Egy lángelme milliárdos hagyatéka

Figyelem, ez egy véleménycikk! Amennyiben szcientológus vagy, számodra ez „tiltott olvasmány”, nyomatékosan kérlek, ne olvasd tovább, máskülönben számolnod kell a következményekkel!

Kevés olyan ember van, aki ne szeretne sikeres lenni, átlag feletti képességekkel rendelkezni, és kiegyensúlyozott, boldog életet élni. Sokan akár fizetnének is érte, ha valaki azt ajánlaná, hogy segít hozzájárulni ezen célok megvalósításához. És ahol megjelenik a kereslet, ott hamarosan lesz kínálat is.

L. Ron Hubbard sem szeretett volna mást, mint sikeres ember lenni. Ő a sikert – mint a legtöbb amerikai – pénzben mérte. Dolgozott is érte rendesen fiatal éveiben, az 1930-as években ponyvaregények „gyártásával” kereste a kenyerét, majdnem 200 ilyen írás köthető a nevéhez. Aztán jött a II. világháború, ahol hajóskapitányként teljesített szolgálatot. A háború már önmagában egy olyan megpróbáltatás, amelynek során az emberi elme épsége nehezen megőrizhető. Hogy Lafayette Ronald Hubbardé ép volt-e, és ha nem, mióta, azt ő maga sem tudta, de foglalkozott vele, az tény.

 „Ha milliomos akarsz lenni, alapíts vallást!”- L. Ron Hubbard

A mai nagy világvallások több ezer évesek, alapjaik hasonlóak. Valamilyen formában mind egy nálunk hatalmasabb erő létezését hirdetik, akinek vagy aminek a szabályai szerint kell, hogy éljünk, mert ő teremtett minket, tanításait pedig általában egy prófétán keresztül kommunikálja az emberek felé. Minden vallás már önmagában egy fantáziadús elemekkel tarkított tündérmesének tűnik, tele csodákkal, természetfeletti lényekkel, angyalokkal, démonokkal, jóval, és rosszal. Az embernek mindig is szüksége volt rá, hogy valahogyan megmagyarázza szenvedéseinek okait, és definiálja életének értelmét. Hubbard is ember volt, őt is ugyanúgy gyötörték eme kérdések. És ő válaszokat akart. De mivel egyik vallás tanait sem találta eléggé kielégítőnek, nem maradt más, neki kellett előrukkolnia valamivel.

L. Ron Hubbard

L. Ron Hubbard

A háború után újra írni kezdett, méghozzá nem is akármilyen sci-fiket. Képzelőereje olyan határokon repítette túl, amire akárki irigy lehet, aki valaha történetírásra adta a fejét. 1950-ben írta meg a Dianetika: a szellemi egészség modern tudománya c. könyvet, ami állítása szerint az elme működését írja le. ,valójában viszont csak egy jól hangzó kamu. Egyben a szcientológia alapja.

Az ’50-es években annyira benyalták az emberek a könyvben foglaltakat, hogy nemsokára már tömegek jelentkeztek a dianetika tréningekre, ahol Hubbard a saját tanait és technikáit oktatta, szerény 500 dollárt kérve ezért a résztvevőktől, fejenként. Akkora mozgalom kerekedett ki a dologból, hogy – az egyébként egyáltalán nem pszichológus – Hubbard úgy látta, erre már érdemes alapozni, és többedmagával megalapította a Szcientológiai Egyházat. Ez egy régóta dédelgetett álma volt, többször hangoztatta, hogy az igazán nagy üzlet ebben van. És milyen igaza volt!

A szcientológia futótűzként kezdett terjedni. Olyan hírességek léptek be az egyházba, mint John Travolta vagy Tom Cruise. A vallási szabadság megkérdőjelezhetetlensége nem először csapta arcul az amerikai jogrendszert, viszont eleddig egyik kamuvallás egyháza sem harácsolt össze akkora vagyont, mint amekkorát ez. Adómentesen.

maxresdefault

 

Persze egy igazi ateista most jöhetne azzal, hogy egyik egyház sem különb a másiknál, és nem érdemelnének egy kanyi fityinget sem, és én még talán egyet is érthetnék, hiszen én sem találom egyik vallást sem „kielégítőnek”, hogy az öreg szavaival éljek, de inkább nem teszem, mert félek az inkvizíciótól.

