Oldie but goldie – Peace, Love, Rock’n’roll

Bezzeg régen még a szerelem is jobb volt! Az Oldie but goldie legújabb részében végigvesszük a rock’n’roll történetének leghíresebb párjait! Négy végzetes sztori, amit a szerelem írt. Morzsoljatok el egy könnycseppet, tekerjétek fel a What is Love-ot, és kezdődjön az olvasás!

Sid és Nancy

Sid Vicious (Sex Pistols) és Nancy Spungen

Punk Rómeó és Júlia-történet” – gyakran így állítják be Sid és Nancy sztoriját. Az állítás első része tagadhatatlanul igaz. De a második is az lenne? Meglátjuk, hogy te, olvasó, mit gondolsz majd erről, miután elolvastad a következőket!

Nancy Spungen groupie volt, aki prostitúcióból tartotta el magát. Először Johnny Rottent, a Sex Pistols énekesét szemelte ki magának, de ő visszautasította, így került Sid Vicious közelébe a lány. Amellett, hogy Nancy pszichiátriailag igazoltan skizofrén volt, elég keményen drogozott. Bár Sidet korábban sem kellett félteni, erről itt már olvashattatok, de a lánnyal való megismerkedésük után teljesen elvesztette a kontrollt. Sorozatos balhéi is hozzájárultak ahhoz, hogy a Sex Pistols, minden idők legkirályabb punkzenekara feloszlott. Ezután Sid szólókarrierbe kezdett, Nancy lett a menedzsere. A dolgok azonban nem úgy mentek, ahogy várták, a Sid Sings szólóalbum nem aratott túl nagy sikert – lehet, hogy ehhez az is hozzájárult, hogy Vicious totál be volt állva a felvételeken. Közben a páros egyre beljebb került a drogok erdejében, útjukat pedig verekedések, paranoid hallucinációk kísérték.

A sztori vége, hogy Nancy Spungent 1978-ban holtan találták meg a közös hotelszobájukban, hasán szúrt sebekkel. Sid annyira nem volt képben, hogy arra sem emlékezett, ő tette-e a dolgot. Végül felmentették, de a szabadulását megünneplő buli estéjén beadta magának az aranylövést. Öngyilkosság volt? Az anyja azt állította, hogy ő adta a heroint a fiúnak, hogy megszabadítsa a szenvedéseitől, sőt, azt is hozzátette, hogy a következő levelet találta Sid a zsebében: „Volt egy egyezségünk Nancyvel a halálunkkal kapcsolatban, és be kell tartanom az alku rám eső felét. Kérlek, temessetek a kedvesem mellé, a bőrdzsekimben, a farmeromban és a motoros csizmámban.”

Nancy és Sid mindössze 21 éves voltak. A történetük nagyon sok feldolgozást élt meg, újságírói oknyomozó filmtől kezdve a Sid és Nancy című alkotásig, amelyben Gary Oldman zseniálisan játssza az őrület határán álló Sidet.

Love story? Inkább két sérült gyerek végzetes találkozása.

Kurt és Courtney

Kurt Cobain és Courtney Love

courtney

Adekvát esküvői szerkó. Plusz Courtney eltévesztette, hogy kinek a kezét kéne fogni. Forrás

Azt hiszem, ezt a sztorit mindannyian ismerjük. Legalábbis a 80-as, 90-es évek MTV2-n felnövő generációja biztosan. Kurt és Courtney 1991-ben találkoztak, akkoriban a Nirvana éppen a Nevermind című lemezén dolgozott. Cobain először azt hitte, hogy csak kihasználta Courtney, így inkább megszakította vele a kapcsolatot. Courtney végül Dave Grohlon keresztül – aki jó barátja volt – meggyőzte Kurtöt, hogy folytassák. A lány zenekara, a Hole és a Nirvana 1992-ben már együtt turnéztak, a pár pedig még ebben az évben összeházasodott – Cobain egy zöld kockás pizsiben volt, Courtney pedig egy csipkeruhában, amit egy színésznőtől örökölt meg. Hat hónappal a ceremónia után megszületett a gyerekük, Francis Bean Cobain. Az okosak ebből rájöhetnek, hogy Courtney terhes volt már a nász előtt. Egyébként a szerelmesektől nem volt idegen a drog, de a kislányuk születésekor leálltak a keményebb szerekről. Érdekes, hogy a Nevermind lemezen szerepel a Polly című szám, melyet akár Courtney-ról is írhatott volna Kurt. (A számot a Tankcsapda is feldolgozta Egyszerű dal címmel.)

