Csöcskontenttel a nők tárgyiasításáért

Időről időre napvilágot látnak képek, videók, cikkek, posztok, melyek vagy tartalmukkal, vagy az általuk kiváltott túltolt reakciókkal felborzolják a jóhiszemű emberek kedélyét. Azokét, akik szerint nők és férfiak egyenlők, és elítélik egy ember tárgyiasítását.

Megjelenik egy videó március 8-án a Groupama Aréna Facebook-oldalán. Egy csinos lányt látunk, amint bemegy az öltözőbe, az őt követő takarító pedig a kulcslyuk elé térdel, hogy lásson valami izgalmasat. Kicsivel később a srác kiszól a nézőhöz, azaz hozzánk: „gyere, nézzük együtt”. Majd felirat, Fradi–Puskás Akadémia, március 12. Az ország felháborodik, szexizmust kiált, a Groupama és a Fradi egymásra mutogat, a sajtó pedig megcsinálja azt a bizonyos elefántot a bolhából, melynek alapja, hogy a videó pont nőnapon jelent meg. Szó mi szó, valóban szerencsétlen az időzítés.

Az interneten napvilágot lát egy álláshirdetés, miszerint olyan női munkaerőt keresnek valakik, aki jól mutat bikiniben. A feladat mindössze annyi, hogy játszani kell, és ezt közvetíteni a Twitch-en. A hirdetés szerint a hölgynek egyáltalán nem kell szakértőnek lennie, csak élveznie kell a játékot. Meg persze tilos túlöltöznie, sőt!

Eközben videóbloggerek, filmsztárok és kritikusok üdvözlik sorra az erős női karakterek előretörését és a jelenség fokozatos terjedését a hollywoodi filmeken. Jennifer Lawrence Katniss Everdeenjét, Charlize Theron Furiosáját és Daisy Ridley Reyét emlegetik, mint követendő példa a nőnemű biodíszletek ellenében. S bár elindult valami, a változás még messze van.

A nők tárgyiasítása nem új keletű dolog, nem ma kezdődött, és nem ma lesz vége. Mindenesetre sokan harcolnak ellene, amivel nincs is probléma, sőt, szükség van rájuk, pláne akkor, mikor a másik oldalon olyanok állnak, akikről Bató kolléga is megemlékezett legutóbb. Olyanok, akik nem megérteni akarják a nőket, hanem a „kezelésüket” próbálják elsajátítani.

Ennek az egésznek ugyanakkor van egy másik oldala is, amiről sajnos nem igazán beszél senki, pedig talán nagyobb probléma, mint a férfiak részéről megjelenő tárgyiasítás. Rengeteg nő választja önszántából a „könnyebb utat”, és próbál előrejutni a jelenséget meglovagolva. A cikk elején említett második esetnél maradva: a Twitch folyamatosan harcol az ellen, hogy a stream valódi tartalmát elnyomja a csöcskontent. Igen, a jelenség anélkül is létezik, hogy bárki erre külön állást hirdetne és pénzt adna érte. És ez sokak fejében hitelteleníti azok munkáját, akik a tárgyiasítás ellen harcolnak, mondván ha egy nő így látja magát, nekem miért kéne őt máshogy látnom.

Brazzers-logó koppintás és „szolid” dekoltázs

Brazzers-logó koppintás és „szolid” dekoltázs. Biztosan nem saját akarátból csinálja (?)

De az sem szerencsés, hogy egyesek minden esetben felnagyítják az esetleges tárgyiasítás-gyanús ügyeket, és az internet népe azután már akkor sem tudná a szituációt a helyén kezelni, ha akarná. A fradis témánál maradva: a videó valóban nagyon rosszkor látott napvilágot, és még csak vicces sem volt, hiába szánták annak a készítői. De az ég szerelmére, mindössze csak egy női lábszár látszott, mégis olyan botrány robbant ki, mintha legalább feldarabolta volna a takarító a kishölgyet. Melegebb napokon jó néhány lány többet mutat meg magából a nyílt utcán, mint az említett videó szereplője, abból még sincs országos felháborodás.

Összetett a kérdés, egyszerű megoldás így értelemszerűen nem létezik, de manapság mintha sokkal több rossz válasz érkezne egy-egy szexizmus-gyanús ügyre, mint jó, és akkor még szót sem ejtettünk a Femen aktivistáiról, akik önmagukban a kontraproduktivitás mintaszobrai. Persze, küzdeni kell a tárgyiasítás ellen, hiszen létező és komoly probléma, de ezt nem ész nélkül kell tenni, gondolkodást mellőzve felülni a sokszor alaptalan mainstream felháborodáshullámnak. Az sokkal több kárt okoz, mint hasznot, olyan felesleges társadalmi vitákat szül, melyek nemhogy nem viszik előre, hanem hátráltatják a nők emberszámba vételének kérdéskörét.