Zola Jesus visszatér!

Az orosz származású amerikai “elektro-goth” dalszerző-énekesnő, Zola Jesus nem először jár Budapesten. A Kate Bush new wave-jéből, az operából, az R&B-ből és a szintipopból egyedülálló elegyet gyúró, fantasztikus hang ezúttal tavaly októberben megjelent ötödik nagylemezét, a Taigát mutatja be Budapesten. Az estet a kitűnő honi Anez nyitja!

Nika Roza Danilova, azaz Zola Jesus gyerekkora – vadász édesapjának köszönhetően – jórészt hatalmas erdőségekben, a természet közvetlen közelségében telt. Ez a hatás a mai napig érződik zenéjén. A hétéves kora óta éneklő, rendkívül elkötelezett (huszonöt éves korára már öt nagylemeze van, az elsőt még kollégiumi szobájában vette fel, teljesen egyedül) lány egészen különleges érzékenységet árul el – egyszerre monumentális, nagyívűen hangszerelt és meghitt, kitárulkozó dalai kevés más előadóéhoz hasonlíthatók.

Bár Zola Jesus (aki, igen, egyfajta lázadásként, Jézus Krisztuséból és Émile Zoláéból gyúrta össze saját művésznevét) rengeteg és meglehetősen sokféle hatásra hivatkozik interjúiban, a kortárs zene egyik alapító atyjától, Karlheinz Stockhausentől Kate Bushon át Alicia Keysig és Tina Turnerig, igazából teljesen önálló utakon jár. Egyedi hangja, grandiózusan hangszerelt, elektronikára és vonósokra épülő dalai, femme fatale-os imidzse, ugyanakkor megkapó közvetlensége és őszintesége korunk legeredetibb, de mindenképp legautentikusabb előadói közé emelik.

A sokáig a Sacred Bones kiadóval dolgozó Zola Jesus 2014 őszén jelentette meg ötödik nagylemezét – egyúttal az elsőt a nagynevű Mute Recordsnál. Az új album némiképp “poposabb”, az R&B felé kacsintgató irányvonala nagy közönségsikert aratott – anélkül, hogy a korábban filozófiát hallgató, Schopenhauerért rajongó Zola Jesus bármilyen művészi engedményt tett volna. Ezt a lemezt, a Taiga című albumot mutatja most be nekünk.

Az estet nyitó Anez zenekart erős női ének, kompjúterek, elektronikus dobok, klasszikus ízt adó fafúvósok, felvett zajok és talált hangok szokatlan, szürreális hangzásvilága jellemzi. Hitvallásuk a zene, ők hangot, zajt, egyaránt magukhoz ölelnek, nincs csúnya vagy szép. Zenei attitűdjük nyitott, kísérletező, akár az egészen bizarr szintekig is.

 

Hol: A38, Budapest
Mikor: 2015.03.18. 20:00
Beugró: 5 500 HUF (elővételben 4 900 HUF)