Hogyan nézzünk pornót és más dolgokat lekorlátozott mobilnettel

A Központi Statisztikai Hivatal 2014-es jelentései szerint a magyar internetes piacon 60% fölötti a mobilnet részaránya az internetes előfizetések piacán. Ebben minden bizonnyal benne vannak a vezetékes, de telefonjukon mobilnetet is használók népes tábora is, és ezen belül az előfizetők egy része inaktív felhasználó, vagyis csak fizet a szolgáltatásért, nem használja el az adatforgalmát. Nekünk többieknek azonban hónapról hónapra visszatérő élmény, hogy a szerződésben meghatározott forgalom felhasználta után 10 kb/sec-el sebességgel kell interneteznünk tovább a számlazárásig. Ez a cikk arról szól, hogyan éljük túl ezeket a lassú napokat.

Pornó

Essünk túl a legkényesebb ponton. Nem csak arról van szó, hogy sok pornót nézünk, de ez a sok pornó ráadásul nagy adatforgalmat is generál, ha a pornós videómegosztókra hagyatkozik az ember. Egy megoldás a múltba menekülés lehet, a nem túl nagy méretű képfájlokkal. A ‘80-as évekbeli autószerelő garázsok posztereinek modern megfelelőit – vagy akár magukat a régi képeket, ahogy tetszik – mobilkijelzőre is le lehet tölteni. (Amúgy ilyen alkalmazás miért nem létezik még?)

Letöltés

Úgy, ahogy van, mondjunk le róla. A filmeket, sorozatokat, zenealbumokat kérjük kölcsön pendrive-on, dvd-n és floppyn, de azzal is gyorsabban járunk, ha elmegyünk hétköznap munka után az üzletekbe, és jogtisztán megvásároljuk, ami érdekel.

Youtube, Spotify

Ezen a területen érhető tetten, hogy a lassított internetezésnek igazából jellemformáló hatása van. Egyrészt jobban meggondoljuk, hogy érdemes-e azzal a vicces videóval lefárasztani baráti társaságunkat, ha tíz percet kell várni az első harminc másodpercért, másrészt jobban megtanuljuk beosztani az időnket is. Ha pár szám betöltését fürdés előtt elindítjuk, törölközés közben már élvezhetjük a muzsika hangjait.

unnamed (1)

Közösségi média

Talán itt a legidegőrlőbb a várakozás, azonban egy meglepő pozitívuma is van a lassú, újra és újra megszakadó Facebookozásnak. Alapesetben nagyon ritkán fordulhat csak elő, hogy egy üzenet, amire entert ütöttünk, ne érkezzen meg a címzettjéhez, azonban 10kb/sec sebességen ennek az esélye megsokszorozódik. Személy szerint párszor úsztam már meg olyan konfliktust, ami, ha sikerül elküldeni a szöveget, biztosan kirobban.

Weboldalak

Érdekes lehet egy honlap felépítése kapcsán, hogy milyen sorrendben töltődnek be a tartalmai, a korlátozott mobilnettel pedig bőven van esélyünk áttanulmányozni ezt. Az is mérhető, hogy a képek, gifek és coubok mennyivel lassítják egy cikk betöltését:

Ezért a képért pár másodpercet,

waiting_cat-wallpaper-800x480

ezért a gifért fél-egy percet kell várni.

giphy (1)

A coubok elindítását meg sem kísérli a rendszer, pedig megérné.