Oldie but goldie – Elvis Presley

Bezzeg régen minden jobb volt – énekli a Belga, és kárálják a nénik a metrón. Az Oldie but goldie-sorozatban szemügyre veszünk mindent, ami régi és mindent, ami jó. A The Runaways után a hetvenes évekből most repüljünk vissza a harmincas évekbe. 1935-ben születik meg ugyanis Elvis Aaron Presley.  És a pelenkással egyetemben más is világra jön: a rockabilly – a gyors tempójú country és a rhythm and blues keveréke. A mai tananyagunk a Király lesz.

elvis-presley-s-last-performance-up-for-auction

Forrás

Életem során sokszor próbálkoztam/próbálkozom azzal, hogy youtube linkekkel próbáljam megtéríteni a népet a jó zene irányába. Ha The Black Keys-t rakok ki, csak néhány lájk jön. Ugyanez a helyzet az Editors-zal, de a The Smith-szel is, és még hosszan sorolhatnám. Azonban, ha egy Elvis Presley-dalt küldök az éterbe, azonnal megindul a lájközön. Nálunk családi örökség Elvist szeretni. Az egyik első szerelmem is ő volt – nem csak zenei értelemben. A Fever volt az első szám, aminek megtanultam kívülről a dalszövegét. És a mai napig libabőrös leszek, ha meghallom.

Kétségtelen, hogy Elvisben a sztárság minden hozzávalója megvolt: sármos, búgó hangú férfi, sokrétű és sokféle zenei műveltséggel, extravagáns, csak rá jellemző külsővel, és nem kevés flegmasággal. A nők imádták, a férfiak utánozták. De hogyan lesz valakiből kultikon? És hogyan lesz a kultikonból saját maga groteszk paródiája? Ennek járunk most utána.

Sing You Children

Elvis és családja Tupelóban éltek, Mississippi államban. A fiú nyilvánvaló tehetsége mellett szerencsés véletlenek is vezettek ahhoz, hogy a sztár az lehessen, aki. A kis Elvis hamar elkezdett érdeklődni a zene iránt – bár első gitárja helyett szíve szerint inkább egy biciklit kapott volna –, ennek ellenére az iskolában mindig ebből a tárgyból volt a legrosszabb. Tupelóban nagyon sok zenei hatás érte a fiatal srácot. Megbabonázva hallgatta a templomban a gospel kórus dalait. Másrészt afroamerikai szomszédságban laktak, így az r’n’b zenéről is tudomást szerezhetett. Emellett nagy rajongója volt a Mississippi’s Slim Shownak. Mivel Slim öccse Elvis osztálytársa volt, így a kisfiú be tudta vinni a rádióállomásra Presley-t a bátyjához. Slim, aki hillbilly énekes volt, különböző akkordokat mutatott neki, 12 évesen (!) pedig engedte, hogy élő adásban gitározzon.

A Presley-család a negyvenes években elköltözött Memphisbe, Tennessee államba. A híres Elvis-imidzs tinédzserkorában kezdett kialakulni. Ekkoriban fedezte fel magának a Beale Streeten lévő extravagáns ruhákat áruló boltot, a Lansky Brotherst – innen öltözött többek között Roy Orbison is. És ekkoriban alakította ki a rá jellemző, kultikus hajviseletet is: a hosszú barkót, és a betonkeményre belőtt hajat.

King of the Whole Wide World

Adott tehát egy srác, akit nagyon sokféle zenei hatás ér: blues, r&b, gospel, country. Ő pedig eldönti, hogy zenész akar lenni. A gimnázium elvégzése után besétál a Sun Recordshoz, meghallgatják ugyan, fel is jegyzik a nevét mint tehetséges ballada-énekesét, azonban nem történik meg az áttörés. Elvis, miután többektől is megkapja, hogy nem való neki ez a szakma, elmegy kamionozni. Eközben Sam Philips, a Sun Records vezetője kiötli, hogy találni akar egy olyan fehér zenészt, akiben megvan a „fekete hangzás” és a „fekete életérzés”, és billiókat keresni vele. A kezébe akad Elvis demófelvétele, aki egyike azon kevés előadóknak, akikről az emberek, ha csak hallják őket énekelni és nem látják a külsejüket, gyakran azt hiszik, hogy feketék. És ezen a ponton kezdődik el az Elvis-jelenség. Filmfelkérések, koncertek és nők, minden mennyiségben. A többi pedig már történelem.

