Oldie but goldie – Woodstock

Több mint négyszázezer ember, harminckét fellépő mindössze pár nap alatt. Három nap béke és zene, az év legjobb hosszú hétvégéje. Nem, nem a STRAND Fesztiválról beszélek, hanem Woodstockról. A fesztiválszezon közepén úgy gondoltuk, nem árt, ha megtudtok egy-két dolgot minden fesztiválok egyik legősibbjéről és egyben legkirályabbikáról, az 1969-es Woodstockról. Egy igazi oldie but goldie-ról. Ahol még Forrest Gump is járt!

A fesztivált ötletét Michael Lang, John Roberts, Joel Rosenman és Artie Kornfeld találták ki. Semmi magasztosat ne sejtsetek a kezdeményezés mögött, egyszerűen pénzt szerettek volna gyűjteni, hogy összehozhassanak egy saját stúdiót. A fesztivál húzóneve a Creedence Clearwater Revival volt, miután ők aláírták a szerződést (potom tízezer dollárért), többen csatlakoztak a projekthez.

PUBLISHED by catsmob.com

Forrás. PUBLISHED by catsmob.com

A jegyeladás alapján körülbelül kétszázezer emberre számítottak. A háromnapos jegy elővételben tizennyolc dollárba került, a helyszínen pedig huszonnégy dollárba. Azaz került volna. Végül majd ötszázezer ember jelent meg a farmon, egy lucernaföld közepén, ahol végül sikerült helyet találniuk a szervezőknek. (A Bethel városában gazdálkodó farmer ellen, akinek a farmján megrendezték Woodstockot, kisebb tiltakozás indult a városban: „Ne vegyetek tőle tejet. Állítsuk meg Max hippi zenei fesztiválját!”) Akik jegy nélkül jöttek, azok úgy döntöttek, hogy Woodstock szellemiségébe nem fér bele, hogy pénzt kérnek a belépésért. Lerombolták a kerítéseket, és bementek. Időközben persze a jegyek is elfogytak, így ezek után a szervezők nem kockáztatták meg, hogy a Bethelbe érkező dühös fiatalok beleépítsék őket a lucernaföldbe. Hát, így lett Woodstock ingyenes. A világ legbékésebb hippi fesztiválja tehát egy igazi punk mozzanattal kezdődött.

Habár az előző cikkemben arról sírtam nektek, milyen rosszul volt megszervezve az idei EFOTT, Woodstockhoz képest kánaánt hozott össze az Óbudai Egyetem. Az 1969-es fesztivál staffja ugyanis nem számolt sem az időjárással, sem a gigantikus embertömeggel. Így igen hamar kifogytak az élelemből, a higiénia pedig hagyott némi kívánnivalót maga után. Végül a légierő segített élelmet szállítani a helyszínre.

Forrás. PUBLISHED by catsmob.com

Forrás. PUBLISHED by catsmob.com

Mindezek ellenére a fesztivál békés keretek között zajlott le. Persze, ehhez nagyban hozzájárult, hogy engedélyezték a drogárusítást. Ehhez kötődik a woodstocki halálesetek közül az egyik: egy férfi heroin-túladagolásban halt meg. A másik haláleset egy tinédzseré volt, rajta átment egy traktor, miközben a hálózsákjában aludt.

És, ha már zenei fesztivál, egy kicsit a zenéről is szóljunk: Woodstock nyugalmát az is erősítette, hogy a szervezőknek sikerült olyan előadókat találniuk, akikért megérte várni. Az első napot Richie Havens nyitotta meg (Tim Hardin helyett, aki belőtte magát). Mivel a következő banda nem tudott beállni játszani, ezért improvizálnia kellett: így született meg a Freedom című száma. Ekkor lépett fel Ravi Shankar szitárművész, aki egy halom vízibivalyhoz hasonlította az összegyűlteket a későbbiekben (lehet, hogy nem tetszett neki annyira a fesztivál?). A névsort tekintve talán a második nap volt a legerősebb: Santana, a Creedence Clearwater Revival, Janis Joplin és a The Who is játszottak ezen a napon. Személy szerint én biztosan ekkora vettem volna jegyet (/ekkor törtem volna át a kapukat). Ennek ellenére mégis a harmadik nap maradt a legemlékezetesebb. Ekkor énekelte el Joe Cocker a The Beatles számát, a With a Little Help from My Friends-et. A dal gyönyörűen szimbolizálta a Woodstock szellemiségét. A záróműsor pedig Jimi Hendrix és a Gypsy Sun & Rainbows (ez azért elég kemény név, nem?) előadása volt. Jiminek ezt a performanszát tartja az egyik, hanem a legjobbjának a zenetörténelem.

PUBLISHED by catsmob.com

Forrás. PUBLISHED by catsmob.com

Woodstockot többször próbálták újraéleszteni: 1979-ben, 1989-ben és 1994-ben. A leghírhedtebb az 1999-es fesztivál volt, amelyet szexuális bűncselekmények és gyújtogatások sora fémjelzett.

De térjünk vissza még egy percre a kultikus, első Woodstockhoz. A fellépők egy része (többek között a Credence Clearwater) nem azt várta, amit kapott. A közönség egy része bódult állapotban aludt valahol a farm területén – az egészségügyi részleg 797 drogos ellátását dokumentálta. A fellépők és a fesztiválozók nagy része azonban – már aki volt olyan tudatállapotban, hogy felmérje, hol van – a harmónia földi megtestesüléseként élte meg az eseményt. Többek között a farmer, Max Yasgur is, aki a béke és a szeretet győzelmének nyilvánította a fesztivált. Ez pedig nagy szó volt a vietnami háború alatt. Bár lehet, hogy a szervezők nem értenének egyet velem, tekintve, hogy 1,3 millió dollárt buktak a Woodstocki fesztiválon.

Ti mit gondoltok Woodstockról?

A szöveg forrása.
A kiemelt kép forrása.