Ha visszamegy a YOLO medve, nem leszünk már megdermedve

Ha február másodikán, Gyertyaszentelő napján a medve kijön barlangjából, és meglátja az árnyékát – értsd: süt a nap, tehát jó idő van –, hosszú télre számíthatunk – tartja a mondás. Egy pillanatra elvonatkoztatva a népi hiedelmek valóságalapjától – nem hittem, hogy valaha ezt a sort leírom –, belegondoltatok már abba, hogy az időjós medve igazából a legnagyobb rebel troll a világon? Ha jó az idő, csakazértis visszamegy aludni, ha meg tombol a cidri, vígan kibútorozik a barlangja elé, mondván úgyis mindjárt vége. Thug Life!

A történet egyébként valahonnan Erdélyből származik, és Jókai csinált neki hírverést egyik regényében. Nem mintha manapság bármi értelme lenne, mert vagy marad az enyhe tél, vagy jön a hűvös tavasz. Hű, micsoda választási lehetőség!

Egyetlen haszna talán az, hogy ilyenkor a kisiskolásokat kiviszik az állatkertbe medveárnyéklesre, addig sem aszalódnak az iskolapadban. Ha nem tudjátok kivárni, mit mormol a mormota a medve, itt egy videó, amiben mi is megjósoltuk a frankót.