10 hazai fesztivál, amire elmennék

Mivel már egy ideje tüzesen süt le a nyári Nap sugára, felsejlett messzeringó gyerekkorom világa, amikor az év központi kérdése még nem lehetett más, mint hogy melyik fesztiválra címkézzem-borítékoljam össze a pénzt. Szóval orbánráheli magasságokba emelkedve nyitottam egy Excel-t, és összevetettem tíz olyan fesztivált, amire idén szívesen elmennék. Az eredmény meglepő lett.

Az összehasonlításnál az adott rendezvényre kapható legolcsóbb bérlet árát és az ezért járó napok számát (nulladik, illetve negatív előjelű napokat is beleértve, ha aznap is van program) vettem alapul. A legtöbb helyen ma már külön kell fizetni a kempingezésért, így a bérletárhoz hozzáadtam annak az árát is. A line-upok színvonalát most – az egyszerűség kedvéért – nem vettem figyelembe, meg az amúgy is szubjektív (illetve részegen mindegy), az viszont általánosságban elmondható, hogy egytől-egyig mindenki kitett magáért, és valóban igazi csillaghullás várható idén nyáron. Na meg persze a kötelező hazai fesztiválzenekarok is mindenhol megjelennek. A legdrágábbal fogom kezdeni.

  1. Balaton Sound

Legolcsóbb bérlet (már elfogyott): 46990 HUF
Kempingjegy: 4990 HUF
Időtartam: 5 nap

Azt már sejtettem előre, hogy árszínvonalban a Sound fog nyerni, na de azért ez mégiscsak nagyon durva ár ez, és még csak egy welcome-csíkot sem tolnak az arcodba a bejáratnál! Napi egy tízesedért viszont a nemzetközi dance szcéna legnagyobb nevei pakolják majd a szetteket éjt nappallá téve. És nappalt éjjé. Satöbbi. Senkit nem akarok megsérteni azzal, hogy kihagyom a kedvencét a felsorolásból, szóval én csak a saját favoritjaimat fogom kiemelni, aki ez esetben nem más, mint Ellen Alien, a furcsa német lány a pult mögött.

<ellen alien video>

  1. Sziget

Legolcsóbb bérlet (már elfogyott): 72000 HUF
Kempingjegy: 0 HUF
Időtartam: 7 nap

Amikor legutóbb kint voltam egy teljes hetet, a hetijegy ára annyi volt, mint most a legolcsóbb fesztiválé. (Persze napijeggyel bent maradni egy hétig a legzsírosabb lazaság, de Ti ne próbáljátok ki!) Ezért a csekély egyhavi minimálbérért itt sem maradunk megaüberszupersztárok híján, és még a sátrazás is ingyenes. Én Crystal Castles-re mindenképp elmennék, főleg mivel eddig úgy tudtam, feloszlottak.

<cc video>

  1. Bánkitó Fesztivál

Legolcsóbb bérlet (már elfogyott): 13900 HUF
Kempingjegy (már elfogyott): 4500 HUF
Időtartam: 4 nap

Úgy tűnik, ennek a kis feltörekvő fesztiválocskának a szervezői nem akarnak a végén „gerendaizni”, nem bízzák a véletlenre a megtérülést. A fellépők összetétele igen vegyes, és a különböző irányzatokon belül is inkább az ándörgrándabb vagy ismeretlen nevek dominálnak, olyannyira, hogy nem is találok semmit, amit szívesen kiemelnék, de lesz például Red Rack’em, ami ilyen:

<video>

  1. B.my.Lake

Legolcsóbb bérlet (már elfogyott): 18990 HUF
Kempingjegy: 2500 HUF
Időtartam: 4 nap

Negyedszer kerül megrendezésre, ezért is lep meg, hogy ennyire drága, de állítólag az „elektronikus zene Mekkájaként” is szokták aposztrofálni, és valóban, akár azt is mondhatnánk, hogy ez a fapados Sound. Egyetlen nagy kedvencet sikerül csak felfedeznem a kínálatban, ő a deviáns szőke kisfiú, aki közönségét kísérleti tesztalanynak használva újhullámosította a detroiti technot: Ritchie Hawtin.

