Babonák és ami mögöttük van

Babonák – egyesek szerint az életet meghatározó törvényszerűségek, másoknak badar fantazmagóriák, amivel az egyszerű emberek agyát tömik. Olyan ez, mint a horoszkóp az újságban: mindenki elolvassa, de senki nem hisz benne; vagy mint a valóságshow, azt sem nézik az emberek, mégis mindenki képben van. Mind tudjuk, mit jelent létra alatt átmenni, mit kell csinálni, ha meglátunk egy kéményseprőt vagy egy fekete macskát; illetve ha valami pozitív, de még be nem teljesült dologról beszélünk, akkor egyből fejvesztve keresünk egy fa felületet, amin lehet kopogni. Már ha egyáltalán elmondjuk, mert persze elkiabálni semmiképp nem szeretné senki.

A teljesség igénye nélkül vegyünk sorra néhány babonát, így péntek 13 alkalmából. Kezdjük is rögtön ezzel.

Péntek 13

Gyakorlatilag a végítélet napja. Ami szerencsétlenség megtörténhet, annak ezen a napon be is kell következnie. Máskor nem szakadhat le a kabát gombja, nem késhetjük le a buszt, nem ejthetünk ki dolgokat a kezünkből. Mióta az eszemet tudom, tisztában vagyok vele, hogy péntek 13 eredendően elátkozott nap, nincs mit tenni, minél kevesebb jut belőle egy évre, annál jobb. Reggelente enyhe gyomorgörcs, menetrendszerű bénázások, aztán délre el is felejtem, milyen nap van. Vagy addig, amíg nem történik valami rossz, és újra nekifogok rettegni. Már maga a péntek is elég lenne szerencsétlennek: a bűnbeesés és Krisztus keresztre feszítése is erre a napra esett, a középkorban pedig a hóhérok napja volt; mi tagadás, valóban nem túl jó ajánlólevél. A dátum is tartogat érdekességeket, olyannyira, hogy jegyzett fóbiás betegség a 13-mas számtól való félelem, triszkaidekafóbia névre hallgat. Ennek a számnak is vannak bibliai vonatkozásai: az utolsó vacsorán 13-an ültek az asztalnál, de a kereszténység előtt sem kedvelték már, Hamurappi törvénykönyvéből is hiányzik a 13-as pont. És azt kitaláljátok, hogy a vikingek gonosz istene, Loki hányadik volt? Bingo, a tizenharmadik! A Forma 1-ben nincs 13-as jelzésű autó, repülőgépeknél is gyakran hiányzik a 13-as ülés, sőt, külföldi felhőkarcolóknál, vagy éppen Las Vegas-i hotelekben (ahol a szerencsét igen komolyan veszik) egész egyszerűen nincs 13. szint. Szóval külön-külön is van baj a péntek 13-al, együtt meg aztán főleg veszélyes: gondoljunk csak bele, mi történt a templomos lovagokkal péntek 13-án. Az igazi lázadók persze azt hangoztatják, hogy nekik ez szerencsés nap, de szerintem viszont csak szembe akarnak menni az árral. Ők azok, akik újévkor csak azért sem esznek lencsét.

B.Ú.É.K.!
lencse
Mert az újévi lencse egy másik, naptárhoz kötött babona: amennyi lencsét eszünk, annyi pénzünk lesz. Én azért szívesen kérnék egy tájékoztatót, amiben benne foglaltatik a kisbetűs rész, hogy a lencse értékét milyen pénznemre váltják, illetve mikor van a kifizetési határidő. Nincs baj a lencsefőzelékkel, évente egyszer megeszi az ember, csak ezek a be nem váltott pénzes ígéretek…
Na és ugye elsején csomó dolgot nem szabad csinálni. Pontosabban, amit elsején csinálunk, azt fogjuk csinálni az elkövetkezendő esztendőben. És mit csinál a legtöbb ember január elsején? Pokoli másnaposan heveri ki az előző esti bulit. Magyarán még el sem kezdtük az évet, már el is rontottuk. És sose vigyétek ki a szemetet ezen a napon. Mert ezzel kidobjátok a szerencséteket, ami azért néhány pénteki napon még jól jöhet.

A kéményseprő és az utcai kalandok
kéményseprő

Szerencsét persze év közben is lehet gyűjteni, például ha kéményseprőt látsz. Ez a lakótelepen élőknek annyira nem nagy buli, de azért néha a paneldzsungelben is ki szokták írni a kémény ellenőrzést, érdemes résen lenni, talán nem csak a feketébe öltözött klasszik kéményseprő számít. Kislányként nagyon sok időt töltöttem vidéken, és élénk emlékeim vannak arról, hogy ha a család egy tagja kéményseprőt vélt látni, akkor mindenki megfogta a gombját. Egyszer olyan ruhában voltam, aminek nem volt gombja. Anyám kabátgombját fogva kellett fényes nappal sétálnom az utcán, amíg meg nem láttunk egy törött ablakot. Két dolog miatt nem éreztem magam kínosan, az egyik hogy még kicsi voltam, és megvezethető, a másik pedig hogy vidéken mindenki ezt csinálta. Elég volt egy kéményseprő, hogy mindenki gombot és törött ablakot keressen.

