Karom erős, szívem bátor, Grabovoj-szám generátor!

Ha én nyernék a lottón… hm. Nem is tudom, mihez kezdenék a nyereménnyel. De, tudom, persze hogy tudom. Kitaláltam a múltkor, mikor egy netes hír elolvasása után elengedtem kicsit a fantáziámat. Ha én nyernék a lottón, vennék egy csomó mindent. Például lakást, bútorokat bele, egy csomó cuccot, amire addig azért nem költöttem, mert mindig volt valami más, ami fontosabb volt. Befektetném, lekötném, a kamatokból élnék. Kifizetném a rokonság devizahitelét, és jótékonykodnék sokat. Kutyák, gyerekek, kórházak. És persze elmennék külföldre is.

Szögezzük le: ezek nem az én gondolataim, vagy legalábbis csak részben. Ezek mindannyiunk gondolatai. Mert ki ne költött volna már el ezerszer is egy akkora lottóvagyont, mint amit például most lehet nyerni. Ötmilliárd forint. Egy ekkora összegről legtöbbünknek csak annyi fogalma lehet, hogy fogalmunk sincs, mennyi nokiás doboz kell a tárolására. És szögezzünk le gyorsan még valamit: tíz álmodozóból legalább öt soha nem lottózik. Akik viszont több, kevesebb megszállottsággal töltögetik a szelvényeket, mind valamiféle megszokott szisztéma szerint töltögetnek: születési évszámok, szerencseszámok, vagy simán csak a szemüket eltakarva „torpedóznak” a mezőkön. Az eredmény nagyjából minden esetben ugyanaz. Az alábbiakban néhány alternatív (online) módszert mutatunk be azoknak, akik már nem hisznek a kabalaszámoknak, vagy azoknak, akik egy kicsit öhm… bevállallósabbak.

Ne bízzuk a véletlenre! – misztikum és tudomány

Az ígéretes nevű Számmisztika.hu nem ígér tuti tippet: „Vajon megmondható, mely számok lesznek az eheti húzás tuti tippjei?” – csigáz a szerkesztő. A válasz meglepően őszinte: “A kérdésre a választ a lottószám generátor talán megadja. Próbáld ki, hátha épp neked dobja ki a nyerő számokat!” Vagyis aki biztos megfejtésre vágyik, az bizony nem ezt a honlapot keresi. Az oldal azonban szerencsére más fronton kárpótolja a biztos nyereményre vágyó, ám talán csalódott látogatót: Bella és Nóra potom percdíjért bármikor elérhető telefonon, hogy elmondja, mi fog történni, vagy megkeresheted a számmisztikai ikerpárodat, megtekintheted a kelta fahoroszkópodat, de vehetsz jósdás bögrét is. És mindezt egy helyen!
66659_big_szamokA Lottózsonglőr a “legjobb esélynövelő online alkalmazásként” definiálja magát. Itt már komoly tudományos számításokkal és táblázatokkal találhatjuk szembe magunkat. A szerkesztők kiszámolták például, hogy az ötöslottón 44 millió szelvényt kellene vásároljuk, hogy minden kombinációt megjátsszunk, de sajnos ez akkora kiadás lenne, hogy már nem érné meg. Az mondjuk nem derült ki, hogy mekkora főnyereménnyel kalkuláltak, de hát amúgy is, ki a fenének van ideje 44 millió szelvényt végigikszelni, sőt, annyi szelvény talán nincs is az országban. Mindegy, értjük a célzást. Növelni kell az esélyeket! Mivel a Lottózsonglőr oldal egy komoly alkalmazás, megalapozott statisztikákból dolgozik, amelyekről folyamatosan elemzéseket készít. A végeredmény (regisztráció és az adataid megadása után, khm) itt is egy tippsor, ami mondjuk szerintem ugyanazzal a metódussal készül, mint bárhol máshol. De hát ki tudja!