elvis-presley-remember-life-legacy

Forrás

Lonely Man

Elvis pályája azonban legalább annyira tragédia, mint amennyire sikertörténet. A magánéleti válságok – édesanyja halála, a feleségével, Priscilla Presley-vel való válása – hatására a férfi drog- és gyógyszerfüggővé válik. Kétszer kerül túladagolás miatt kórházba, az első után három napig kómában fekszik. 1974-es turnéján a koncerteken már alig áll a lábán, teljesen egyértelmű, hogy tudatmódosító szerek hatása alatt áll. Saját maga groteszk karikatúrája lesz, elhízott, felpüffedt arcú marionett, akit a Memphis Mafia tagjai rángatnak ‒ a név a sztárt körülvevő testőrök csapatát takarja, akik ismert emberei voltak az alvilágnak. Elvis képtelen kikelni az ágyából; ha jobb kedve van, Monthy Pythont idézget a hozzá betévedőknek; de ideje nagy részét azzal tölti, hogy paranoid téveszméket gyárt. 1977. augusztus 16-án hal meg, Ginger Alden, az akkori barátnője talál rá eszméletlenül a fürdőszoba padlóján. Halála körül ezernyi kérdés merül fel. Valószínűleg a drogok, a gyógyszerek és a különböző genetikai betegségek egyszerre fejtették ki hatásukat. A férfit édesanyja mellé temetik, majd miután ismeretlen tettesek megpróbálják ellopni a tetemét, inkább átszállítják graceland-i birtokára édesanyja maradványaival együtt.

article-1243063-005A165100000258-906_468x770

Forrás

Elvis Presley-t tizennégyszer jelölték Grammy-díjra, ebből hármat nyert meg. 1971-ben elnyerte a Grammy Életműdíjat. Saját korában megreformálta az amerikai zenét, és a hatása még ma is érezhető. Egyes rajongói olyan elméletek gyártanak, hogy a sztár a mai napig él, elbújva a hírnév elől, sírjába pedig csak egy élethű bábut temettek. Olyan verzió is létezik, miszerint Presley-t az ufók vitték el, mint az emberi faj legkiválóbb képviselőjét. Hát, mit is mondhatnék. Meghalt a király, éljen a király!

10 dolog, amit nem tudtál Elvisről:

  • tinikorában az osztálytársai rendszeresen csúfolták, és  ‘mama kicsi fiának’ nevezték
  • Elvis haja a rákent rózsaolajtól és a vazelintól állt úgy, ahogy.
  • Ügynökei 1956-ban megálmodták a tökéletes pr-szerelmet Marilyn Monroe-val, de Monroe visszautasította az ajánlatot. Aztán egy éjszaka erejéig mégis volt egy kis etye-petye a pletykák szerint.
  • Priscillával közös lánya, Lisa Marie Presley Michael Jackson felesége volt egy ideig.
  • Muhammad Alival nagyon jó barátságot ápoltak.
  • Nagyon fontosnak tartotta az emberjogi aktivizmust, többek 1956-ban a magyarok mellett is felszólalt.
  • Elvis temetésén körülbelül nyolcvanezren vettek részt. A temető kapuján kívül álló fanok közé véletlenül behajtott egy autó. Ketten meghaltak és egy ember súlyosan megsérült.
  • Presley egyik unokatestvére titokban képeket csinált Elvis hullájáról, és eladta a fotókat a The National Enquirernek. A coverphoto a legnagyobb eladási példányát hozta a lapnak.
  • A Cryolophosaurus nevű dinoszauruszt Elvisaurusnak is hívják a fején lévő „taraj” miatt, ami kísértetiesen hasonlít Elvis hajára.

cryolophosaurus-is-popula_4ba3a42fd4655-p

Seems legit. Forrás

  • Az eBay-en meg lehetett vásárolni Elvis egy hajfürtjét és egy fogát. A jelenlegi tulaj visszautasította egy európai cég ajánlatát, amely DNS-t akart kivonni a fogból klónozási célokra.

A kiemelt kép Andy Warhol Elvisről készített portréja.