/////////fur////: no pain no game

Egy számítógépes játék, amely a hibákért valódi fájdalommal büntet. A világ legkisebb közösségi hálózata. Golyók, amelyek egy láthatatlan kéztől vezérelve, énekszóra indulnak be. Egy flipper, amelyen úgy játszhatunk, hogy farkasszemet nézünk az acéllövedékekkel. Volker Morawe és Tilman Reiff multiszenzorikus műalkotásai a számítógépes konzolok, képernyők és terminálok használóinak rohamosan növekvő elszigetelődésére adnak nem egyszer szó szerint csattanós választ. A művészpáros világszerte első önálló kiállítása, a „no pain no game“ tíz munkát mutat be, amely mind más- és másféleképpen késztet interakcióra.

//////////fur////-ék érzékileg átélhetővé akarják tenni a művészetet – mégpedig a megszokott komfortzónából kilépve. Krakkóban egyebek közt a duó klasszikusa, a PainStation is látható – ez az interaktív játék-installáció fizikai fájdalommal társít egy retró videójátékot. A tárlaton szereplő többi „műtárgy“ ugyan nem vált ki ennyire drasztikus érzeteket, de mindannyiuknak közös vonása, hogy a puszta nézelődés nem elég a befogadásukhoz. A látogató csak akkor azonosulhat az installációval, ha ehhez van elég bátorsága. Csak így, a készülékekkel fizikai érintkezésbe lépve nyilvánul meg a beléjük épített humor, mikor az első pillantásra ismertnek tűnő interfészek egész másképpen viselkednek, mint ahogy várjuk…

A /////////fur//// név mögött két médiaművész-médiakritikus, két számítógépes berendezés- és játéktervező, Volker Morawe és Tilman Reiff áll. Művészetük láttán egyesek szadizmust emlegetnek, mások a műfaj dadaistáiként tartják számon őket szemtelenül rendhagyó látásmódjuk miatt. Műveik polarizálnak, provokálnak, lelkesedést és rangos nemzetközi elismeréseket váltanak ki. Elnyerték a Japán Médiaművészeti Díjat (2003), az Ars Electronica Fődíját (2002) és a ZKM Nemzetközi Médiaművészeti Díját (2003). A duó már világszerte számos kiállításon szerepelt, így a sanghaji MOCÁn, az Art Cologne-on, a San Franciscó-i Yerba Center for the Arts-ban, a New York-i MoMÁban és sok más helyen.

Morawe korábban űrelektronikusként és slágerproducerként dolgozott, Reiff interfész-tervezéssel foglalkozott. A kölni Médiaművészeti Főiskolán ismerkedtek meg, összeköltöztek, és ezzel számos olyan rendhagyó installáció alapjait rakták le, amelyek nem csupán játékra hívnak, de mindenekelőtt a mediális interakció mechanizmusaira kérdeznek rá.

A „no pain no game“ kiállítást a /////////fur//// a Goethe Intézet felkérésére dolgozta ki. 2016-ig számos európai városban lesz látható a JÁTÉKÖSZTÖN! projekt keretében.

Mikor: 2015. március 19. – 2015. május 10.
Hol: Ludwig Múzeum, Budapest
Jegyár: 1 300 HUF