“A Lotto eXTra program azok számára nyújthat megfelelő alternatívát, akik többre vágynak egy véletlenszám-generátornál, ugyanakkor fenntartással fogadják az olyan extrém vonatkoztatási rendszereket, mint megoldásokat, amilyen például a csillagképek sémája szerint elrendezett nyerőszámok ötlete.” Na, ez már egy jó kezdés, rögtön leleplezte a bennsőmben meglapuló cinikus kisördögöt, de lássuk, hogy vajon meg is győzi-e? “A Lotto XT Personal program gondolati háttere, a számok tulajdonságain alapuló szelekció.” Jó, ezt viszont már az ördög sem érti. Tovább olvasgatva a tekitélyes mennyiségű szöveget, a következő derült ki számomra: a program elve szerint a számoknak vannak meghatározott tulajdonságai, és a nyertes számok pusztán ezek alapján megtalálhatóak. Vagyis ők nem a számoknak, hanem ezeknek a tulajdonságoknak az előfordulási valószínűségét kutatják. Ezek a tulajdonságok: páros és páratlan számok aránya, ismétlődés, eloszlás, ikerszámok és prímszámok, szórás, terjedelem, összeg. Azt hiszem ez a lényeg, de tényleg nagyon sok áltudo… azaz meg nem értett tudománnyal van leöntve a dolog. Sok szöveg, de a dolgok mélyére tekinve a kisördög mégiscsak rázza a fejét.

“Karom erős, szívem bátor, Grabovoj-szám generátor!” Vannak kulcsmondatok, amihez kár is bármit hozzáfűzni. Itt a link.

Egyedül nem megy

Mit tegyünk akkor, ha az esélynövelés zsákutcának bizonyult? Fordítsuk meg a dolgot, és próbáljuk meg a kockázatot csökkenteni! Fogjunk össze! De ne úgy, ahogy pár hete idehaza, amikor néhányan nyertek, de nem akarták egymást kifizetni, ezért végül jöttek a rendőrök. Attól még, hogy megnyertük az ötmilliárdot, nem kell rögtön magyar nagyvállalkozóként viselkedni. Azért nézzünk néhány online variációt, a teljesség igénye nélkül!
FAMILY GUY: When Peter buys the winning lottery ticket the Griffins try to stay grounded but they can't keep it together and lose it all in the "Lottery Fever" season premiere episode of FAMILY GUY airing Sunday, Sept. 25 (9:30-10:00 PM ET/PT) on FOX.  FAMILY GUY ª and © 2011 TTCFFC ALL RIGHTS RESERVED.
A Szerencsecsapatnál mindent egy ember intéz, ő szedi össze a befizetéseket, és osztja ki az esetleges nyereményeket. Végigböngészve az oldalt, az pont nem derült ki, hogy ki ez az illető, mi a neve, szóval csak bízni tudok benne, hogy nem egy béna lenyúlás az egész (a kisördög halkan kuncog). A Gruppenlotto annyiban más, hogy az oldal a nagyobb nyeremények miatt kizárólag külföldi lottójátékokkal foglalkozik. Nem is magyar, tíz nyelven érhető el a rendszer, így nyilván több országból, nagyobb merítéssel alakíthatja ki a játékos csapatokat. Annak ellenére, hogy elvileg pénz forog a rendszerben, egy Facebook alkalmazással működik. Gyanús az egész, így utánakeresgéltem néhány, a témával foglalkozó fórumokon. Csak felületesen néztem, de a hozzászólások alapján egyértelműnek tűnik, hogy sok ilyen oldal kamu, viszont van/volt jónéhány, ami megbízhatóan üzemel. Mindenesetre nagyon utána kell nézni, mielőtt valaki ilyesmibe fogna, mert nagyon könnyen lenyúlhatnak. Egy olyan oldalt találtam csak, ami nagyjából hitelesnek tűnik, az is azért, mert alig van rajta infó, egy bejelentkező panel és ez a szöveg: Az oldal egy on-line csoportos lottóoldal, zárt körű, csak meghívóval, vagy partnerlinken, banneren keresztül lehet regisztrálni. További információ a fenti e-mailcímen.” A kevesebb néha talán több, nem igaz?

A neten fellelhető rengeteg agyament marhaság is mutatja, hogy a lottó akkor is óriási biznisz, ha éppen nincs rekordnyeremény. És természetesen most nem a Szerencsejáték Zrt.-re gondolok, hanem az ügyeskedőkre, akiknek mindig fennakad valaki a hálójukon (Ingyen online lottó! Itt és itt! – harsogja könnyes szemmel röhögve a kisördög). A hülyék adója vagy olcsón vett milliók? Döntse el mindenki maga, de ha megveszi a szelvényt, szerintem maradjon a jól bevált saját számainál és a saját játékánál, elvégre azzal is ugyanannyi esélye van nyerni, mint bárki másnak.