Szőke cica, barna baba és vörös démon

 „A férfiak a szőkékbe szeretnek bele, a barnákat veszik feleségül, és a vörösekkel csalják meg őket”. Avagy sztereotip gondolatok hajszínekről, és egy kis pszichológia a hozzájuk tartozó karakterekről.

Szőke
“Mi az, szőke nő barnára festi a haját? Mesterséges intelligencia.”
A mai napig megosztó vélemények övezik a szőke hajú lányokat. Közkeletű a viccekből kilépő naiva szerep, aki butuska, úgy kezdi az e-mailt, hogy bocs, hogy csúnyán írok, aztán átmászik az üvegfalon megnézni, hogy mi van a túloldalt.
Ugyanakkor szőkék a mesékben a királylányok is, a tündérek, a szegény cselédlányok, a Barbie baba és az angyalok. Hiszen a szőke haj az ártatlanság, törékenység, jóság jelképe.
Bizony, pont ez magyarázza, hogy miért éppen ők a rosszindulatú viccek célpontjai. A nő, aki gyámoltalan, törékeny, ártatlan és védelmezésre szorul – kicsit kisarkítva –, aki egy e-mailt sem tud megírni a hős, bátor és oltalmazó férfi nélkül. Klasszikus, „mesebeli” szereposztás.
Így aztán a férfiak a szőkékbe szeretnek bele.

Aranyhaj

Aranyhaj

Barna
A leggyakoribb eredeti hajszín éppen ezért természetességet, határozottságot és erőt sugall. Kevésbé misztikus, és pont ez adja a lényegét: egyszerűen természetes, kiszámítható, megbízható. Nem hiába a barna a föld színe: ezek szerint ide köthető sztereotípia, hogy a barnák két lábbal állnak a földön. És ha az árnyalatokra gondolunk, amiket a hajfestékes dobozon látunk: gesztenyebarna, csokoládé, mogyoró: mindegyik bizalmat, kedvességet és nyugodtságot sejtet. Nem véletlenül párosítjuk ehhez a hajszínhez a legkönnyebben az értelmet.
Ezért a barnákat veszik feleségül.

belle

Belle

Vörös
Vörös kutya, vörös ló, vörös ember egy se jó”. A vörös a démoni, csalfa, szemérmetlen nők, és a boszorkányok hajszíne volt. A legfeltűnőbb, ami eredendően temperamentumot jelez, hiszen a szenvedély színe, ennélfogva gyorsan és könnyen összeköthetőek ezek a tulajdonságok a hajszínnel is. A vörös nők könnyen kaphatóak, erkölcstelenebbek, fittyet hánynak a közvéleményre, kacérak és csábítók. Az eredeti vörös hajszín ritka, a festettnek viszont számtalan árnyalatát viselhetjük, a barnástól a legextrémebb égővörösig. Kiszámíthatatlanság, hűtlenség, féktelenség; másik oldalról pedig lázadás és szabadság – a leggyakoribb jelzők, amelyeket ezzel a hajszínnel összekötünk. Azokat a tulajdonságokat gyűjti, amiket talán mindannyian szeretnénk néha kicsit megélni. Ki ne szeretne – ha csak átmenetileg is – a figyelem központjában lenni, felejthetetlenné vagy önfeledté válni? A vörösek nem vesznek komolyan semmit és senkit, nincsenek szabályok, sem unalmas hétköznapok, csak izgalmas és újabbnál újabb helyzetek.
Ez az ok, amiért a vörösekkel lépnek félre.

arielle

Arielle

Fekete
Keménység, erő, tisztelet: talán ez a három jelző írja körül elsőre a fekete hajú embereket. Határozott és erős, mint a barna, de annál sokkal racionálisabb. Az érzelmeket minimálisra elnyomva a hideg józanész vezérelte rideg valóságot látják. Van valami egészen misztikus is bennük, főleg a fehér bőr, ébenfekete haj kombinációban, valami, ami mintha nem evilági lenne. Gyakran ruházzák fel őket spirituális tulajdonságokkal: a feketék jobban vonzódnak a valláshoz vagy a természetfeletti erőkhöz, mint bármely másik hajszín viselői, legalábbis ezt sugározzák magukról. Megfejthetetlenek, rejtélyesek, misztikusak, átlagon felüliek, ugyanakkor végtelenül kemények. Extravagáns, mégis komoly, elvont, mégis karakteres.
Őket nem lehet besorolni a férfiak édes hármas elvébe, hiszen egyik szerepet sem lennének hajlandóak felvenni.

Hofeherke-es-a-het-torpe--36305

Hófehérke

A sztereotípiák lényege persze soha nem az örök igazság kimondása, mégis érdekes, hogy egyes esetekben a nők hogyan választanak maguknak hajszínt. Fontos megjegyezni, hogy ez természetesen nem négy kaszt, csak egy olyan választás, amitől még Jung tudatalattija is beájulna. Egy-egy lelki megrázkódtatás után, amikor mindannyian új életet akarunk kezdeni, leggyakrabban a külsőnk átalakításával kezdjük.
Hajszínt választani pedig kicsit olyan, mintha szuperhős képességet szerezhetnénk: új, vagy addig kevésbé hangsúlyozott tulajdonságainkat hozhatjuk látványosabban a felszínre.

Persze még a legügyesebb fodrász munkája is inkább egy lelki gyors tuning, mintsem megszilárdult attitűd váltás, de valljuk be, a megtiport léleknek igenis jót tesznek a „Jól áll neked ez a szín!” tartalmú varázsmondatok. Azonban az új hajszín nem elég, hiszen az önmegismerés nem kívülről befelé, hanem belülről kifelé működik, és ehhez nem elég egy doboz hajszínező.

Ismerős volt ez a cikk? Talán innen rémlett? 🙂