Álruhás illúzió

„A droglejtőn való lecsúszás egy észrevehetetlen folyamat volt.” Ez Zoli története, aki a partidrogok függője volt, most 35 éves, 11 hónapja tiszta. A kábítószereket fiatal kora óta használta egészen 33 éves koráig. Először bulikban, később pedig már a hétköznapokban sem bírta ki szerek nélkül, a drog rabja lett. A szülei és a család csak akkor tudták meg, hogy Zoli drogfüggő, amikor ő már rehabilitációra járt és tiszta volt.

Elsősorban partidrogokat használt, mint az ecstasy, a speed, a “gina”, és a ketamin, melyet más esetekben állatok sebészeti, műtéti beavatkozásainál alkalmaznak. Ezek mellett pedig még különböző nyugtatókat szedett és marihuánát szívott.
Zoli elmondta, hogy először 16 évesen kapott nyugtatót egy pszichiátertől, ettől rá is csúszott a szerre, ezután 18 évesen találkozott a kábítószerrel, amikor egy haverja intravénásan beadott neki egy számára ismeretlen anyagot. 18 évesen elkezdte bulikba használni a szereket, és ez egyre súlyosbodott, ahogy telt az idő. 31-32 éves korára már ott tartott, hogy folyamatosan, a hétköznapokban is élt a szerekkel. „Egy napom úgy telt, hogy reggel elmentem dolgozni, hazaértem 17-18 óra körül. Elkezdtem inni, erre rádrogoztam, rányugtatóztam, végül elájultam, majd reggel ismét felkeltem, és indultam a munkába.”
A tudatosulás 33 évesen jött számára, amikor rádöbbent, hogy függőséggel küszködik. Ekkor először pszichológushoz fordult, később pedig egy segélyszervezethez. A tényleges javulást a szervezet terápiája segítette elő. Szülei viszont csak akkor tudták meg, hogy Zolinak drogproblémái vannak, amikor ő már a gyűléseket látogatta és pár hónapja tiszta volt. A család támogatja a rehabilitációban

Állapota rendkívül sokat javult, 11 hónapja teljesen tiszta és a rehabilitációs gyakorlatokon továbbra is részt vesz. Új életet próbál kezdeni. „Visszafogtam magamat. Dolgozom, kirándulok. Szeretek fürdőkbe, színházba járni, lefoglalom magam. Élem az életem, mint a többi normális ember.

Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos ismertette azt a tényt, hogy Magyarországon a 14 és 18 év közötti fiatalok 40%-a kipróbált már valamilyen drogot, és ezek a tapasztalatok egyre korábban érik őket. A fiataloknál számtalan felület van, ahol találkozhatnak a kábítószerekkel, akár iskolákban, de az internetes kereskedelemben is megjelentek ezek a szerek. Leggyakrabban pedig bulikban, fesztiválokon érintkeznek különböző anyagokkal.
„A legnépszerűbb drogok a fiatalok körében a marihuána, a partidrogok, a különböző szintetikus anyagok, és innentől már végtelen a lista, mivel annyi féle szer létezik. Csak tavaly 100 új szer jelent meg a drogpiacon.” – sorolta Dr. Zacher Gábor.
Kevesebben jutnak el a fiatalok közül a teljes függőségig, inkább jellemző a kipróbálás és a nem rendszeres használat.

zg2

Zacher Gábor (fotó: Thaler Tamás) via elitmed.hu

A jóléti társadalmak luxusproblémája a kábítószer
Nagy Zsolt addiktológus, pszichológus szerint ma „Magyarországon, egy hétvégén 350-400 ezer fő használ kábítószert kipróbáló jelleggel. A függők száma 35-40 ezer fő.”
„A drogfüggők és a droghasználók számos területen, formában találhatnak segítséget.” – kezdte Nagy Zsolt. „Egy drogambulancia hálózat épült ki Magyarországon, melyek vidéken is megtalálhatóak, de fordulhatnak még civil szervezetekhez, különböző önsegítő közösségekhez, amik általában ingyenesek. Ha valaki változtatni szeretne, akkor meg fogja találni a számára legmegfelelőbb segítségnyújtási formát.”
A családok számára több civil szervezet működtet hozzátartozói csoportokat, mivel azok a tapasztalatok, hogy nem szerencsés, ha az érintett és a család egy csoportban ül. Gyakori az, hogy az érintettek családja pszichológushoz fordul. Mindenképpen fontos a droghasználók hozzátartozóinak kezelése is, mivel a gondjaik más jellegűek, és ezeket más módon kell kezelni, mint a függőkét.
A drogoknak Nagy Zsolt még 20-30 évet jósol, mivel szerinte ez a jóléti társadalmak luxusproblémája, és ahogy telik az idő, olyan változások fognak bekövetkezni, amik a kábítószerek csökkenéséhez, vagy teljes eltűnéséhez fognak vezetni.

Pontosan senki nem tudja megjósolni a káros szerek eltűnésének időpontját, de az közismert tény, hogy a jelenkorban nemcsak hazánkban jelent meg ez a probléma, hanem a világ különböző társadalmaiban is. A drog korosztálytól és nemtől függetlenül érinti az embereket. Kezelése pedig problémás, elég, ha csak az itthon egyre népszerűbb „herbál” nevű anyagra gondolunk, mely már interneten is beszerezhető, rendkívül olcsó áron, a fiatalok pedig előszeretettel használják, annak ellenére, hogy rendkívül veszélyes. Egyik elnevezése a biofű, mely név miatt sokan kevésbé aggódnak romboló hatásuktól, pedig ez csak a látszat, mivel se nem bio, se nem fű. Ez egy egyszerű szintetikus anyag, az egyik legalattomosabb fajtából. Dr. Zacher Gábor szerint ezek a kábítószerek nagy részben a Távol-Keletről jönnek, ezen belül is Kínából, ahol hozzáértő, gyors gyógyszerészek és vegyészek kísérletezik ki ezeket a cuccokat, melyeket a fiatalok úgy szednek be, hogy azoknak hatásairól fogalmuk sincs. A hatóságok pedig nem tudják betiltani, mivel nincsenek tisztában a drogot alkotó összetevőkkel.

Csolics Filip írása.