Balkon kertészkedés másként – Growiee

Mindig voltak, akik eltökélten kertészkedtek a nagyvárosban. A lakásukban. Vagy azért, mert hozták a múltjukkal – kertes ház, telek, nagymama -, vagy azért, mert egyszerűen vonzódnak a természethez, de városlakók. Egy magyar bázisú csapat most valami olyat szeretne a világnak adni, ami az eddigi, sokszor sikertelen próbálkozást szinte biztos sikerré változtatja. Ez a Growiee, a világ egyik legfejlettebb intelligens okoskertje.

Kezdjük ott, hogy nálam minden növény tönkremegy. Gyerekkoromban kaptam kis kaktuszokat, mondván, hogy azokat ritkán kell locsolni, nem lesz gond. Elrohadtak, mert túllocsoltam. Növény, tehát víz kell neki, ugye.

Aztán kaptam a lakásban fellelhető kisebb, már régóta életképes fikuszokat is, de azokat nagyim gondozta, túléltek. Kaptam olyan növényt, ami kiírthatatlan szobabokorrá lesz. Beteg lett, kuka. Kaptam aloe vera hajtásokat, mert azok szaporák és elég igénytelenek. Nem éltek túl. Úgyhogy úgy érzem, amiről beszélgetni fogok, az igazán nekem való. És még sok sorstársamnak

Induljunk egy kis bemutatkozással! Velem szemben ül három fiatal titán: egy közgazdász, Berci Mónika, egy villamosmérnök, Gaál Pál, és egy gépészmérnök, Czövek Róbert. Mi sodort össze benneteket?

Gaál Pál: Tulajdonképpen az ismeretség, a baráti társaság, és az, hogy szeretünk új dolgokat kitalálni, létrehozni: ez eddig főleg otthoni környezetünkben működött. Most pedig szeretnénk egy nagyobb pódiumra lépni és megmutatni, hogy mire vagyunk képesek.

Berci Mónika: Plusz, hogy mindenki kiteljesedhessen a maga szakterületén, de egy közös projektben.

Growiee

Gaál Pál, Growiee

Czövek Róbert: Furcsálltad, hogy egy gépészmérnök mit keres egy ilyen aprónak tűnő kütyü létrehozásában, hiszen ez nem igazán gép. Ezt annyiban cáfolnám, hogy szakterületem szerint gyártástechnológiával foglalkozom, ami a gyártás kitalálását és koordinálását jelenti. A projekt jelenlegi stádiumában ez egy igen fontos terület.
Mondtátok, hogy otthon már próbálgattátok a szárnyaitokat, de mégis mit barkácsoltatok? Ledes seprűt? (derültség)

Pali: Nem pont erről van szó, de majdnem! A ledes lámpatesteket otthon már teljes egészében én készítettem. Egyrészt energiahatékony, másrészt pedig a becsavarható izzók bármelyikének az élettartama véges. Hát, lehet olyat csinálni, ami majdnem örökélet, plusz két nap. Szóval hobbi szinten fejelsztgetünk és nem szeretnénk ennek a fogyasztói társadalomnak a tevékeny részesei lenni. A Growiee-t is ennek szellemében készítettük.

Tehát a fenntarthatóság az eszközre magára is értendő, és nem csak a céljára?

Pali: Így van!

A téma, ahogy Pali végre nevén nevezte az interjú során, a Growiee. A világ egyik legfejlettebb intelligens okoskertje – új forma és a legmodernebb led technológia. Mármint, hogy az lesz. Merthogy ez egy igazi közösségi finanszírozásos projekt, ami lassan 1-1,5 éve készül és most jutott arra a szintre, hogy elindulhasson a kalapozás. No vissza a beszélgetéshez:

Pali utalt rá, hogy neked is vannak, voltak saját fejlesztéseid.

Robi: Inkább azt mondanám, hogy elég sok közös ötletünk volt az elmúlt években, és kerestük azt, ami széles körben eladható, amire esetleg egy crowdfounding kampányt el tudunk indítani.

Neked mi a részed a Growiee-ban?

Growiee

Berci Mónika, Growiee

Móni: Én a gazdasági részét fogom vinni, a magyarországi ügyvitelt, egyeztetek a beszerzőkkel, ügyfelekkel, segítem a könyvelő munkáját. Egyszóval a pénzügyi és kapcsolatkezelési kérdéseket fogom majd össze.
Honnan jött az ötlet? Ez valami egészen új dolog vagy csak továbbgondoltátok?

Pali: Mezőgazdasági területen kevés a beugró ember, aki valami egészen forradalmival robbant, mert rengeteg területet át kell fogni. Ez a ledes technológia létező (Chicagoban egy komplett palántagyár működik ezen az elven egy sötét raktárban – a szerk.), amit mi adunk hozzá, az a smart része. Egyrészt a led fullra ki lesz optimalizálva, másrészt pedig egy appal lehet vezérelni. Ez plusz információkat ad a növényekről, illetve azon dolgozunk még, hogy az általunk forgalmazott növényekhez recepteket adunk, így rögtön adunk egy ötletet a felhasznállásukra is.

