5+5 rajzfilm felnőtteknek

A South Park, a Simpson család és a Family Guy sikere után nem is tűnik unortodoxnak rajzfilmeket ajánlani 10 évesnél idősebbeknek, ráadásul a mostani gyerekmeséknek van egy olyan szerethető tulajdonsága, hogy a gyerekpoénok mellett egy-egy mondattal vagy utalással a felnőtteket is szórakoztatja. Amilyen rossz vagyok filmnézésben és az élőszereplős sorozatok követésében, annyira rákaptam az elmúlt 3 évben a rajzfilmekre és az animációs sorozatokra. A listát kétfelé szedtem, az első részben most a felnőtteknek készült animációs sorozatokból válogattam címeket. A fent is említett nagy klasszikusok direkt maradtak ki a válogatásból, ahogy az animék és a képregény-feldolgozások is, részben ízlés, részben a hely szűkössége miatt. Első rész, rangsor nélkül, ahogy eszembe jutott.

1. Bojack Horseman

tumblr_njdzyedbpO1ttmj73o1_1280

Ez a sorozat például kifejezetten az élőszereplős sorozatokra hasonlít, csak rajzolt formában. Bojack a 90-es években egy rettenetesen nyálas családi szitkom sztárja volt, mára lecsúszott, alkesz lett, és a pénze is kezd fogyni, szóval önéletrajzi könyvet akar írni. Csak hát nem megy neki az írás, úgyhogy szerez egy szellemíró lányt, akibe persze beleszeret, aki persze a Bojack sikeres ellenfelét szereti… Engem, bevallom, leginkább a Két pasi meg egy kicsire emlékeztet, csak ettől nem zuhan percenként 10 pontot az IQ-m, mint Charlie Sheen kéjenc arcberendezésétől, bár ennek lehet a kicsit Tesz-vesz városos rajzolási stílus az oka.

2. Bob Burgerfalodája/Bob’s Burgers

itsalways-parklandia.tumblr.com

itsalways-parklandia.tumblr.com

Elsőre úgy tűnhet, ez is egy a sorban a szokásos családos rajzfilmek közül, ezúttal némi alsó-középosztálybeli balszerencsével és fura napi hambikkal kanapégag helyett. Aztán pár rész után kiderül, hogy a szereplők, azon kívül hogy nagyon furák, tök életszerűek és nem sztereotipikusak. Tina, aki leginkább monoton hangon dörmögve agonizál a szexualitást is kezdi felfedezni, ezért üldözi az iskolai szerelmét és jó seggekről álmodozik, a szülők pedig a buta, kövér apa, jócsaj, jófeleség, jóháziasszony anya konzerv helyett normális szülők, akik csak a legjobbat akarják, bár néha nagyon kínos módon.

3. Brickleberry

comedycentral.tumblr.com

comedycentral.tumblr.com

Ránézésre a Seth McFarlane féle stílust koppintja, van benne mindenféle torzlelkű figura és beszélő állat is, viszont a politikailag inkorrekt poénok sűrűsége és minősége, az egyes karakterek személyisége azonban sokkal durvább – igaz, ettől néha rettenetesen alpári a Brickleberry. Nem szabad komolyan és magadra venni, na. Az alaphelyzet is csak megágyaz a rasszista, nacionalista és szexista poénoknak. Egy, a Yellowstone-nál sokkal ergyább Nemzeti Park őreinek mindennapjait követhetjük, és hát valljuk be, elég szedett-vedett társaságról van szó. És hogy miért ajánlom, amikor arcpirítóan és vállalhatatlanul poénkodnak mindenkin, akin csak lehet? Mert hát ez tényleg csak rajzfilm, röfögve röhögni pedig egy kicsit mindenen lehet, és ezek a poénok tényleg nem határesetek – ennyire ordenáré túlzásokról már ordít, hogy semmi komoly nincs mögötte.

4. Futurama

bleed-out-pain.tumblr.com

bleed-out-pain.tumblr.com

Azt igértem, nem lesz Simpsons, lesz viszont, a főleg itthon alulértékelt a kistesója, a Futurama, ahol Fry, a pizzásfiú 2000-ben újévkor véletlenül lefagyasztja magát 1000 évre, hogy 3000-ben az ük-ük-ük-ük-stb-unokájánál New New Yorkban munkát vállaljon újra kiszállítófiúként. A harmincadik században persze minden egészen máshogy működik, mint ahogy megszokhattuk, és a múltról sincs sok fogalmuk,mert az összes kazetta letörlődött Jézus második eljövetelekor 2443-ban,úgyhogy Fry egy igazi őskövületnek számít – persze emiatt keverednek kalandokba és emiatt is ússzák meg azokat. Közben ember-robot barátság és ember-mutáns szerelem is alakul, és nyilván Nibblesnél, Leela űrháziállatánál fut össze minden szál, még 2000 szilveszterén…

5. Daria

ichewyouupandspityouout.tumblr.com

ichewyouupandspityouout.tumblr.com

Ez a sorozat a Beavis és Butthead spin-offja, de rendes története és kifinomult cinikus humora van. Daria családjával elköltözik, és az új iskolában… hát nem illeszkedik be. Mondjuk nem is töri magát nagyon, összebarátkozik a hozzá hasonlóan kívülálló Jane-nel és kettesben utálnak mindenkit szép csendben. A nővére bezzeg rögtön megtalálja a felületes és szép emberek csapatát magának, Daria pedig Jane-nel szenved, pizzát zabál, ironizál, punnyad és forgatja a szemét. Mizantróp, halogató lustáknak alapmű, a világ legkevésbé akciódús sorozatai közé tartozik, ahol főleg a zseniális párbeszédek a lényeg.

Honorable mentions, vagyis futottak még: Texas királyai, Furcsa amcsik, Archer, Fugget about it, Rick és Morty