„A tudomány számos sikere ellenére sem tudta megválaszolni azokat a kérdéseket, melyeket az Ember örök idők óta tesz fel önmagának: Kik vagyunk? Miből állunk? Honnan jöttünk? Hová tartunk? Mit csinálunk?” – áll a szcientológia egyházának magyar nyelvű honlapján. Magam is sokat gondolkodom ezeken az alapvető kérdéseken, és számos területen folytattam „kutatásokat”. Teremtésmítoszok, filozófiai tézisek, Darwin és egy sor egészen őrült elmélet jön ilyenkor szembe, hogy meggyőzzön saját igazáról. Az egyik kedvencem Eric von Daniken „ősi idegen elmélete”, ami röviden arról szól, hogy évezredekkel ezelőtt egy földönkívüli faj (akik amúgy valószínűleg mi vagyunk a jövőből) járt itt a Földön, és valamilyen módon, mondjuk a DNS-ünk megbuherálásával gyakorlatilag felfejlesztették az emberi fajt, de az sem kizárt, hogy a két faj egyedeiből hibrideket hoztak létre. A lényeg, hogy mindenre talál valamiféle „bizonyítékot” akár a Bibiliából, akár a Koránból, illetve nem ritkán indián mondákból. Eléggé nehéz ezzel is azonosulni, de még ezt az elméletet is sokkal logikusabbnak találom, mint azt, amellyel a szcientológia magyarázza ittlétünket:

75 millió ével ezelőtt az emberek egy, a földihez nagyon hasonló világban éltek. Egy olyanban, ami épp úgy nézett ki, mint az ’50-es évek Amerikája. Nagy problémát okozott számukra a túlnépesedés, és a válságból való kiutat a Galaktikus Konföderáció újonnan megválasztott vezetőjétől várták: ő volt Xenu. Ő viszont, mint utóbb kiderült, egy igazi zsarnok volt. Megválasztása után az embereket sorra behívták „adóvizsgálatra”, ami valójában egy átverés volt, mert mindenkit jól lefagyasztottak, és glikolt fecskendeztek a szívükbe, majd űrhajókra pakolva (amik szintén kiköpött másai egy akkoriban létező amerikai katonai repülőnek) elszállították őket a Teegeeack nevű börtönbolygóra, amit ma már csak Földként ismerünk. A testeket vulkánokba dobták, majd meghintették hidrogénbombákkal az egészet, minek hatására a testükből fellebegtek a lelkek, azaz a thetánok, ezeket elkapdosták, és hatalmas, 3D-s mozivásznak elé kényszerítették őket, ahol szörnyű képeket mutattak nekik. Amikor egy gyerek megszületik a Földön, egy thetán költözik a testbe, de lehet, hogy nem is egy, akár ezer ilyen megkeseredett lélek is belénk költözhet születésünkkor. Ezek a felelősek minden idegbetegségünkért, szorongásért, zaklatottságért.

xenu3

Még szerencse, hogy van megoldás ezeknek a nyughatatlan lelkeknek a kiűzésére. A szcientológia egyik alapvető gyakorlata az auditálás. Ilyenkor az auditor és alanya leülnek egymással szemben, és egy e-méternek nevezett (valójában egy átalakított hazugságvizsgáló) szerkezet segítségével egyszerűen kisütik a rossz gondolatokat, amiket a thetánok ültettek belénk, és amik akár előző életeinkből is származhatnak. Mindezt rengeteg pénzért, és persze nem elég egy alkalom a teljesen „clear” állapot eléréséhez – mire „felérünk a hídra”, már a gatyánk is ráment önmagunk jobbá tételére.

Én tényleg nem akarok senkit megbántani, és tiszteletben tartom, ha valaki olyasvalamiben hisz, ami számomra elképzelhetetlen. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy nem én vagyok az egyetlen, sőt sokan vagyunk, akikből a fenti történet Xenuról erős mosolygást váltott ki.

Ha szcientológus vagy, és mégis végigolvastad ezt az írást, még inkább tisztellek. Számodra ez egy tiltott olvasmány volt, és remélem, nem az utolsó. Egyben elnézést kérek, valószínűleg nehéz volt nem sértésként értékelni néhány sort. Én nem vagyok egy LRH, nem tanulmányoztam primitív népeket, és soha nem leszek vallásalapító, de egy valamit tudok én is tanácsolni Neked: higgy egy kicsit jobban magadban!