Dubrovnik: Velence riválisából a filmturizmus célpontja

A kereskedőváros történelmi épületeit a délszláv háború sem rombolta le, így ma különböző szuperprodukciók forognak az óvárosban. Dubrovnik filmstúdiót is tervez építeni, hogy mégjobban felpörgesse a filmipart, így a filmes turizmust is.

Szerző: Földi Bence

Ha az ember nemcsak levelezgetett vagy papírrepülőket hajtogatott, hanem figyelmesen üldögélt a középiskolai történelemórákon, ismerős lehet ez a városnév: Raguza. A dalmát tengerparton fekvő város külön köztársaságként vívott kereskedelmi csatározásokat az Adria túlfelén elterülő Velencével, ennek megfelelően a 15-16. században Európa egyik legnagyobb (negyvenezer fős!) és leggazdagabb városa volt. Közel két évszázadig magyar fennhatóság alá is tartozott a település, amelyet egykor Délszláv Athénnek és Adria gyöngyének is neveztek – ma már Dubrovnik néven ismerik.

dubrovnik

Dubrovnik (www.uniline.hr)

Az UNESCO Kulturális Világörökség részét képező város azonban nem közvetlenül a múltja miatt lett világszerte ismert, ám közvetetten mégis. Dubrovnik történelmi épületei – amelyeket még a délszláv háború borzalmai sem romboltak le – ugyanis sok filmest megihlettek, nem csoda, hogy több amerikai szuperprodukció forgatási helyszíne lett a település óvárosa. Legutóbb rohamosztagosokat láttak a piacon – erről még a washingtoni horvát nagykövetség is posztolt képet Facebookon –, ennek oka pedig egyszerű: a Csillagok háborúja nyolcadik epizódjának néhány jelenetét – köztük állítólag egy tetőkön zajló üldözést – a városban forgatják. Ugyan Az ébredő Erő főszereplőjét, Rey-t alakító Daisy Ridley nem utazott a horvát tengerpartra, fontos helyszín lehet a város. A Total Croatia News úgy tudja, hogy Dubrovnik Padmé Amidala és Jar-Jar Binks szülőbolygójának, a Naboo-nak ad otthont. A bolygó az előzménytrilógiában szerepelt, olaszországi helyszíneken – Nápolyban és a Comói-tónál – vették fel az ottani jeleneteket, ám most Dubrovnik főutcáján, a Stradunon zajlanak az előkészületek a március 9-e és 20-a közötti munkához. A kormány audiovizuális művészetekért felelős embere, Hrvoje Hribar ezzel kapcsolatban ki is jelentette: „Dubrovnik a galaxis leggyönyörűbb bolygója.”

star wars dubrovnik 2

Az Episode VIII. legújabb díszletei (www.starwarsdubrovnik.com)

A Star Wars-t megelőzően egy másik nagy franchise, a Trónok harca-sorozat is forgatott Dubrovnikban. A magyar kaszkadőrök részvételével is forgott jelenetekben a város Királyvárnak adott otthont. Nemrég felröppentek a hírek azzal kapcsolatban is, hogy egy harmadik, óriási rajongótáborral rendelkező franchise érkezhet Dubrovnikba. Február végén maga a polgármester, Andro Vlahusic árulta el, hogy zajlanak az egyeztetések, „de James Bonddal nem könnyű tárgyalni” – írja a Croatia Week. Ezzel egyébként nem Dubrovnik lenne az első horvát település Bond-filmben: a Spectre-ben Rovinj szerepelt egy motorcsónakos üldözés háttereként.

A fentiek alapján nem csoda, hogy a város ráérzett a lehetőségre: azt tervezik, hogy filmstúdiót építenek Dubrovnikban. Erről ugyancsak a polgármester beszélt bő egy hete, hozzátéve, hogy hosszabb ideje tanulmányozták a lehetőséget és a környező országok – így jó eséllyel Magyarország – filmstúdióit is, valamint egy 30 kilométer sugarú körben több potenciális helyszínt is találtak. Vlahusic szerint a filmekkel lehet a legvonzóbb turisztikai célponttá varázsolni Dubrovnikot, hogy olyan lehessen, mint például A Gyűrűk Ura-filmeket követően Új-Zéland. És milyen jól gondolja! A Trónok harca miatt már speciális túrákon vehetnek részt a városban a rajongók, ahol különböző extra információkat tudhatnak meg azokról a napokról, amikor Dubrovnik Királyvárrá változott. Az egyes forgatási helyszíneket is be lehet járni, a rajongók pedig érkeznek is, miután sorra ajánlják úti célként a legkülönbözőbb honlapok Dubrovnikot.

walls-of-dubrovnik2

Lord Varys és Tyrion Lannister Királyvár falain (www.kingslandingdubrovnik.com)

A nagy amerikai szuperprodukciókat megelőzően egyébként a dél-koreai film- és tévés műsorgyártás találta meg magának Dubrovnikot: egy romantikus film és egy utazós reality is forgott horvát helyszíneken. Ennek megfelelően csak 2015 januárja és októbere között háromszázezer dél-koreai látogatott Dubrovnikba (2009-ben ez a szám még tízezer volt) – írja az Eye for Travel. Manapság már koreai éttermet is találni az óvárosban. Az egésznek ugyanaz a titka, amivel Magyarország is operál: az adóvisszatérítés. 2012 óta a külföldi filmkészítők a befizetett adójuk húsz százalékát visszakapják – azaz ekkora kedvezményt kapnak –, így Horvátország európai szinten is az egyik legolcsóbb filmforgatási helyszín. A dubrovniki filmesturizmus fellendüléséből ráadásul akár Magyarország is profitálhat, hiszen Budapesten és a különböző magyarországi filmstúdiókban is rengeteg csúcsprodukció forgott az utóbbi években – egy átruccanást talán megér a rajongóknak. Ám arra még várnunk kell, hogy ne csak a szomszédban forgassanak Star Wars-filmet.

A kiemelt kép forrása: www.antenazadar.hr