Kalandozó magyarok 3. – Toulouse

Kalandozó magyarjaink ezúttal mediterrán tájakra kalauzolnak benneteket! Egész pontosan Dél-Franciaországba, Toulouse-ba.  Gyorstalpaló Occitániából!

Harmadszorra készülök ebbe a szuper kis városba, amely a Garonne folyó partján terül el. Mediterrán fácskák, szép francia nők, sok-sok csokoládé és finom sütemények szegélyezik utamat. És ezek alapján plusz húsz kiló, gondolnátok, de tévedtek! Hiába van ennyi cukros hami a franciáknál, azonban az ebédek és vacsorák sokkal könnyedebbek, temérdek zöldségkörettel, és semmi fagyasztott kajával.  Így a városban tett séták során hamar meggyőződik róla az ember (kis segítség: ember=magyar nő=én): a francia nők szépek, vékonyak és sikkesek. Ha szerencsés, akkor miután hatalmas kisebbségi komplexussal megspékelve visszaér a lakásba, a barátja elmagyarázza neki, hogy csak azért látja így, mert ő nem francia, és aki idegen, abban mindig van valami elérhetetlen és szép. Mert más. Ezután megint lehet tömni a csokit meg a croissant-t, és élvezni, hogy a körülötte levők nem beszélik a nyelvét, ő sem az övékét, így kicsit levegőhöz juthat és gondolkodhat. Tökéletes én-idő. Juppi. 🙂

No, de a városkép is más, mint Budapesté. Én a fővárosunk szerelmese vagyok, imádom az épületeket. De Toulouse is megfogott, ami nagy szó. Toulouse-t rózsaszín városnak is hívják, mert teli van vörös téglával. Seems legit! A kifejezés eredője, hogy elvileg a tégla alapanyaga, az agyag, a kemencében rózsaszínű, mielőtt vörösre vált. Mondjuk, ettől sem érzem sokkal logikusabbnak a névválasztást, de mindenesetre csalogatóbban hangzik. Van nekünk is hasonlónk ám: nem tudom, láttátok-e a táblát Gyömrőn, mely szerint az a magyar romantika fővárosa. Most már tudjátok! Irány Gyömrő, csináljatok gyereket!

De vissza Toulouse-hoz. Szinte minden épület ebből a jellegzetes vörös téglából épül, ennek pedig elég prózai oka van: ezt volt itt a legegyszerűbb előállítani. A stílus pedig: román. A város tele van szűk kis utcákkal, tömve éttermekkel. Itt nem az megy étterembe, aki nem tud főzni, vagy diplomaosztója van, hanem mindenki. Házias konyhák, ázsiai falodák, észak-francia kaja, dél-francia menü, minden, mi szem szájnak ingere, egy utcán belül. Nekem ez elképesztően furcsa volt. Az árak körülbelül ugyanannyit kóstálnak, mint otthon, csak persze más fizetéshez mérve, így a legtöbb ember meg tudja engedni magának, hogy beüljön palacsintázni (erre a franciák jól pofán vágnának, hogy az crêpe!). Egyébként gondolkoztam, nálunk szerintem a kisboltokból van hasonló dömping, ezt például Finnországban és Franciaországban egyáltalán nem vettem észre. Mondjuk, ezt is kezdik megenni a multik, lehet, hogy a külföldiek ennek a folyamatnak már a végén vannak, mi meg még küzdünk. Visszatérve a kajára, amit meg kell itt kóstolni, az a toulouse-i kolbász, babbal [cassoulet] – ez mondjuk nem a lájti kaják közé tartozik, a kacsamáj, és úgy en bloc a kacsa [confit de canard], mindenki kedvence. Mutatom:

toulouse_confit_de_canard

Jó idegenvezető leszek, és elmondom nektek a kedvenc helyeimet a városban. A Saint-Sernin különleges formájú bazilika, éppen emiatt Toulouse egyik jelképe. Nekem azonban a jakobinusok temploma – Couvent des Jacobins – a kedvencem. Gyönyörű rózsaablakokkal, amelyeken mindig besüt a fény (merthogy itt még télen is meleg van). Kevés dolog van, amit annyira szeretek, mint a színek. Egy ekkora épületben, a gyönyörű árnyalatokkal a falon eléggé meg lehet tapasztalni, hogy milyen kicsi is az ember. Én pedig imádok így elveszni. Plusz a helynek van egy szuper kis kertje, amely tipikus francia kert, szép négyzet alakú, szabályosra nyírt bokrokkal. Aki hozzám hasonlóan szimmetriamániás, annak ez a Kánaán! Érdemes megnézni a Le Capitole-t is, ahol ingyen járhatjátok végig a képtárat. Állítólag egy űrmúzeum is van valahol a városban, de én ott még nem jártam. Egyébként a múzeumok egész Franciaország szerte nagyon barátságos árakat kínálnak, főleg diákoknak. Érdemes élni vele.

le-couvent-des-jacobins_940x705

Zárásként pedig kicsit az itt élő emberekről írnék. Sokan felkészítettek rá, hogy senki nem fog beszélni angolul, sőt, meg is fognak sértődni, ha én ezt a nyelvet választom a kommunikáció során. Nos, ezzel a jelenséggel egyáltalán nem találkoztam. Az emberek segítőkészek voltak, és nagyon sokszínűek. Persze, az sem ártott, hogy ott volt egy őshonos francia a jobbomon. Néha kicsit megcsapott a mediterrán sztereotípia: sokat beszélnek az arcok és hangosan, sőt, nagyon sokan énekelnek is az utcán. Az apartmanból rendszeresen hallottam egy rakodó srác énekét, de szerencsére jó hangja volt. Mondjuk, ezt a dolgot megkedveltem, lehet, hogy a színek és a klíma is hozzátett ehhez, de mintha vidámabbak, felszabadultabbak lennének ott az emberek. És ami még furcsább volt: olyan bátran szaladták át az utcán, akár volt zebra, akár nem, akár zöld volt a lámpa, akár piros, hogy azt a mi nyugdíjasaink is megirigyelhetnék. Szerencsére, az autósok hozzá vannak szokva ehhez. Én viszont nem, úgyhogy legalább három szívinfarktust kihordtam lábon. 🙂

Ígérem, kalandozunk még tovább a későbbiekben! Hogy merre, azt még nem tudom, majd kiderül, merre visz az élet. Ha nektek is van Toulouse-zal kapcsolatos élményetek, várjuk szeretettel kommentben!