Oldie but goldie – Dirty Valentine’s

Február 14. Az elkeseredettek, a párkapcsolatukat bőszen közszemlére tevők és az epilepsziások világnapja! Lassan egy hete, hogy ez a csodás ünnep lezajlott, a szinglik már ébredeznek a jégkrém-kómából, és kiveszik az utolsó Bridget Jones DVD-t is a laptopból. Ennek apropóján összeszedtük nektek a legszebb és legmocskosabb rákkendroll szerelmi vallomásokat. Eufemizmus és virágnyelv, cseresznyés pite és szving! Oldie but goldie – Dirty Valentine’s. Öt romantikus dallamot ajánlunk, egy kis döggel megfűszerezve. Voilá!

The Stooges: I Wanna Be Your Dog

Elgondolkoztatok már azon, hogy miért mindig kutyák a rockerek? Vesd össze: Tankcsapda: Azt mondom állj: „Lehet, hogy kutya vagyok, de ne a farkamon állj.” vagy ugyancsak a jó öreg TCS: Szextárgy: „én leszek majd a leghűségesebb kutyád.” Érdekes fordulat, hogy a macsó faszik kutyákká szelídülnek, a csajok meg vadmacskaként uralják a terepet. Persze lehet, hogy csak arról van szó, hogy Lukács Laci nagy kutyabarát.

Nos, a The Stooges I wanna be your dog című száma a kutya-macska párharc magasiskolája. Iggy nem totojázik, rögtön szobára hívja a kedvest. Azért van egy apró kis eufemizmus elrejtve a szövegben: „And I’ll lay right down in my favorite place
Yeah you know what that is.” Hát persze, hogy sejtjük, hogy mi lehet Iggy papa kedvenc helye, de elkerülve a 18-as karikát, ugorjunk a következő számra. Egyébként maga Iggy azt nyilatkozta, hogy a dal azt az érzést akarja átadni, mikor egy pasi meglát egy igazán gyönyörű nőt kutyát sétáltatni, és arra gondol, milyen szerencsés az állat, hogy hozzáérhet a nőhöz. Milyen romantikus lélek!

Warrant: Cherry Pie

Nem kevésbé sikamlós a téma, de Warranték azt az utat választották, hogy metaforába öntik az élvezeteket. A dal centruma a cseresznyés pite, ami olyan finom, hogy egy felnőtt férfit is megríkat. Vidám kis dalról van szó, amit főhősünk végig „szvingel”. De hogy a gyengébbek is megértsék a számot, kapunk egy kis útmutatót a klip során:

Warrant

Diszkrét! Forrás

Egyébként a szlengben a ’cherry’ szó szüzet is jelenthet, a pite pedig,  tudjuk jól, milyen konnotációkat hordozhat (ha más miatt nem, akkor az Amerikai pite-sorozat révén). A zenekar utólag eléggé megbánta, hogy megírta ezt a számot. Jani Lane kifejtette, hogy elég rossz periódusban volt, szóval, ne kérjenek számon rajta semmit. Beszélő, hogy a kanadai MuchMusic visszautasította a szám sugárzását, mert nyíltan szexistának találta. Hmhm!

The Beatles: Drive My Car

Konszolidálódunk kicsit, és szemügyre vesszük az egyik kedvenc Beatles-számomat! „Vezetheted a kocsim!” – van ennél szebb bók a világon? Esetleg a „Vezetheted a traktorom!”, hogy magyar kontextusba helyezzük a dolgot! McCartney egyébként bevallotta, hogy egy régi blues zenei eufemizmust használt, és a „Vezetheted a kocsim!” tulajdonképpen azt jelenti, hogy “Hancúrozhatunk együtt!”. Egyes vélemények a dalban elhangzó motorzörejeket a szexualitásra utaló jelként értelmezik. Nos, ennek felfejtését mi most az olvasóra bízzuk! Annyi biztos, hogy a Drive My Car szexuális utalások nélkül is teljesen megállja a helyét.

A dal tulajdonképpen a feltörekvő hollywoodi lányokat figurázza ki, akik sztárok szeretnének lenni, és összeszedni egy pasit kocsival. Főhősünknek nincs kocsija, de egyéb dolgokat fel tud ajánlani. Nota bene: úgy tűnik, ez is elég.

The Doors: Love Me Two Times

Doorsék sem csomagolták be túlságosan a mondanivalót, hasonlóan a The Stoogeshoz. A szöveget Robby Krieger írta. A dalt egyszerre inspirálta a hosszú turné, amire a zenekar indult , és az amerikai katonák sorsa, akiket Vietnamba küldött hazájuk. A szex segít a nehéz időkben és erőt ad a hosszú útra – szól a konklúzió. Biza, mennyi bölcsesség rejlik ezen sorok mögött! Itt most nem is időzünk el tovább, mert túlságosan belepirulnánk. Kérjük a következőt!

Elvis Presley: Fever

Utoljára hagytam ezt a gyöngyszemet. A Fever azon számok közé tartozik, amiket Elvis szinte kíséret nélkül énekelt fel. Füllesztő szexuális energiák lengik be a dalt, amit ez a zs-e-n-i a végletekig tud fokozni. Vagy Buzz Lightyear-rel szólva: A végtelenbe és tovább! Presley megemlít egy-két híres párt a történelemből, akiknek a szüleik megtiltották, hogy együtt legyenek: Rómeó és Júlia, Smith kapitány és Pocahontas. Eszünkbe juthat ennek kapcsán Elvis és Priscilla Presley története. A lányt egészen fiatalon vette észre a sztár, mikor az még bőven a tinédzserkorban járt. Megetetni a szülőkkel a szerelmük történetét nem lehetett egyszerű. Egyébként a dal eredetileg egy Little Willie John nevű előadóhoz fűződik, de Elvis tette ismertté. Azóta pedig kismillióan feldolgozták, Madonnától Beyoncé-ig.

Nektek melyik a kedvenc Dirty Valentine’s-számotok? Kiegészítenétek a listát? Kommentben megtehetitek!

A kiemelt képen Jim Morrison és Pamela Courson láthatóak. Forrás