Oldie but goldie – Guns N’ Roses

Létezik olyan, hogy valakinél tíz évig is tart egy celebrity crush? És hogy harminchoz közeledve is minden születésnapján (vagy csak simán napján) azt kívánja, bár feltalálnák az időgépet, hogy ott lehessen egy majd harminc évvel ezelőtti koncerten? Hát jelentem, számomra mindez maga a valóság, még akkor is, ha imádott bálványom azóta úgy néz ki, mint egy jól lakott countryzenész, aki a saját legendás zenekarának csinált egy tribute bandát. Fegyvert s rózsát éneklek.

Szerző: Molnár Barbara

guns n roses 2

Forrás: www.theglamnationnetwork.com

Na, de hogy miért is fontos a Guns-ról megemlékezni (már persze az egyéni preferenciáimon kívül)? Hát, mert ők voltak az utolsó rock banda. Mármint az utolsó klasszikus rock banda azokból az évekből, amikor a srácoknak menőbb sminkje és jobban belőtt frizkója volt, mint a lányoknak, és amikor a rock még utoljára divat volt. Aztán a kilencvenes évekkel megérkezett a Nirvana és az új idők új szelei a földdel tették egyenlővé a hard rock kultuszát. Csodálatos parafrázisa ennek az a ’92-es MTV VMA, ahol eme két világ a szó szoros értelmében összecsapott, de hát Axl-lel nem nehéz rosszban lenni (kezdhetek keresni egy jó ügyvédet, úgy érzem…). A Guns meg egyébként sem csinált belőle titkot soha, hogy szerintük „kedves srácok nem játszanak rock and rollt”.

A vég kezdete tehát 1985-re tehető.

Két korábban alakult banda – az L.A. Guns és a Hollywood Rose – ekkorra megmaradt tagjaiból állt össze a kezdeti formáció, majd hamarosan, néhány tagcsere után kialakult a „legendás ötös”. Axl Rose (William Bailey, később William Rose) és Izzy Stradlin(Jeffrey Isabelle) még középiskolai cimbik voltak otthon, Lafayette-ben és a nyolcvanas évek elején egymástól függetlenül költöztek Los Angelesbe. Rose összesen nyolcszor költözött el és vissza Indianaba, közben több helyen is megfordult az USA-ban. Egy New York-i parkban töltött éjszaka után, egy fekete fickó odament hozzá és ennyit mondott neki: „You know where you are? You’re in the jungle, baby, you gonna die!”. Igen, ezt a sort a Welcome to the jungle-ből ismerheti a nagyérdemű.
Axl sohasem rajongott a glamsterségért, de mint tudjuk, a divat nem kívánságműsor. Indianaban punk-rockernek bélyegezték, LA-ben azt mondták, hippi. Elmondása szerint majd két évig ácsorgott estéről estére magányosan a Troubadour nevű klub előtt, senki nem állt vele szóba. Hamar rájött, hogy addig nem lesz fellépése, míg nincs meg hozzá a megfelelő külső, melynek elérésében az akkori barátnője segítette sminktippekkel.

Slash (Saul Hudson) Londonban született, lévén, hogy félig angol apja és félig amerikai édesanyja révén. Ő egyébként egy elég menő fekete divattervező volt akkoriban, és ez az élet jobban is feküdt neki, mint a britanniai családozás, így aztán Slash születése után nem sokkal visszaköltözött LA-be, pár év múlva pedig a Hudson-fiúk is követték.
Slash és Axl barátsága ’84 tájékán kezdődött, mikor is Axl önhatalmúlag kirúgta az akkori zenekaruk, a Hollywood Rose gitárosát, helyére pedig Slash-t castingolták. Ekkoriban Axl Slashnél lakott, egész pontosan a gitáros nagyijának az alagsorában. Persze Rose hamarosan konfliktusba keveredett a nagymamával, és ahelyett, hogy bocsánatot kért volna, amiért bunkó volt, inkább szó nélkül elköltözött. Öt napig senki nem tudott róla semmit, majd úgy jelent meg a próbán, mintha mi sem történt volna. A jó viszonyt az sem igazán erősítette, hogy Axl összejött egy rövid időre Slash barátnőjével, így aztán a GNR korai felállásában Tracii Guns ‒ az L.A.Guns-ból ‒ szerepelt mint szólógitáros. A doboknál ekkoriban Rob Gardner ült, de ez utóbbi két tag, hamarosan otthagyta ez együttest, mivel nem akartak Seattle-ben turnézni.
Duff (született Michael McKagan) korábban egy Road Crew nevű zenekarban vett részt, innen emlékezett Slash-re és Steven Adlerre, akiket végül ő csábított a GNR-be. Első szerződésüket 1986-ben írták alá a Geffen Records-szal, és bumm, így lett a chocapic világ legveszélyesebb zenekara.

