Nekem Budapest – időutazás

Különböző szakmai ártalmak miatt, (khm, szakdolgozat), mostanában elég gyakran teszek fejbeli kalandokat a XIX. századba. London-, Bécs-, Párizs- és Berlin-regények indítanak el, és a filmek, sorozatok viktoriánus-melankólikus elképzeléseitől sem tudok szabadulni.

Mivel azonban a fenti városok közül amelyikben jártam, ott is tipikus turistaként fedeztem fel a helyi nevezetességeket, nehéz beleélnem magam az olyan elbeszélőkbe, akik a bécsi Stephansdom tornyán állva, távcsővel figyelik az 1800-as évek Bécsének jellegzetes utcáit. Óhatatlanul minden város leírásában Budapestre ismerek – hiába, itt nőttem fel, erről tanultam töriórán, erről  láttam rézkarcokat, kosztümös filmeket, és Budapestet jártam be életemben annyira, hogy jól elkülöníthető, jellegzetes részekre ismerjek benne. Elképzelem ugyanezt a távcsöves embert, ahogy a Mátyás-templom tornyára felmászva kezdi vizsgálni a várost…

Persze úgy kell időzíteni az elbeszélést, hogy Ferenc József alatt, az 1870-es, 80-as, 90-es években újították fel a Mátyás-templomot, előtte pedig nem a ma ismert, neogótikus csipkékkel volt díszítve, és a Halászbástya is csak a várfal egy szakasza volt, tornyocskás-lépcsős kilátó helyett.

A toronyból lenézve a század elején még állt a Tabán, az összeragasztott, romantikus kis házaival, aztán a Lánchíd átadása és a filoxériajárvány után még egy utolsót ragyogott budapesti Montmarte-ként, mielőtt elbontották. Pest a reformkor végére százezres várossá duzzadt, de csatornázatlan, macskaköves főutak és hepehupás, poros utcák hálózták be. Közben épült az első vasútvonal Vácig, és a Lánchíd is, ami felváltotta a mai Deák Ferenc utca végében a csónakhidat. A forradalom leverése után többször el- majd visszafoglalták a várost, felépült a Citadella a Gellért-hegyre. Fenyegető katonai erődemonstrációs objektumból az első tavaszi napsütéses délutánok célpontja lett mára. Nem sokkal később egyesítették Pestet, Budát, Óbudát és a Margit-szigetet, igazi metropolisszá téve a várost.

via gondolkodom.hu

via gondolkodom.hu

A nagyvárosiasodás jellegzetes elemei, a fémszerkezetes üvegcsarnokok, passzázsok, gázlámpával megvilágított utak is megjelennek. Megépül a Nyugati pályaudvar, kicsit később a Keleti, sugárút, körút (és végül nem hajózható körcsatorna) is épül. Vasutak, villamos, és a földalatti is a XIX. században készül el, közben gyárak épültek, iparosodott a város, és kezdett egyre inkább arra hasonítani, amit a háborúk után ismerhetünk belőle.  Az Ezredévi Kiállítást már egy igazi nagybetűs Nagyvárosban rendezték meg, de az elmúlt ezer év eredményei helyett csak az utóbbi pár évtized hétmérföldes fejlesztéseivel büszkélkedett. Azóta is ezzel a központtal, a mai napig nagyon XIX. századi résszel büszkélkedünk, és a külföldieknek főleg, de sok magyarnak is EZ Budapest.

Ez a Budapest félhomályos, ködgépes felvételeken akármelyik Tim Burton filmbe elmehetne díszletnek, és a századfordulós Párizst is többször megszemélyesítette filmeken, de a ködös London és a többi metropolisz is könnyen belelátható. Nehéz lenne elképzelni úgy a várost, hogy a földalatti helyett mélyen épült, látszóbetonos metró, a pályaudvarok helyén szögletes, modernista tömbök, a belvárosban a mindenki által “szocreálnak” hívott stílusú épületek lennének, a Duna felett egyforma szerkezetű hidakkal, amik mérnökileg ugyan tökéletesek, de személyiség és hangulat nélküli fémtömbök.

foggy-day-in-budapest-ayhan-altun

Foggy day in Budapest by Ayhan Altun

Könnyebb elképzelni ehelyett Sherlock Holmes-t a Kígyó utcai fedett passzázsok alá, magasra tornyozott női kalapok és sétapálcás urak tömegébe, Dorian Gray-t, ahogy a Váci utca fényesen világító kirakatai között bámészkodik, néhány, a rémtörténetek kevésbé természetfeletti oldalát megtestesítő romlott bűnözőt és a korszak orvostudományának határát feszegető “tudóst”.  Doktor Watson persze a monarchia hadseregében lett volna katonaorvos, Sweeney Todd főleg a németajkú polgárságot borotválhatta volna, mert a hazafias mozgalom körében a szakáll volt divatos, Hasfelmetsző Jack ragadványneve viszont akkor is tökéletesen passzolna, ha Whitechapel helyett a Keleti környékén gyilkolt volna.

 

Nyitókép innen