Előttem egy köztes prototípus, ami világít, fehér, a növény él és nő benne. Hol tart a fejlesztés? Százalékosan mit tudnátok erre mondani?

Pali: A végleges világítás megvan, a hozzátartozó világítási receptek is készen vannak. Hiszen a fény mennyisége sem mindegy, a növény, fejlődésének különböző szakaszaiban más és más fénymennyiséget kíván meg. Ez körülbelül 90%. Ha holnap azt mondják, hogy itt a pénz, akkor elkezdhetjük a gyártást.

Robi: Növény és növény is különbözik, hogy melyik milyen spektrumú fényt szeret inkább. Ezt pedig majd a mobil appal tudod kiválasztani, tehát amilyen palánta van a készülékben, az annak megfelelő receptúra szerint kapja a fényt.

Móni: Két évvel ezelőtt kezdtünk hobbikertészkedni. Hogy mik azok a növények, amik laikus emberek keze alatt is megmaradnak. Rengeteg törődést igényeltek, és akkor jött az ötlet, hogy ezt valahogy újítsuk meg.

Pali: Meg nagyon lassan nőttek. Ennek valahogy gázt kéne adni.

És mi lett az a gázadás, mennyivel gyorsabban fejlődnek a Growiee-ban? Ez például a prototípusban látható Kaliforniai paprika esetén mit jelent?

Pali: Ahhoz, hogy magról teljesen kifejlett növény legyen, virágozzon, normál esetben kell 2,5 hónap. Ezek már kifejlettek, virágot is hoztak és 1 hónap kellett hozzá.

Growiee

Czövek Róbert, Growiee

Teljesen utópisztikus ez az egész. A tesztelési folyamat, és az, hogy milyen növényekkel lesz elérhető a termék, azon is múlik, hogyan sikerül a Kickstarter projekt. Hiszen az onnan érkező pénzből igencsak meg lehetne gyorsítani azt a kiválasztási procedúrát. (Kickstarter-ről és a crowdfoundingról bővebben itt.)
Pali: Mi a Kickstartert inkább egy előrendelési felületnek tekintjük.

Móni: Talán a magánszemélyek, az újdonságra vevő civilek azok, akiket jobban megfoghat ez. Már csak azért is, mert úgy terveztük, hogy egymáshoz illeszthetőek a darabok, így nem csak egyféle növényt tud otthon megtermelni az érdeklődő, hanem akár köralakba vagy egyenesvonalba rendezve sokat.

Tehát készül egy kis doboz, amiből több is egymáshoz illeszthető és egy automatizált hobbikertet hozhatunk otthon létre. Nemsokára elkészül 3D nyomtatással az első, a látványterveken is látható darab, addig pedig a sokadik előtípust láthatjuk. Ahhoz, hogy a gyártáshoz szükséges pénz összejöjjön, mindössze 500 db-ra kell, hogy előrendelés érkezzen. Azért ez nem tűnik soknak.

Growiee

Growiee

Mindenesetre én egy picit még szkeptikus vagyok, hiszen nem értek ehhez. Úgyhogy fel is teszem azt a kérdést, amit csak azért nem szégyellek, mert tanultam a válaszból:

A ledek nem bocsátanak ki UV fényt. A növényeknek nincs erre szükségük?

Pali: Nem feltétlenül szükséges. Hogy egy picit érthetővé tegyem. A fény spektrumából mi azt látjuk, amit a környezetünk visszaver. Ugye a fekete alig ver vissza valamit, a fehér pedig mindent. Akkor ez most hogy is van? A piros csak a pirosat veri vissza, a kék csak a kéket, a zöld pedig csak a zöldet. Ha a növényeket zöldnek látjuk, akkor melyiket nyeli el a növény? A pirosat és a kéket. Maga ez a látható és nem látható spektrum önmagában egy nagyon érdekes dolog, órákat lehetne mesélni.

Ez milyen egyszerű – mondom persze nagyképűen és az értő bólogatás mögött bőszen csodálkozom tovább. Az interjúk végére szeretek hagyni egy olyan kört, amikor néhány szóban összefoglalhatjuk, mi a fontos ebből az egészből. Ez most is így volt.

Robi: Könnyen nevelhetünk növényeket.

Móni: Friss, zamatos végeredmény egyszerűen.

Pali: Gyors.

Pali válaszában benne van minden, ami férfitársaimat megfoghatja ebben az egészben. Nem kell sokat várni, vacakolni, ablakba pakolgatni. Bedugom a “cuccot”, az app szól, hogy locsoljam, elmondja nekem mit fogok látni, ha kinő a magból az a zöld izé, leszedem, és eldicsekszek a haveroknak, hogy ehhez a rántottához bizony friss pari van a konyhából: “Én termesztettem.” Vagy felvághatok a kiszemelt kisasszony előtt is: “Kertészkedsz?” “Csak hobbiból néha…”- válaszolhatjátok szerényen. A sikerhez pedig csak az kell, hogy legalább ötszázan úgy gondolják, hogy a szó szerinti konyhakert trendi. Márpedig a Growiee igenis trendi.

További információkat itt és itt találtok.