Oldie but goldie – Útravaló

Bezzeg régen még a kalandok is jobbak voltak! De no para, listáztuk nektek a legjobb old school utazós számokat, szóval lehet izzítani a motorokat! Íme, az útravaló! ADVENTURE TIME!

Az utazás ősi toposza a művészeteknek. Gazdag motívum ez, melynek az egyik legelemibb értelmezése az élet mint utazás, melynek a halál a végpontja. Révbe értünk… gondoljatok csak arra, hogy az ókori mitológiában a révész a holtak lelkét a Styx folyón vezeti át az alvilágba. A másik konnotáció az én keresése, önmagunk megtalálása. Belső trip – ha úgy tetszik. A széles utak, melyeknek nem látjuk a végét, az ismeretlent és a szabadságot is jelentik egyszerre.  Hát persze, hogy a rockzene, amely a szabadság fogalmának egyik kisajátítója, lecsap a toposzra. Összeszedtünk nektek öt utazós számot, a legjobbak közül. Nyomjátok be őket a kocsi rádiójába, aztán irány a 66-os út! Vagy jó lesz a Nagykőrösi is.

Iggy Pop: Passenger

Iggy papa nagy kedvencem, ezt már korábban megtudhattátok. (Egyébként Jim Jarmusch csinált egy szuper filmet a The Stoogesről, Iggy bandájáról, Gimme Danger címmel, érdemes csekkolni!) A Passenger című szám talán Iggy leghíresebb szerzeménye. Nem véletlenül. Klasszul megfogja az utazás magányát, amit persze a lírai én aztán megoszt, vélhetően a szerelmével. Övék a Hold és a csillagok. A kocsiból kinézve hirtelen a teljes univerzum elsuhan mellettük, mintha az egészet csak azért teremtették volna, hogy ők gyönyörködhessenek benne. Romcsi! Csak az ront az összképen, ha elképzeljük, hogy a félpucér, gumiarcú Iggy ül mellettünk az autóban. Lehet, hogy inkább UBER-eznék (ha volna).

Steppenwolf: Born To Be Wild

Az amcsiknak ez az utazós toposz egyértelműen a bazi nagy autóutakkal köthető össze. Nyilván van praktikus magyarázata is ennek: akkorák a távolságok, hogy csak kocsival lehet őket megtenni. De ne legyünk ünneprontóak. Faja lehet útközben a vörös hegyeket nézni, csak menni, egyenesen a naplementébe. Nem hiába lesz ez a beatirodalom toposza is.  A Steppenwolf a mocit választja, ami ugye még keményebb, mint az autó, mert lehet bőrszerkóban izmozni, miközben a hajad fújja a szél (már ha van – haj és szél egyaránt). A dal egyébként hasonló pozícióból indul, mint a Passenger. A lírai én birtokolja a világot, legyőzi a természetet, versenyt robog a széllel. Egy kicsit már haluzós lesz a vége, mint egy LSD-trip, de hát ezért nem hibáztathatunk senkit.  Az utolsó sorokat szexuális utazásként is értelmezhetjük: van itt fegyverelsülés, meg robbanás az űrbe. Hujjujj.

Led Zeppelin: Going To California    

Voltatok már Kaliforniában? Kalifornia mindig is vágyott helyként mutatkozott meg, gondoljuk csak a Phantom Planet California című számra, vagy a The Mamas and Papas híres dalára, a California Dreamin’-re. Pálmafák, görkorik, bikinis nők. Ez az első szövegünk viszont, ahol repülővel utazunk. A Led Zeppelinék egy szerető lányt vizionalizálnak virággal a hajában, és a nap gyermekeiről beszélnek – igazi hippi paradicsom. Egészen addig, míg be nem jön a parakép: a naplemente mint az istenek orra vére.

Mindenesetre az utazás egy új élet kezdetét jelenti. Vagy jelentené? A szám ugyanis fenntartja a feszültséget, hogy ez az egész csak fejben történik, nem valós. Ezt erősíti, hogy a lírai én egy olyan nőt keres, aki soha nem is létezett.

The Proclaimers: I’m Gonna Be (500 Miles)

Ezt a számot ugye mindenki ismeri, legalább a How I Met Your Motherből? Tudjátok, ezt tolja mindig Marshall és Ted, ha hosszú autóútra indulnak. Hát persze, hogy ezt, mert ez egy ultrakirály kocsikázós szám! Adott egy csúnya ikerpár egészen sajátos beszédmóddal – skótok a fiúk. Adott még egy szerelmi téma: a lírai én akár 500 mérföldet is lesétálna a szerelméért, csak hogy összeroskadjon az ajtaja előtt. Igazán cuki szám, na!

B-52: Love Shack

A B-52 számában már csak 15 mérföldről beszélünk.  Ennyi távolságra van ugyanis Love Shack, a szerelem kánaánja. Vulgo: Love Shack = közösülés. Innentől már minden kicsit képzavaros. Mindenhol csillámpor, aztán még mindenféle BANG BANG-ek is vannak, de ebbe már nem megyek bele, mert szerintem értitek. Szóval a lényeg, hogy az arcok indulnak Love Shack-be, de ahogy a mondás tartja, az utazás esetében a megtett út a fontos, nem az úticél. Embereink ezt ki is használják, és hódolnak az élvezeteknek. Igazi kis bacchanalia ez, hogy visszatérjek az ókori gyökerekhez.

Na, srácok, a lényeg, hogyha autóba ültök, ne csak az ALDI-ig menjetek, mert csupa jóság vár rátok, ha elindultok a nagyvilágba! Szabadítsátok fel magatokat, és irány az autópálya. (Öveket azért becsatolni!)