor Salgado már arra az elhatározásra jutott, hogy abbahagyja a fotózást, mivel feladta az emberiségbe és az életbe vetett hitét. De eldöntötte, hogy új életet kezd. Ekkor szinte megváltásként jött az, hogy a szülei ráhagyták a családi farmot Brazíliában. Viszont sajnos a farm az idők során szinte már sivataggá vált, mivel ki kellett vágni a fákat, és az állatok, a víz, az élet teljesen eltűnt a vidékről. Salgado felesége, aki mindig mellette állt, és támogatta bármiről is volt szó, ismét segítette őt. Ő találta ki azt, hogy az életet vissza lehet hozni a vidékre kemény munkával, és igaza is lett. 20 év munkájának köszönhetően, ma ismét burjánzik két és fél millió facsemetével az egykor halottnak hitt táj. Újra egy gyönyörű erdőt találunk a hullámzó dombokon.

Salgado újra visszatért a fotózáshoz, de immár egy kicsit másféle irányvonalat követve. 2004-ben Genesis címmel jelent meg új projektje, mely már nem csak emberekkel foglalkozott, hanem állatokkal, a gyönyörű természettel. De fotózott bennszülötteket is, és eddig még felfedezetlen törzsek tagjait. Különleges tehetsége ezen a területen is megmutatkozott, mivel először próbálták őt lebeszélni a természetfotózásról.

12375624_1009736682423733_322878429_o

Salgado sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a fotózás mellett humanitárius munkát is végez, dolgozott az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezettel Afrikában, feleségével pedig folyamatosan dolgoznak a brazil őserdők megmentésén. Ráadásul még az UNICEF jószolgálati nagykövetévé is megválasztották. Csak ezt remélhetjük, hogy ez a nem mindennapi ember, tehetség a fotóival a jövőben is megörvendezteti a közönséget, és továbbra is törekszik a világ jobbá tételére.

Szerző: Csolics Filip