Horror a hálószobában

Képzeljétek el, hogy este lefekvéshez készültök: mindent elrendeztetek, és készen álltok egy nyugodt, pihentető alvásra. Egyszer csak az éjszaka közepén arra ébredtek, hogy valami gond van, a szemeteken kívül egyetlen izmotokat, testrészeteket sem tudjátok mozgatni. Ezután gyakran félelmetes, nyugtalanító hallucinációk következnek – ez a jelenség az alvási bénulás, más néven az alvásparalízis, egy ma is létező, kellemetlen betegség, melyet az idők során kialakult misztikum övez.

Szerző: Csolics Filip

Mindig is érdekeltek a misztikus, természetfeletti jelenségek. A Hihetetlen magazin volt az első számú forrásom, ahol rengeteg különös történetet olvastam. Az alvás, álom témája is többször előjött az újságban, mivel ezeknek is megvan a maguk misztikuma. Alvás közben álmodunk, olyan új világokban találjuk magunk, olyan képességekre teszünk szert, amikre a való életben nem lenne lehetőségünk. Így találtam rá az alvásparalízisre.

A múlt hónapban láttam a The Nightmare című dokumentumfilmet, ami pont erről a jelenségről szólt. A filmben többen beszámoltak az alvásparalízis alatti tapasztalataikról, melyek általában elalvás előtt vagy felébredéskor jelentkeznek. Több millió ember találkozott már ezzel a jelenséggel, van, aki csak enyhén, vagy egyáltalán nem hallucinál, és van, akinek olyan erősek a képzetei, hogy már valódinak tűnnek. Ezekhez általában félelemérzet is társul, esetleg testen kívüli élmény, ilyenkor úgy érezzük, mintha külső szemlélőként látnánk magunkat és a környezetünket – a The Nightmare-ben is beszámolnak ilyesfajta tapasztalatokról. Rengeteg eltérő történet látott napvilágot, tehát mindenki másképpen éli át az alvásparalízist.

Visszatérve a dokumentumfilmre, én teljesen ledöbbenten és félve néztem, hogy ilyen betegség, jelenség tényleg létezik – mondjuk a filmben már a paralízis legdurvább formáiról számoltak be –, később sok forrást találtam, ami ezzel foglalkozik. Beszámolókon, fórumokon, Youtube-videókon elmondott történeteken keresztül, az internet számtalan zugában találkoztam az alvási bénulással, a leggyengébb észlelésen át egészen a legfélelmetesebbig. A videókon nem csak beszámolókat láthatunk, hanem különböző érdekes tényeket is, de persze nem maradhatnak el a csak rémisztgetés céljából feltett anyagok sem, amik nekem is okoztak pár nyugtalan éjszakát.

12166484_983448128385922_1784605194_n

A filmben beszámolnak árnyemberről, ufó-szerű lényekről, illetve akusztikus hallucinációról: Ekkor különböző hangokat hallunk, például zúgást, csengést, visítást, de az erősebb hallucinációnál ki lehet venni szavakat, vagy akár emberi beszédet, suttogást, motyogást is. Ezeket gyakran különböző testélmények kísérhetik: remegés, zsibbadás, vagy akár fájdalomérzet.

Egy ismerősöm így írta körül a paralízis közbeni tapasztalatait: „Nálam kb. 6-7 éves koromban kezdődött, olyan rémálmokkal, amikben vagy mozogni, vagy beszélni nem tudtam, néha pedig egyiket sem. Ami közös volt az álmokban, hogy mindig féltem valamitől, és menekülni akartam, de nem tudtam,és ez az állapot az ébredés után is tartott egy-két percig. A szüleim eleinte csak rossz álmoknak gondolták, majd egy véletlen beszélgetés alatt derült ki, hogy egy létező „kórról” van szó, ami bár teljesen ártalmatlan, eleinte kissé félelmetes. Azóta is viszonylag gyakran jelentkezik, függően a stressztől, lelki állapotomtól, fáradtságtól, igazából nem is tudom, mitől függ. Mivel ezt kezelni – úgy tudom – nem nagyon lehet, ezért maradt a hozzászokás, és az elmúlt években, noha időnként jelentkezik a paralízis, kevésbé félelmetes az a pár bénultan töltött perc.

Mi okozhatja ezt a jelenséget?

Ahogy láttam, a pontos okát eddig senki sem tudta megállapítani. Kialakulhat teljesen egészséges embereknél is, de lehet stressz, feldolgozatlan sokk, alvási rendellenesség, vagy migrén tünete. Több tudós magyarázza az alvás alatti alacsony vérnyomással, erős stresszel, hirtelen környezet vagy életmódbeli változásokkal, rémálmokkal. A megelőzésről viszont nem esett szó, talán nem is lehet megelőzni, egyszerűen csak valakinél előjön, valakinél nem. Van erre egy sokkal tudományosabb magyarázat, amit röviden leírok nektek: A REM (Rapid Eye Movement), vagyis a gyors szemmozgás – ez az alvás egyik fázisának megnevezése – alvásfázis zavaraként alakulhat ki a paralízis, ugyanis a REM alatt az akaratlagos mozgásért felelős izmok lebénulnak, azért hogy ha azt álmodod, hogy hegyet mászol, valójában ne mozogj. Az izmok gátlásáért felelős rendszer viszont néha akkor is küldi a gátló jeleket, amikor a REM szakaszból kijöttünk, vagy még nem értük el, magyarán a paralízis lényegében a REM alvás zavara.

Először természetfeletti jelenségnek hitték

Ahogy már említettem, kialakult egy misztikum a paralízis köré, ami nem csoda, elég, ha csak a különös hallucinációkra gondolunk. A néphiedelem szerint a hallucinációkat boszorkányok, démonok, lidércek okozzák, hogy megfélemlítsék az embereket. Mindenki másnak tulajdonítja, én személy szerint, hogy magamat megnyugtassam, inkább a tudományos magyarázatban hiszek, de ettől függetlenül teljesen elképzelhető egy rejtélyesebb ok, amibe esetleg beletartoznak a szellemek és démonok. Hogy mikor is jelent meg az alvásparalízis, azt nem lehet meghatározni, egyesek már Henry Fuseli 1781-ben készült festményét is ehhez a jelenséghez kapcsolják, melynek címe: A rémálom.

12168178_983448135052588_1818995520_n

No para

Bármennyire is félelmetesnek tűnik ez az egész, azért ne rettegjetek elaludni este. Többen vannak, akik egész életük során nem találkoznak az alvásparalízissel, és még többen, akik egyáltalán nem is hisznek benne. Fogjuk fel az egészet úgy, mint egy érdekes, rejtélyes, megborzongató történetet, amit majd a tábortűz mellett mesélhetünk barátainknak.