Túlzásba vitt rajongás – Te mire lennél képes?

A bevezető rész:

Biztos láttatok legalább egy olyan videót, amin egy férfi a Csillagok háborúja új részének előzetesét nézve sírva fakad a boldogságtól. Matthew McConaughey és a pap bár parodisztikus túlzásba vitték, valahol mégis leképezik azt az érzést, amit a fanok átélhettek. A rajongók kultúrájával – elsősorban a tartalom-előállításban való részvételükkel – rengeteg szakirodalom foglalkozik, magyarul is egyre több, így a bejegyzés célja nem ennek a közegnek a bemutatása. A célom inkább az, hogy felsoroljak pár meglehetősen extrém példát, bevalljam a saját mániámat és arra biztassalak titeket, hogy ti is meséljetek, hogy aztán együtt nevethessünk magunkon. Már amennyiben a ti történetetek vicces, mert az enyém annyira nem az.

A nem saját példás rész:

A legdurvábbal kezdem. Az internet sötét bugyraiból, konkrétan egy Something Awful nevű fórumról 2008-tól kezdve elterjedt egy bloggerek által kitalált szörnyalak, Slender Man, akiről már a CampusOnline-on is írtam. Ez a figura nem csak azért érdekes, mert rajta jól nyomon követhető egy mitológia kialakulása, hanem azért is, mert mostanra olyanokhoz is elért a története, akik nem tudják, hogy csak kitaláció, így furcsán reagálnak. Néhány példa (természetesen) Amerikából: Két 12 éves kislány egy erdőbe csalta egy társukat, ahol meg akarták őt ölni, és csak mázli, hogy az áldozat túlélte súlyos sérülélseit. A két lányra fejenként 60 év börtön vár, ha elítélik őket. Egy Cincinatti-ben élő nőre a saját lánya támadt rá késsel a  konyhájukban, mikor a nő hazaért a munkából. Las Vegasban egy Harlekinnek (Joker barátnője a Batman képregényekben) és hol Jokernek, hol Slendermannek öltöző nő és férfi lőtt le két rendőrt. Floridában pedig egy 14 éves lány gyújtotta rá a családjára a házukat éjszaka. Valamilyen szinten mindegyik esetnek köze volt Slender Manhez, a fiatalok konkrétan meg is nevezték inspirációként a figurát, akit ők valóságban is létező, isteni lénynek gondoltak, és a gyilkosságokkal a kedvében akartak járni.

StarWars-Wedding

Ehhez képest minden másik példa könnyednek tűnik. A Csillagok háborúja minden évben megihlet pár párt, akik esküvőjük biztosítását birodalmi rohamosztagosokkal vagy Csillagflotta-kadétokkal oldják meg, miközben a tetoválások, a poszterek, akciófigura gyűjtemények teljesen mainstreammé váltak. Az sem annyira meglepő, amit egy lányismerősöm mesélt, ő egy számítógépes karakterébe szerelmesedett bele, és 18. születésnapjára azt tervezi, hogy a barátnőivel eljátszanak egy esküvőt közte és a karakter között. Ezeknek valószínűleg köze lehet ahhoz a jelenséghez, hogy a 2000-es évek második felétől kezdve fokozatosan a geekek kezébe került a populáris kultúra. Van új Star Trek, lesz új Star Wars, képregényfilmek egy milliárd dolláros bevételeket termelnek, és már előzeteseket is több tízezer karakteres elemzésekkel boncolnak darabjaira a filmre utaló nyomokat keresve. Itt van például ez a jó írás az új Csillagok háborújáról. 


A saját példás rész:

Számomra kiskoromban az óriási rajongást kiváltó médiatermék – bár a Star Warst és az Antonio Banderasos Zorró filmeket is rengetegszer újranéztem kazettán, és Pokémont is szívesen idomítottam volna  – A gyűrűk ura volt. A három film mellett a könyveket is többször elolvastam, majd átrágtam magam Tolkien akkor magyarul elérhető munkásságán is. Ezen kívül feltett szándékom volt akkor, középiskolásként leforgatni egy filmet, ami Númenor bukásáról és arról a háborúról szólt volna, amit Peter Jackson első filmjének első öt percében letudott. Pár oldal a forgatókönyvből el is készült. Képzelhetitek, milyen magas színvonalú alkotás lett volna.

Most pedig ti jöttök.