Világnapok, avagy a hülyeség (ismét) határtalan

Minap az okostelefonom névnap emlékeztető applikációját böngészve ismételten konstatáltam magamban, hogy rengeteg érdekes, már-már fura név létezik. Tulajdonképpen a kreativitás nem igazán ismer határokat, sőt, sok esetben a jó ízlést sem. Persze nem kell ezen csodálkozni, hiszen kreatív nevek kellenek egy kreatív világba, és ezen a gondolatmeneten keresztül jutottam el mostani cikkem fő témájához: milyen bejegyzett, mondhatni hivatalos világnapokat (nem) tartunk számon.

Néhányról tudtam, bár megvallom, utána kellett néznem, hogy pontosan mikor is van például a balkezesek napja, de a lista nagy részén azért erősen elcsodálkoztam. Olyan komoly évfordulók mellett, mint a Költészet napja (április 11.), Föld napja (április 22.), Anyák napja (május első vasárnapja) helyet kapnak a már kicsit megkérdőjelezhetőbb kategóriába eső ünnepek is, mint például a Valentin-nap (február 14.), ami egyeseknek az év egyik legszebb napja, másoknak meg felesleges nyáladzás. Azonban nem ezt tartom a legvitathatóbbnak, bár tény, hogy az alább felsorolt eseményekről kevésbé emlékezünk meg. És mióta világszerte tombol a Facebook láz, ezek a napok, ünnepek csak fokozódnak. Van ugyanis, ami egy olyan kezdeményezésből nőtte ki magát, mint az itthon nemrégiben debütált „Posztolj verset az utcára” nap (Április 11., a Költészet napja apropójából indult event, amikor kedvenc verseinket kellett papírra vetni, és az utcán minél több helyre kiragasztani). A teljesség igénye nélkül csokorba szedtem a legfurcsább világnapokat, amik közül némelyik annyira bizarr, hogy fontosnak tartom megemlíteni, nem én találtam ki, tényleg létezik!
Január 8-án tartják a Pezsgőfürdőzés világnapját azok, akik vagy szó szerint veszik, és a szilveszteri buliból megmaradt szénsavas nedűt másra nem tudják felhasználni, vagy pusztán annyira tehetősek, hogy ezt külön ünneplik. Ez a nap mindkét megközelítésből egy kicsit sznob beütésűnek tűnik, de lehet, hogy csak nekem savanyú a szőlő. Január 20. az egyik személyes kedvencem, ekkor tartjuk ugyanis a Pingvin tudatosság világnapját, jelentsen ez bármit is, a Madagaszkár című mese óta imádom a pingvineket. Szóval éljen a tudatosságuk.
Február 11. egy érdekes dátum, ekkor van a Fehér ing világnapja. Több öltözködéssel kapcsolatos napot tartunk számon, gondoljunk csak például az öltönybe, nyakkendőbe öltözős International Suit Up Day-re (október 13.), ami egy amerikai sorozatból ered, de ott van még a Fehér kendő világnapja is (szeptember 24.), ami bár a békét hivatott éltetni, lényege a fehér kendő viselete. Vagy május 1., a Nadrág nélküli nap.

pingvin
Február 19-én pedig az erősebbik nem képviselői előtt tisztelgünk, ez ugyanis a Nemzetközi Férfinap.
És íme, az első olyan világnap, amit a Nagy Kéknek, pontosabban egy azon indított mozgalomnak köszönhetünk, az Ölelj meg egy Észtet Nap. Nem tudom, ki mennyire tartja, én eddig nem csináltam belőle túl nagy faksznit, és sejtem, hogy ezután sem fogok. És arra is kíváncsi lennék, hogy az észtek hogyan viszonyulnak február 24-éhez.
Március 14-én ismét egy ruhadarab, illetve kiegészítő kerül a főszerepbe: ez a nemzetközi hasitasi nap, vagyis az Övtáskák napja.  Pár nappal később, 19-én tartandó az Alvás világnapja, személy szerint, ha erről előbb tudok, már rég piros betűs ünnepként jelölném a naptáramban.
Április 4-e a hivatalos Párnacsata nap, erről minden évben lehet értesülni különböző fórumokon, egész jó buli, bár világnapnak azért karcos. De úgy látszik, hogy az április már csak ilyen bolondos, hiszen 15-én tartjuk a Radírok világnapját (senki ne gondolja, hogy nem lesz ennél durvább), majd másnap a Pacsizás napját.
A május leginkább a fiúknak kedvez, hiszen a hónapot rögtön egy International Grab a Boob Day-el (Fogj meg egy női mellett világnapja) nyitjuk, 3-án. Uraim, azért óvatosan a tapizással, itthon még nem terjedt el annyira a dolog. Ezt követi 4-én, na mi? Az összes Star Wars rajongó és nem rajongó tudja, hogy ez a May the 4th be with you Day, éljen Csubakka, Yoda mester és az összes Jedi. És az ékezetes betűk, hiszen ne feledkezzünk meg arról sem, hogy Május 4. az Ékezetes betűk világnapja.
Május 19. a Fiúbarátok napja, emellett a Tömegtájékoztatásé. Szóval, akinek van fiú barátja, tömegtájékoztassa őket minden május 19-én. Május 25. is meglepő évforduló, a törülközőket éltetjük ezen a napon.  Ezt összeköthetjük a Galaxis útikalauz stopposoknak című alapművel is, ugyanis a mű tisztelői ezen a napon törülközővel a nyakukon mászkálnak mindenhova, de eszünkbe juthat róla a South Park Törcsije is. Aki ezen nem mosolyog, nem tudja, miről van szó, és ez így helyes, aki meg igen, annak nem is kell tovább ragoznom.

