Itt a tavasz, csajozik a paraszt

Ahogy elkezdtem gyűjteni az anyagot ehhez a cikkhez, eleinte sokat mosolyogtam. Beírtam a keresőmezőbe a „PUA” kifejezést, és máris dőltek a videók. Béna srácok beszámolói a bénázásaikról, olykor rejtett kamerás felvétel a bénázásokról. Aztán a derűt felváltotta a sajnálat, később pedig a szánalom.

Írta: Bató Zoltán

Serdülőkorú fiúk közt nem ritka játék a telefonszám vadászat. A cél minél rövidebb időn belül minél több lánynak a telefonszámát begyűjteni „autentikus” módszerekkel, nyilvános helyen leszólítva őket, szemtől-szemben.  Egy ilyen játék során rájössz, hogy hol van a helyed az univerzumban, megtanulod, hogyan kezeld a visszautasítást, és – szerencsés esetben – kialakulnak azok a viselkedési formák, természetes gátak és egyfajta kommunikációs eszköztár, amik segítenek majd a felnőttkorban, hogy egészséges módon tudj közeledni a másik nem felé.

De vannak, akiknél félresiklik ez a dolog, túl sok pofont kapnak (vagy épp túl keveset), nem tudják feldolgozni, és ez a későbbiekben végzetes önbizalomhiányhoz, torzult személyiséghez és rengeteg, ezekből fakadó frusztrációhoz vezet. Ezek az emberek a célpontjai a PUA-trénereknek (PUA: Pickup Artist, kb. a csábítás művésze), akik nem kevés anyagi ellenszolgáltatás fejében megtanítják őket csajozni. Legalábbis ezt ígérik.

Ilyen PUA Roosh V. – polgári nevén Daryush Valizadeh – is, annak a nemzetközi tüntetéssorozatnak a főszervezője, amit a nők elleni nemi erőszak legalizálásáért hívott életre. Nem meglepő, hogy hatalmas felháborodást váltott ki a kezdeményezés világszerte, politikusok és celebek egyhangúan fejezték ki ellenérzéseiket, sőt, konkrét fenyegetést is kapott egy nőket tömörítő torontói boxklubtól.

Ám ez az akció csak a jéghegy csúcsa volt. Emberünk sok éve tevékenykedik, eddig nem kevesebb, mint 15 könyvet írt állítólagos szexuális kalandjairól, illetve az ezeken alapuló tanításokról, de természetesen online is megosztja tanait, a fenti videó csak egy a sok közül.

Magyarország is bővelkedik frusztrált, önbizalomhiányos férfiakban, akik hajlandóak szinte bármit megtenni azért, hogy sikeresebbek legyenek magánéleti téren. És ahol kereslet van ugyebár… ismerjük a piac szabályait.

„Mi az a PUA?

A PUA röviden a nők meghódításának a szakértője, egy olyan ember, aki az életének a párkapcsolati és ismerkedési részét illetve a személyiségét és életstílusát tudatosan fejleszti, hogy ezáltal vonzóbbá váljon a nők számára és sikeresen kitudjon alakítani egy boldog párkapcsolatot egy számára ideális hölggyel.”

A fenti idézet a pua.hu oldalról származik, alapítója egy bizonyos Mex Deluxe , állítása szerint ő indította el a mozgalmat itthon. (Na nem a helyesírásit, persze…) Számos sikertörténet és öntömjénezés mellett információt kapunk a képzések menetéről, melyek közül a legolcsóbb, a bevezető tanfolyam tízezer forintba kerül, de az árak a többszázezres szintig emelkednek. Sok mindent kiemelhetnék még, aki röhögni akar akit érdekel, látogassa meg az oldalt, de most inkább nézzük a mestert, Mex Deluxe urat csajozás közben a Borároson:

Egy másik aktív alakja a mozgalomnak Puafesztivál Jimmi, a puafesztival.hu weblap működtetője. Az oldal tematikája szinte ugyanaz, a lényeg szintén: pénzért megtanulhatod Jimmitől a nőzés praktikáit, a nyitóoldal „árnyalt” utalása szerint ez mindössze 23000 forint. Neki is saját csatornája van a Youtube-on, nézzünk is egy videót, amin egyik tanítványával készít interjút:

Most tegyük félre, hogy mi az én szubjektív véleményem róla a videói és a megjelenése alapján, és elfogadnék-e bármilyen tanácsot tőle, de van itt valami, ami mellett nem tudok elmenni szó nélkül. Megnéztem ugyanis az ő Facebook oldalát, és találtam ott valamit, amitől azonnal arcomra fagyott a mosoly, és nem tudtam többé úgy tekinteni ezekre a gennyekre, mint ártalmatlan szélhámosokra, akik megpróbálnak lehúzni néhány szerencsétlen hülyét. Konkrétan ez a kép akasztott ki:

12805835_981851028530092_7389969280305278090_n

Nem hiszem, hogy velem van a baj. Én is egyedülálló férfi vagyok, túl néhány párkapcsolaton, és értem a viccet is. De ez NEM VICCES B#MEG!!! Hogy lerúgod a barátnődet egy szikláról, mint párkapcsolati cél??? Ez aztán a férfiasság! Jimmi ráadásul extra gusztustalan módon egy nőnapi akcióját hirdeti ezzel a mémmel.

Én nem vagyok pszichológus, sem párkapcsolati tanácsadó, sem bíró, de azt ki merem jelenteni, hogy ezeknek a patkányoknak a tevékenysége káros.
Már önmagában az is bicskanyitogató, hogy elkeseredett emberek zsebéből vesznek ki jelentős mennyiségű pénzt, kihasználva a szerencsétlenségüket, a naivitásukat, vagy az esetleges pszichés zavaraikat. Ezeknek az embereknek valóban segítségre lenne szükségük, valódi szakembertől.
Ezek az önjelölt aszfaltbetyárok viszont, a “csábítás művészei”, nem tesznek mást, mint hogy áttolják az egészet a nőkre, ők a felelősök, veled nincs baj, csak meg kell tanulni őket kezelni. „Kezelni”, igen, mint egy tárgyat, egy berendezést.

Srácok, én tudom, hogy néha kilátástalannak tűnik a helyzet, és az is tény, hogy a nők nem férfiak, talán nehezebb őket megérteni, a fejükbe látni, de: ha nem működik a dolog, ha nem állnak szóba veled, ha sok a negatív visszajelzés, vagy egyáltalán a bátorságod sincs meg hozzá, hogy próbálkozz, akkor igenis veled van a baj. Akkor valóban el kell gondolkodnod, és változtatnod kell valamin. Ezért viszont nem kell fizetned senkinek, csak egy egyszerűen figyelni kell. Figyelni magadra, figyelni a környezetedre, a visszajelzésekre, és legfőképp azokra kell nagyon odafigyelni, akiket meg akarsz hódítani: a nőkre.