Az utcán várhatnak még egyéb meglepetések, mint például egy házfalnak támasztott létra, ami alatt ugyebár szigorúan tilos átmenni. Gyerekként egyszerűen azt hittem azért, nehogy a fejemre essen valami, de felnőttként már tudom: szerencsétlenséget hoz. És íme a babona eredete: azért hoz balszerencsét, mert veszélyes átmenni alatta. Kivéve persze keresztbe tett ujjakkal, mert a keresztbe tett ujjak minden rontást felül írnak. De hát ez evidens.

Észrevettétek már mennyi fekete macska kószál az utcákon? Pedig a babona szerint annyira veszélyesek, hogy valóságos inkvizíciót kellene indítani ellenük. Démoni színük miatt vívták ki az ellenszenvet, de azért ezek a szerencsétlen állatok is kaptak egy kiskaput, csak akkor van baj, ha balról jobbra halad át előttünk. Vidéken meg azt is tudják, hogy lehet megtörni a fekete macska átkot: ha az áthaladás után háromszor körbeforgunk.

Aztán a váratlan szerencsének is van babonája, magyarán lehet fokozni a fokozhatatlant. Utcán talált pénzt azzal a mondattal szabad felvenni, hogy „Apád, Anyád idejöjjön”. Emlékszem egyszer megkérdeztem, hogy a húszforintosnak hány forintos az apja, de csak azt a választ kaptam, hogy ami nagyobb. Nem gyakran találok pénzt, de olyankor is valószínűleg mindig csak árvákra akadhatok, mert hozzám még egyetlen zsozsó familia tag sem csengetett be.

Babonák házon belül
só

De nem csak az utcán kell figyelnünk. Házon belül például nagy veszélyforrás a só, amit földre szórni, kiönteni, borzasztó rossz ómen. Ott garantált a veszekedés. Júdás is kiborította a sót az utolsó vacsorán, meg is lehet nézni mi lett az eredménye. Lányok figyelem! Az asztal sarka tiltott hely, és még véletlenül se hagyjátok, hogy bárki is körbesöpörjön titeket, mert azzal az udvarlókat söprik el tőletek. És óvatosan a tükrökkel. A tükörnek egyébként sok kultúrában fontos és misztikus erőt tulajdonítanak. Tükröt összetörni 7 év szerencsétlenség. A magyarázat rá az, hogy régen úgy tartották, a tükör a lelkünk egy részét is magába zárja. Hajadonként 7 évig nem is mész férjhez.
Gyerekként az általam legjobban utált babona a pókvédő hiedelem volt. Pókot nem lehet megölni – mondták ezt egy kislánynak, aki félt tőlük. Mert a mohamedán vallás szerint Mohamed úgy menekült meg az őt üldözők elől, hogy a barlang bejáratára, ahol meghúzódott, egy óriási keresztes pók hálót szőtt. Így aztán a pók marad, legalábbis életben.

Jövőbeli, vagy már folyamatban lévő tervekről, álmokról mindannyian szoktunk beszélgetni, ilyenkor gyakran nyitjuk monológunkat a „Nem akarom elkiabálni” mondattal. Vagy nemes egyszerűséggel lekopogjuk egy fa felületen. A fa szentsége a pogány világból eredeztethető, ahol az erdő nagyhatalmú szelleme a fában lakozik. Bizonyos magyarázatok szerint viszont éppen a kereszténység hozta be a köztudatba ezt a szokást, mert a kereszt fából készült, a három kopogás pedig a szentháromságra utal. Egy biztos: keresztény vagy pogány, mindenki kopog, alulról felfelé, fa felületen, bal kézzel. Vagy szűz kézzel, ami szerencsét hoz. Magyarázata egy nagyon egyszerű lélektani folyamat: amire nem görcsölünk rá, általában jobban sikerül. Úgyhogy ennyit az idealista álmokról a pókerasztal mellett.

Babonát szinte minden köré lehet fonni, van, akinek szerencseszáma van, másoknak szerencseszíne, vagy elég egy amulettként szolgáló karkötő, ami nélkül nem indulunk állásinterjúra. Néha egészen önkéntelenül figyelünk oda megmagyarázhatatlan dolgokra, de talán kell valami, ami varázslatot visz az egyébként szürke és monoton mindennapokba. Butaság vagy ősi igazság, ezt mindenki döntse el maga, de én azért egyszer felállok majd egy Luca székre, hátha látok egy igazi boszorkányt. Ha sikerül, megírom milyen volt.