may-the-4th-be-with-you
Ha Anyák Napja létezik, akkor úgy méltó, ha Apák Napját is tartunk, mégpedig június 16-án. Isten éltessen minden kedves Édesapát. És a sors fintora, hogy ugyanerre a napra esik a Barátnők napja is, szóval apuci pici lánya duplázhat. Június 26. pedig a Ronda kutyák világnapjaként szerepel a világnaptárban, aki erre büszke, meg is érdemel egy napot a 365-ből.
Július a nyári szerelem hónapja, 6-án tartjuk a Csók világnapját, majd öt nappal később a Népesedést ünnepeljük világszerte. A közeli dátum nem lehet véletlen, gondoltam elsőre, de erre kicsit később rá fogok cáfolni. Csak addig még túl kell esnünk a július 29-re eső Parkettacsiszolás világnapján. Igen, többek között erre gondoltam az elején, amikor magyarázkodtam, hogy ezeket nem én találtam ki.
És ha már bizarrságnál tartunk, jöjjön a kedvencem a listáról. Az, aminek az eredetét jobb, ha homály fedi, a nap, ami mindent visz, a számomra legidiótább világnap: Augusztus 8-a, ami egész pontosan a Csempéssz cukkinit a szomszédod ajtaja elé nap. Nem, ez nem az egyalkalmas Facebook vicceskedés, amit valaki valamilyen állapotban kitalált egy koleszban, és ketten megcsinálták. Ez kérem, egy számon tartott, 365 naponta periódikusan ismétlődő alkalom. Teljesen nyilvánvaló, hogy Amerikából érkezik a szokás, itthon még nem terjedt el, de elképzelhetőnek tartom, hogy augusztus 8-án itt, Budapesten, egy panelház emeletén elkezdem bevezetni. Végülis, van pár szomszédom.
Tegye fel a bal kezét az összes suta (ahogy Nagyapám nevezett kiskoromban), és igyunk egyet az egészségünkre augusztus 13-án. Kedves balkezes olvasóink, Titeket is traktáltak olyan kérdésekkel, mint a „Hogy tudsz balkézzel írni”? Én ezt néha a mai napig megkapom, de nem baj, jobbkezes világnap nincs! 🙂

balkéz
Kicsit komolyabb, vagy inkább morbidabb a következő jeles nap: augusztus 17-én tartják az Elvált szülők gyermekének napját. Sokunkra illik a leírás, de szerintem erről kevesen emlékezünk meg.
Szeptember 20-a a Takarítás világnapja, én személy szerint csalódtam volna, ha nincs ilyen. A padlócsiszolás után meg főleg.
Több mint két hónappal a csók és a népesedés napja után, szeptember 26-ára esik a Fogamzásgátlás világnapja. Ebben a kontextusban kicsit eső után köpönyeg érzete van, de a későbbiekben még fontos lehet, mert október 15 az Ölelés napja, amit a november 10-i Szeretkezés világnapja követ. Szóval van itt erotika, és minden a májusi cicifogással kezdődik.
November 19. a WC világnapja, maradjunk annyiban, hogy mindenki úgy üli meg ezt az ünnepet, ahogy akarja.
Karácsony előtti méltatlanul elfelejtett világünnep, a december 23-i Retkek ünnepe. Mert a vegák nem esznek húst karácsonykor sem, és rég volt már az az eset a cukkinikkel.
Az év utolsó, naptárban nem közölt hivatalos napja, a december 29-én tartandó Magyar kártya napja. Gondolom, ezt az Egyesült Államokban kevésbé tartják számon, de ha a ronda kutyáknak lehet, akkor a Stüszi vadász semmiképp nem maradhat ki.
Mint látjuk, gyakorlatilag mindig van alkalom az ünneplésre, és bár ezek a világnapok inkább szórakoztatóak, mint komolyan vehetők, azért én nagyon kíváncsi lennék azokra, akik kitalálták, és azokra is, akik bejegyezték. Részemről hiányolok egy Posztit világnapot, így vegyétek indítványozásnak, hogy vezessük be.  Ha sikerülne, tapadnátok velünk?