<ritchie hawtin video>

  1. Volt

Legolcsóbb bérlet (már elfogyott): 21990 HUF
Kempingjegy: 3990 HUF
Időtartam: 5 nap

Nem fogok elsütni egy voltos akksit szóviccet sem, ígérem. Mindenki volt már a Volton, ugye? Naugye. Olyan, mint a Sziget: régen jobb volt. Ja, és messze van. Volt. Lesz viszont Slayer, amiért simán vállalnám a többórás hercehurcát.

<slayer video>

  1. EFOTT

Legolcsóbb bérlet (már elfogyott): 17990 HUF
Kempingjegy: 2000 HUF
Időtartam: 4 nap

Az „EFITT-OTT”, a váltakozó helyszínű országos egyetemista lerészegedés idén Velence (nem, nem az olasz!) partjait veszi célba, nem először. Mára tényleg kinőtte magát, mondhatni lediplomázott, és sikeresen elhelyezkedett egy multinál, mint főállású zenei fesztivál, de azért hozzátenném, hogy a fellépők jelentős többsége (szinte az összes) a hazai kínálatból való. Én is csak köztük találtam kedvemre valót, jöjjön tehát egy jó kis Belga:

<belga video>

  1. Rockpart

Legolcsóbb bérlet: 13900 HUF
Kempingjegy: 1000 HUF
Időtartam: 3 nap

Bizony-bizony, ahogy haladunk a listán az olcsóbbak felé, jönnek sorban a rétegfesztiválok (ha létezik ilyen szó egyáltalán), ahol a zenei kínálat leginkább egy irányvonalat céloz meg, ami a fesztivál nevéből egyértelműsödik is, mint ahogyan a helyszínre való utalás is éppúgy megtalálható benne. Talán azért ilyen drága ez a három nap, mert a Balaton partján tölthetjük el, minden esetre a fellépők között egy nagy kedvencem akad csupán, és ez sokat elárul: a Rózsaszín Pittbull.

<rp video>

  1. Fishing on Orfű

Legolcsóbb bérlet (már elfogyott): 14990 HUF
Kempingjegy (már elfogyott): 2000 HUF
Időtartam: 4 nap

…dancing in the nightclub. Igencsak népszerű eseménnyé nőtte ki magát a Kispál közönségtalálkozója, nem is csoda, hogy hamar elkapkodták a legolcsóbb belépőket. Az olcsóság megmutatkozik a fellépőkön is: két ismeretlen külföldi és az összes ismert hazai. Na de valószínűleg ide inkább a légkör miatt járunk:

<video>

  1. Ozora

Legolcsóbb bérlet (már elfogyott): 100 EUR
Kempingjegy (már elfogyott): ? HUF
Időtartam: 12 nap

Utolsó előtti, tehát majdnem a legolcsóbb, de egyértelműen a leghosszabb a maga tizenkét napjával. Igaz, ez szintén leginkább egyfajta irányt, a pszichedelikus trance műfaját helyezi fókuszba, de annyian jönnek külföldről is évről-évre, hogy a látogatók száma alapján simán az egyik legnagyobb hazai fesztiválról beszélhetünk, annak ellenére is, hogy évről-évre rendőrökkel riogatják szegény goásokat. A line-up egyértelmű aduásza a trance nagypapa, Goa Gil.

<goagil video>

  1. Rockmaraton

Legolcsóbb bérlet: 18990 HUF
Kempingjegy: 0 HUF
Időtartam: 10 nap

Az egyértelmű győztes a Rockmaraton, ami a rockerek Mekkája ugyan, de ebből még ne vonjunk le messzemenő következtetéseket! Nem minden rocker csóró, és nem minden csóró rocker. Elég népes tábora van itthon a keményebb élőzenének, és ami a legfantasztikusabb, hogy el is lesznek kényeztetve ezen a nyáron, a magyar bandákon kívül számos – jól ismert – külföldi zenekar is odacsap, mint például a Dog Eat Dog.