guns n roses 3

Forrás: www.nytimes.com

Ami ezután jött, az szex, drogok és rock and roll. Na, meg persze állandó összeveszések a zenekaron belül, perek tömkelege, tagcserék, botrányok. Axl sosem volt könnyű ember, de ’94-re mikor a zenekar gyakorlatilag megszűnt, már igazi primadonnaként viselkedett. Slash azt mondja, ez némiképp érthető: nehéz lehetett az egyetlen józannak lenni egy halom függő mellett, így aztán kölcsönösen borították ki egymást. Hivatalosan Adlert is ezért – a heroin függősége miatt – menesztették a bandából (tudjátok, túl sokat táncolt Mr. Brownstone-nal); helyére Matt Sorum lépett. Izzy önként távozott, szerepét Gilby Clarke vette át. 1990 januárjában pedig csatlakozott Dizzy, mint billentyűs.

’91-ben egy kétéves világkörüli turnéra indult a zenekar, ezalatt kezdett végleg megromlani a tagok közötti viszony és szintén a turné alatt történt az az epic balhé, amikor Axl a közönségbe ugrott az előadás alatt és összevert egy rajongót, aki fotókat készített a koncertről. Ezután kiosztotta a biztonsági őröket, majd a mikrofont földhöz csapva levonult a színpadról. Persze számtalan ehhez hasonló esetet lehetne említeni, és még ott voltak Axl rendszeres, többórás késései is, ami azóta sem változott. (Egy ilyen fantasztikus élménynek magam is részese lehettem a 2006-os budapesti koncert alkalmával. Legalább kialudtam magam, mire megérkeztek.)

guns n roses 4

Forrás: www.keepcalm-o-matic.co.uk

’98-ra minden eredeti tag kikerült a bandából, Rose pedig megvásárolta a Guns N’ Roses nevet és nagyjából azóta tart az a szánalmas vergődés, amit ma Guns N’ Roses-nak hívnak.
Axl hol évekre remeteségbe vonult, hol feltűnt, miközben a többiek leálltak az állandó cuccozással és megalapították saját zenekaraikat, melyek egész sikeresen futottak /futnak. A rajongók nagy része – nem véletlenül – az újraegyesülésben reménykedik, viszont ez egyelőre nem túl valószínű (de legalább már nem esélytelen), és ez leginkább Axl-en áll az utóbbi évek tapasztalatai alapján.

Ez a banda szinte megalakulásuk óta legenda. Létezésük durván tíz éve alatt mindössze négy stúdióalbumot adtak ki, de ezek között nincs két stílusában megegyező. A kezdeti nyersebb, punkosabb hangzás folyamatosan egészült ki újabb hangszerekkel, vokalistákkal és effektekkel, így érve el az art rock műfajáig, de megtartva a hard rock jegyeit. Mindez idő alatt két zenei rekordot is felállítottak, amelyeket azóta is tartanak. Népszerűségük, hatásuk révén a könnyűzene ikonjai; legalább annyira, mint a The Rolling Stones.

“Van úgy, hogy az ember felfedez magának egy új bandát, és attól fogva mindenkit rá akar dumálni. Terjeszti, mint egy betegséget, addig-addig, míg lesz – mondjuk – háromszáz ember, akik vele együtt hallgatják. Így terjed a mi zenénk is, és ez teszi lehetővé, hogy közel maradjunk a gyökereinkhez. Mi az utcáról kerültünk elő, és mindegy, hogy hova tartunk, a gyökereinket sose feledjük.” – így nyilatkozott Axl 1987-ben. S habár a Guns már bőven nem számít újnak, terjeszteni még mindig érdemes.

 

A kiemelt kép forrása: secure.static.tumblr.com