Cseh és Szlovák Filmkarnevál

Cseh-szlovák koprodukcióban készült filmekkel és sztárvendégekkel zárja a téli szezont a Szlovák Intézet és a Cseh Centrum a budapesti Toldi moziban. Az utóbbi évek legnagyobb sikerű filmjeinek rendezőivel és színészeivel Veiszer Alinda beszélget, szombaton pedig egy többnyelvű zenés ünnepséggel zárul a négynapos karnevál. A rendezvény főtámogatója a Staropramen, a világ 1. számú prágai söre.

A fesztivál részletes programja:

február 25., szerda, 19.00: Fair Play
cseh/szlovák/német filmdráma, 2014, 100’ | cseh, angol felirat, magyar szinkrontolmácsolás
Rendező: Andrea Sedláčková

Csehszlovákia, 1983. Egy ígéretes fiatal rövidtávfutó lány bekerül a csúcssportolókat felkészítő központba. Anyja és edzője is azt reméli, hogy megfelelő felkészüléssel sikerül kijutnia az olimpiára. Tudtán kívül doppingolni kezdik, ennek köszönhetően egyre javulnak az eredményei, viszont jelentkeznek az első egészségügyi problémák is. A lány úgy dönt, saját erőből is eléri az olimpiai küszöböt, és ha sikerül kijutnia külföldre, végre találkozhat disszidens apjával is.

A film után Veiszer Alinda beszélget a rendezővel és Bárdos Judit főszereplővel.

február 26., csütörtök, 18.00:  “Így történt, hogy…”
cseh dokumentumfilm, 2014, 72’ | cseh, magyar felirat
Rendező: Oliver Malina-Morgenstern

Bohumil Hrabal születésének századik évfordulójára készült ez a játékfilmes részletekkel dúsított dokumentumfilm, amelyben archív felvételeken megszólal a Sörgyári capriccio és számosmás népszerű írás szerzője. Mesélnek róla barátai és az írásait megfilmesítő rendezők (Jiří Menzel, Jan Němec, Petr Koliha), sőt a szigorúan ellenőrzött forgalmista, Miloš Hrma is.

A film után beszélgetés a rendezővel és Tomáš Mazal Hrabal szakértővel, a film egyik szereplőjével.

20.00: Elnökjelölt
szlovák/cseh thriller, 2013, 106’ | szlovák, angol felirat, magyar szinkrontolmácsolás
Rendező: Jonáš Karásek

Az Elnökjelölt egyszerre cinikus thriller és politikai szatíra, melynek háttere a mai Pozsony popkultúrája és sznobizmusa. A film eseményei a köztársaságielnök-választást megelőző két hónapban játszódnak, és a média hatalmát és manipulációs képességeit mutatják be.

február 27., péntek, 18.00: 66 szezon
szlovák/cseh dokumentumfilm, 2003, 86’ | cseh-magyar-szlovák, magyar felirat
Rendező: Peter Kerekes

Peter Kerekes stilizált dokumentumfilmje sűrített formában mutatja be egy kassai uszoda 66 szezonját. A film a szereplők élettörténetein, régi képein és mai visszaemlékezésein keresztül mutatja be a holokauszt és a kommunizmus korszakát. A rendező elemi játékosságának köszönhető a tragikus események és emléktöredékek édes-keserű humora.

A film után Veiszer Alinda beszélget Peter Kerekes és Molnár Csaba rendezőkkel.

20.00: Kiút
cseh filmdráma, 2014, 103’ | cseh, angol felirat, magyar szinkrontolmácsolás
Rendező: Petr Václav

Egy erős akaratú fiatal anya története, aki nem akar megbékélni hátrányos társadalmi státuszával, és igyekszik egy jobb életet kiharcolni önmaga és kislánya számára. A kilátástalan helyzetből kivezető utat ritkábban a szerencse, gyakrabban inkább a csalódások szegélyezik. Bátorsága és az anyai ösztöne segítik abban, hogy megküzdjön az akadályokkal, legyenek azok adósságok, a többségi társadalom kirekesztése vagy a saját közösségén belüli problémák.

február 28., szombat, 17.00: A rendes ember
szlovákiai magyar játékfilm, 2013, 62’ | szlovák-magyar, magyar felirat
Rendező: Molnár Csaba

Egy határmenti kisváros lakóinak története, szlovák-magyar mese a gyökerek kereséséről, a sérelmek feldolgozásáról, az elvágyódásról és a boldogulásról. Zoltánt, a komáromi villanyszerelőt meglátogatja egy angyal, és feladatot ad neki: három nap alatt legalább három embert kell boldoggá tennie a környezetében, különben nem biztos, hogy megéri a másnapot. A jámbor főhős rögvest munkához lát, ám a melankolikus kisváros lakói nem mutatkoznak túl nyitottnak a boldogságra.

19.00: Mézeshetek
cseh/szlovák filmdráma, 2013, 98’ | cseh, angol felirat, magyar szinkrontolmácsolás
Rendező: Jan Hřebejk

Menyasszony, vőlegény, de szép mind a kettő… pedig már nem is először házasodnak. Minden jól indul, az esküvő után a násznép a családi birtokon ünnepel, amikor felbukkan egy hívatlan vendég. De ki ez az alak, és hogyan került ide? Egy ártatlan potyázó, aki csak enni-inni szeretne? Vagy az ifjú pár múltjából bukkant elő? De kiéből? Megjelenésével repedezni kezd az esküvői cukormáz. Ettől a pasitól jó lenne minél előbb megszabadulni, hiszen nem kell minden titkot kifecsegni!

21.00: Szidi Tobias & Band koncert

A magyar származású szlovák énekes- és színésznő bársonyos hangja három nyelven – magyarul, csehül és szlovákul – szólal meg Budapesten. Szidi Tobias a pozsonyi Astorka Színház tagja, számos cseh és szlovák filmben is játszott, 6 szólólemeze jelent meg,melyek közül az egyik aranylemez lett. Együttműködik a legendás Hapka-Horáček dalszerzőpárossal, a prágai alternatív zenei színtér két kiemelkedő alakjával és más kiváló cseh és szlovák zenészekkel. Csehországi és szlovákiai teltházas koncertjei után Szidi Tobias és zenekara a budapesti közönség számára is felejthetetlen élményt ígér.

Jegyvásárlás: http://toldimozi.hu