Mit nézel? Karácsony van!

Kint hideg, bent meleg, gőzölgő halászlé, villogó fenyőfa, megterített asztal, becsomagolt ajándékok, beigli túladagolás. Minden év végi 3 nap, amikor jól bevett forgatókönyv szerint lógatjuk a lábunkat. Jó dolgunkban meg azt sem tudjuk, mit csináljunk, hát tévézünk. Családi és karácsonyi filmek töltik csurig a szívünket szeretettel, íme pár, ami biztosan előkerül minden évben a beszélő dobozból. A lista természetesen a teljesség igénye nélkül, szubjektív szempontok alapján készült.

Reszkessetek betörők
A pokol tüzén fogok elkárhozni, de személy szerint elképzelésem sincs, ki az, aki minden évben újra és újra képes végignézni, ahogy egy nyolcéves kisgyerek kicseszik egy csapat debil rablóval. Ráadásul több részen keresztül. Botrány és közfelháborodás 2013-ban, amikor nem adták le ezt a klasszikus remekművet, kampányfilm és sajtótájékoztató 2014-ben, idén meg egyszerűen csak nem maradhat el.

Reszkessetek betörők

Nagyjából én is így fogom a fejem ettől a filmtől.

Dennis, a komisz
Én sem szeretem a szomszédaimat. Teljesen felesleges lenne ennél bővebben sorokat pazarolni a film alázásá bemutatására, kell, mint mákos beiglibe a mazsola.

Dennis, a komisz

Szomszédi iszony karácsonykor.

Igazából Szerelem
7 megható és kedves sztori az egyetlen, igazi, mindent elsöprő szerelemről, mindez egy időben, ismerősök között. Kicsit csicsás, de még lélekmelengető 130 perc, aminek ha az egyik csatornán vége, rögtön kezdik egy másikon. Még szeretjük, de félő, hogy pár év, és a reszkessetek betörők kategóriájába esik.

igazából szerelem

“Ne vegyetek drogot! Legyetek popsztárok és megkapjátok ingyen!”

Beethoven
Hasonló érzések a reszkessetek betörőkhöz, tipikus klisé film: kutyákkal és kisgyerekkel minden eladható. Giccses sztori több részben, nagy fordulatok nélkül, ha a filmet megszakító egyik reklámblokk után később érünk vissza a kanapéra, könnyen fel tudjuk venni a fonalat.

Beethoven

A kutya az ember legjobb barátja című klisé, masnival átkötve.

Télapu
Teljesen abszurd sztori, ami első ránézésre szanaszét töri a gyermekek fantáziavilágát: Télapó úgy lesz, hogy egy másik leesik a háztetőről. Egy buisness apuka kimikulásodásának története, nyomokban arcunkra mosolyt csaló elemeket tartalmazhat. Töltött káposzta emésztésre való másfél óra, ha közben félszemmel a telefonunkat nyomkodjuk.

Télapu

-Az én apukám vezérigazgató nagyfőnök. És a tiéd? -Mikulás.

Hull a pelyhes
Népnevelés felsőfokon: hogy ne értesd meg a gyerekeddel, hogy nem az ajándék a lényeg karácsonykor. Tipikus amerikai családmodell: az apának nincs ideje a családra, ajándék az utolsó pillanatban, agyvíz felforrás és agyoncsapnivaló szomszéd. Külcsín-belbecs sztori kimaxolva, azért jól áll a filmnek a forralt bor és a zserbó.

Hull a pelyhes

Nem az ajándék a lényeg, hanem a szeretet!

Tapló Télapó
Antiszociális, sőt már inkább szociopata ötlet, hogy a mikulásból bűnözőt csináljunk, és pont ennyi a frankó ebben a filmben, amúgy kaptafára húzhatjuk, és odaaggathatjuk a többi mellé. Na jó, karácsony lévén azért a gonosz kis feka manó kaphat egy szavazatot, de messze nem ő a filmtörténelem legjobb fej mellékszereplője. A Shrek-es szamár szintjét sem ugorja meg.

Tapló télapó

“Ne nyomd a kígyót,mert behuggyantok!”

Polar Express
Egy gyerek gyanút fog, hogy a Mikulás nem létezik, majd jön egy kissé pszichedelikus vonat, ami elviszi őt bizonyosságot nyerni. Végülis nagyjából ennyi a lényeg, de legalább animációs film, és nem kell csalódnunk egy színészben sem, hogy szerepet vállalt benne. Folytatásnak el tudnám képzelni, hogy a nyuszi által tojt tojás legyen a középpontban, de az már tényleg nagyon morbid lenne.

Polar express

Modern karácsonyi mese a hitetlenségről.

Karácsonyi ének
Dickens féle karácsonyi mese több feldolgozásban: a gazdag begyepesedett vénembert rémálmok gyötrik, minek hatására megtér és jóvá, majd egy nyomorgó család pártfogójává válik. Kicsit fáj a szívem, hogy a gyufaárus kislány történetét nem hájpoljuk annyira, mint ezt, de kétségtelen, hogy itt legalább happy end van.

karácsonyi ének

Dickens klasszikusa most épp animációs verzióban.

Grincs
Ace Ventura egy zöld kis mocsok trollként lopkodja a karácsonyt a kifalvi kiktől, de még ő sem tud ellenállni 150 centi cukiságnak. Elcsépelt még egy bőr arról, hogy mit jelent a karácsony, ahol természetesen a legkisebb is számít a legokosabb.

Grincs

“Talán ünnepet nem is vehetsz boltban, mert az ünnep inkább benned, legbelül van.”

Karácsonyi vakáció
A film egyetlen mentsége a totális bárgyúságára a régisége, s mivel majdnem velem egyidős filmről van szó, tisztelettel inkább csak továbbkapcsolok.

karácsonyi vakáció

“Hová akarja tenni azt az óriási fát szomszéd? -Ha lehajol, megmutatom!”

 

Bud Spencer filmek
Nincsen kettő négy nélkül, és nincsen ünnep Bud-ék nélkül. Akármelyik és akármennyi, akár karácsony, akár húsvét, a pofonofon folyamatos. Ez inkább a +1 kategória, de mindig ott van.

Bud Spencer Terence Hill

Akik nélkül nincsenek ünnepek.

 

Boldog Karácsonyt kíván a Posztit csapata!