Poszt-Harry Potter mit tehet az író?

Azt valószínűleg sokan tudják J. K. Rowlingról, hogy gyermekét egyedül nevelő anyaként írta a Harry Potter sorozatot, melynek sikere után a leggazdagabb nők egyike lett. De mi történt vele azóta? Hogy készült el kemény társadalomkritikát gyakorló regénye? Miért kezdett álnéven írni krimit? J. K. Rowling portré, poszt-Harry Potter.

J.K.RowlingAz én generációm tizenéves volt, amikor a Harry Potter berobbant itthon is, és az iskola sok kialvatlan arcot köszönhetett a sorozatnak, mert amikor Harry először találkozik Sirius Black-el, akkor mindegy, mennyi az idő, nem lehet aludni menni. A young adult könyvek közé sorolt, de valójában szerintem bármikor olvasható mese sokakkal szerettette meg az olvasást, de egy valakinek aztán végképp megváltoztatta az életét: ez maga az író, J. K. Rowling. Első házasságának hamar vége szakadt, ekkor már egy gyerekkel, munka nélkül, segélyből élt, és közben kávézókban írta lelkesen a korábban elkezdett könyv fejezeteit. Amikor elkészült, kiadója ezer példány nyomtatását vállalta be. A hatodik rész, A félvér herceg ehhez képest az első 24 órában kilenc millió példányban kelt el. Rowling valamit nagyon eltalált.

De mit lehet tenni, ha hét részesre tervezed a sorozatod, valóban a történet végére érsz és nem is szeretnéd folytatni? Lehet éldegélni az óriási mennyiségű pénzedből, majd ha már fogytán van, egy spin-offal mégiscsak folytatni a népszerű sztorit. Vagy meglovagolni a franchise-t és minden létező bőrt lehúzni a tényről, hogy te vagy a világhírű regény szerzője. Ezekre már sok példát láttunk, ám Rowling nem ilyen utat választott. Először, öt év szünet után írt egy olyan regényt, aminek a célközönsége egyáltalán nincs fedésben a Harry Potteréval, egészen más műfaj és egy nagyon komoly társadalomkritikát nyújt.

Ez az Átmeneti üresedés (The Casual Vacancy), ami hatalmas példányszámban fogyott, nyilván Rowling neve miatt, de nem érdemtelenül. A könyv olyan, mintha egy Mike Leigh filmet néznénk: realista társadalmi dráma, amiben kirajzolódik a brit kisvárosi élet minden visszássága, emberi gyarlóságok egész sora. Most úgy tűnik, mintha egy lehúzós könyvről beszélnék, de az Átmeneti üresedés nem az. Érdekes, kritikus és nagyon jól van megírva, ami azért érdekes, mert sokan féltek attól, hogy mi lesz, ha Rowling már nem egy varázslófiú kalandjairól mesél. Megugrotta a feladatot, sőt, olyan könyvet írt, ami önmagában is megállná a helyét, nem csak a megelőző hírnév miatt lehetett sikeres.

J.K. Rowling's First Novel For Adults "The Casual Vacancy" Hits The Shops

A BBC három részes minisorozatot forgatott belőle, ami sajnos nem olyan, mint egy Mike Leigh-film: az adaptáció során a szereplők fekete-fehérek lettek – vannak a jók és vannak a rosszak, és mindenkinek ez az egyetlen értelmezhető attribútuma – és pont azt az atmoszférát nem sikerült megteremteni, ami a könyvet érdekessé tette.

2013-ban aztán megjelent egy Kakukkszó (The Cuckoo’s Calling) című krimi, Robert Galbraith neve alatt, ami izgalmas, jól felépített magándetektíves nyomozós sztori. Az első könyves szerző regénye nem nagyon fogyott, mindaddig, amíg véletlenül – ezt persze sosem fogjuk megtudni, hogy micsoda véletlen volt – kiderült, hogy a művet Rowling írta, álnéven. Érdekes gondolat, hogy Rowling vajon valóban kíváncsi volt-e rá, sikeres tud-e lenni más műfajban is: egy ilyen sok pénz megmozgatására képes szerzőről soha senki nem fogja megírni, hogy gyenge, amit csinál, és az eladások sem feltétlen az aktuális műnek, hanem a nevének szólnak. Így ha valós visszajelzések érdeklik, nem tehet mást, mint hogy álnéven ír. De Rowling boldog lehetett.

J.K. RowlingA könyvet már akkor is dicsérte a kritika, amikor még nem derült ki a turpisság, külön kiemelve, hogy a Kakukkszó nem csak izgalmas, hanem karakterei és világa is jól fel van építve, vagyis nem csak szórakoztató, de jó is. Rowling aztán megszerette magándetektív főhősét, Cormoran Strike-ot, így elkészült a sorozat második része is: A selyemhernyó (The Silkworm) kevésbé magával ragadó, de még mindig nagyon jó krimi. A Strike-sorozat folytatódik, és a BBC természetesen adaptálja majd ezt is.

Rowling eközben Harry Potter történetét sem hagyta teljesen magára, de nem a bevezetőben említett pénzszerzési módokon használja népszerű hősét. Folyamatosan publikál novellákat, melyek ingyenesen elérhetőek a pottermore.com oldalon, most pedig forgatókönyvet ír. A varázslótanoncok Legendás állatok és megfigyelésük tankönyve által inspirált történet főhőse ennek fiktív szerzője lesz, és a történet Harry Potter kora előtt hetven évvel játszódik majd.

És hogyan működik, mint közéleti személyiség? Nagy-Britannia leggazdagabb embereinek listáján azért sorolódik egyre hátrébb, mert olyan sokat adakozik, miközben aktív közösségi médiás tevékenységével nap nap után nyeri meg az Internetet. Néhány nappal ezelőtt például a Twitteren egy rajongónak írt válaszával hívta fel magára a figyelmet: az olvasó azt kifogásolta, hogy hogy lehet Dumbledore homoszexuális, mikor „ő soha nem úgy látta”. Mire Rowling frappánsan visszaírt neki: ez valószínűleg azért van így, mert a homoszexuális emberek pont úgy néznek ki, mint.. az emberek. Tehetséges író, akiről hamar kiderült, hogy ki tud lépni a „világsikeres mesekönyv szerzője” szerepből, sőt, sokkal több annál.

J.K. Rowling

Tetszett ez a cikk? Kövess minket a Facebook-on is!

Olvass még hasonlót:

A könyv az én stílusom – kávézók, éttermek klassz könyves berendezéssel
Amúgy George R.R. Martin jó író egyáltalán?