Kurt a következő időszakban több ízben próbált meg öngyilkosságot elkövetni, végül a szertartás után két évvel, 1994-ben fejbe lőtte magát. A búcsúlevelében ez áll: „Van egy istennő feleségem, aki nagyravágyástól és empátiától szenved, és egy lányom, aki túl sokat emlékeztet arra, ki is voltam régen, tele szeretettel és kedvvel, minden szembejövőt megcsókolva, mert mindenki jó és senki se bántja.” Szomorkás. Így halt meg a grunge apja, a kockás inges, kócos hajú zseni.

Tudjátok ki volt Courtney következő férje? Edward Norton. Erős váltás, nem? Bár, a Harcosok klubja után ezt is elhiszem Nortonnak.

Love story? Hát, Courtney Love vezetéknevét tekintve biztosan. De persze egyébként is!

Lou és Laurie

Lou Reed és Laurie Anderson

Az én Istenem a rock’n’roll. A legfontosabb része a vallásomnak a gitározás.” – az előbbi idézet Lou Reedtől származik, az amerikai The Velvet Underground néhai énekesétől. Az Andy Warhol menedzselte (!) zenekar a hatvanas években indult, elég kevés visszhanggal. Az utókor azonban felmérte a jelentőségüket, ezt jól jelzi, hogy a Rolling Stone magazin minden idők 100 legjobb előadója közül a 19. helyen említi őket. Lou Reednek volt azonban egy másik istennője is a rock mellett: úgy hívták, Laurie Anderson.

Lou a legjobb barátom volt, és egyben az az ember, akire a legjobban felnéztem a világon.” – hangzott el Laurie Anderson beszédében, amit Lou Rock and Roll Hall of Fame-be kerülésekor mondott. A pár 2008-ban házasodott össze. Mindketten művészek voltak, a szó legszorosabb értelmében. Lou angol szakot végzett az egyetemen, alapelve volt, hogy az irodalmat bevigye a zenébe, emellett fotózott is.  Laurie Anderson performerként, profi hegedűsként és nem utolsó sorban dalszövegíróként tevékenykedett. Több közös projektjük volt, a The Velvet Underground keretében is. Mindketten buddhisták voltak, és arra törekedtek, hogy minél harmonikusabb életet éljenek. Két, elképesztően intelligens emberről beszélünk, akik nem csak a hétköznapokban, de a művészetükben is kiegészítették egymást. Sajnos a hosszú házasság nem adatott meg nekik, Lou ugyanis 2013-ban meghalt, májelégtelenségben. Laurie-val összesen 21 évet töltöttek együtt, ebből 5 évet házasokként.

Love Story? Egyértelműen! Pedig, ha nem tévedek, a legtöbb embernek a felsorolt párok közül ők a legkevésbé ismerősek. Szóval, terjesszük az igét!

John és Yoko

John Lennon és Yoko Ono

Forrás

John és Yoko nem hitt a bad hair day-ben!  Forrás

Egy újabb váltás a mocsokból a harmóniába. Yoko Ono és John Lennon kapcsolata 1968-ban kezdődött, a pár azonban már 1966-ban megismerkedett, ekkor nézte meg ugyanis John Yoko kiállítását. Azonban a férfi ekkor még házas volt, így még váratott magára a nagy szerelem.

Kapcsolatuk első évében már felléptek közös alkalmi zenekarukkal, a The Dirty Mac-kel. Egy évre rá összeházasodtak, nászútjuk pedig egy performansz volt a vietnami háború ellen: az „Ágyban a békéért!”. A Beatles tagjai kicsit nehezen viselték Yokót, amire valljuk be, meg volt az okuk. Az Abbey Road című lemezüket például úgy kellett felvenniük, hogy a pár betolt egy ágyat a stúdióba Yokónak, hogy egy percre sem kelljen elválnia Johntól. Ez már kicsit nyál, nem? John felvette az Ono nevet is, hogy jelezze egységüket.

A pár közös életének egy gyilkosság vetett véget. Lennont 1980 decemberében meglátogatta Mark Chapman, aki autogramot kért a Double Fantasy című lemezre. A képet egy amatőr fotós megörökítette. Chapman ekkor még nem merte lelőni Johnt, azonban mikor a pár visszaérkezett az aznapi stúdiófelvételről, megtette. Természetesen ezer teória született a gyilkosság mikéntjéről. Az biztos, hogy Chapman a Zabhegyezőt (vagy újabban: Rozsban a fogót!) olvasta a gyilkosság előtt, és után is, egészen a rendőrök megérkezéséig.

Love story? Teljes mértékben. Habár bizonyos részei kicsit túl gejlek a történetnek, de ez a páros egyértelműen egymásnak lett teremtve.

Ti kiegészítenétek a listánkat? 

A kiemelt kép forrása.