Oldie but goldie – Sorozatos jó zenék

Szevasztok! Van egy jó programunk a karácsonyi kajakóma idejére. Nézzetek sorozatokat, és kettő az egyben, hallgassatok jó zenéket! Négy igazi oldie but goldie csemegét ajánlunk nektek a legjobb muzsikájú sorozatok közül!

Voilá:

Freaks and Geeks (Különcök és stréberek)

Nem csak zenei értelemben volt csoda a Freaks and Geeks, amely mindössze egy évet élt meg (1999-től 2000-ig). Itt kezdte pályáját az őrült páros: Seth Rogen és James Franco, de Jason Segel (HIMYM Marshall!) és Shia LaBeouf is.  Tipikus tinédzser show volt, a legkorábbi prototípusok közül.  Lindsay, igazi stréber, a suli újonca felfedezi lázadó énjét… azonban csak tizenkét rész erejéig. Oldie but goldie szempontból is igazi kincs volt a show: Joan Jett and The Blackhearts-, Van Halen-, David Bowie-, Cream-számok tűzdelik a tinik küzdelmes mindennapjait. Mintha nekünk találták volna ki, nem?

Supernatural (Odaát)

A Supernatural mérföldkő a misztikus sorozatok országútján. Na meg azért is mérföldkő, mert tinikorom meghatározó szerelmét köszönhetem neki: Deant, a vadóc karaktert, a főszereplő testvérpár idősebbik tagját. Bőrdzsekiben szeli az utat fekete Impalájával, közben bömbölteti a jobbnál jobb számokat. Dean a klasszikus rock híve: AC/DC-t, Survivort (nekik köszönhetjük az Eye of the Tigert), de Metallicát is hallgat. A sorozat legikonikusabb, visszatérő dala azonban a Kansastől a Carry On My Wayword Son! A jó zenék dúdolása közben pedig Sammel, a tesójával lövik az ezüstgolyókat mindenféle halálosan ijesztő lényekre, meg ekézős testvérpoénokat is elsütnek.

Vinyl (Bakelit)

A Vinyl kicsit csalóka eleme a listának, hiszen témája maga a zene. Egészen a hetvenes évekig repít minket vissza, ebbe a csodálatos gazdag periódusba, ami az egész Oldie but goldie rovatot inspirálta. A sztorit nem más, mint Mick Jagger jegyzi, úgyhogy lehet találgatni, mennyi a valóságalapja az egésznek (sok). Bővebben erről nem írok, mert a másik szorgos aranyásónk, Barbi már megtette. Sajna rövidéletű volt ez a sorozat is. 2016-ban jött ki Valentin napon, és áprilisra már el is kaszálták.  Pedig milyen soundtrack volt alatta! Otis Redding, The Meters, Edgar Winter, Foghat – soul, blues és rock’n’roll. Hát már semmi sem szent?

Stranger Things – SPOILER!

Abszolút kedvencem a témában, és azon kívül is! Nahát, ha eddig nem néztétek a Stranger Things-et, akkor kezdjétek el most. Zseniális, a természetfölötti, misztikus sorozatok sémáit újítóan mozgató show, szerethető karakterekkel. Pl. ügyetlen, dagi, fogatlan kisfiúkkal. De mielőtt kimaxolnám a cukiságfaktort, térjünk át a zenére. „Joy Division, Bowie, Television, The Smiths… Teljesen meg fogja változtatni az életedet!” – mondja Jonathan Byers öccsének, Willnek a saját maga által összeállított mixről. Kazettán! Ugyanis a show a nyolcvanas évekbe repít minket vissza, egy indianai kisvárosba. De mint tudjuk, a kisvárosokkal sosem stimmel semmi. (Mindenki költözzön Pestre!) A sorozatban a zene szépen megtámogatja a különböző jeleneteket és a szereplők között viszonyokat (pölö míg a különc művészlélek Jonathan az említett előadókat hallgatja, addig a menő srácok a Modern Englishtől az I Melt With You-t). Alig várom az új részeket, merthogy ez a legfrissebb sorozatunk a listán, egész pontosan 2016-os.

Ha kiegészítenétek a listát, írjatok nekünk! 🙂