Titanic Filmfesztivál – ezeket ajánljuk

A Titanic minden évben azon filmes események közé tartozik, amelyeket a legjobban várok: sokan vannak, fesztivál hangulat van és olyan filmeket van lehetőségem megnézni moziban, amiket egyébként valószínűleg nem fognak bemutatni. Eljött az április, megint befutott a Titanic, én pedig szemezgettem a filmkínálatból.

Az előzetes várakozások után a legjobban talán a Megmaradt Alice-nek (Still Alice) című filmnek örülhetünk. Julienne Moore megkapta a neki már régóta járó Oscar-díjat az ebben nyújtott alakításáért, ahol egy Alzheimer-kórban szenvedő nyelvészprofesszort alakít. A film végül nem került itthon moziforgalmazásba, de most itt a lehetőség, érdemes kihasználni.

Snowpiercer

Snowpiercer

A Snowpiercer egy nagyon izgalmas sci-fi, ami tavaly már ugyan körbejárta az internetet, és valószínűleg te is láttad már, de ha mégsem hallottál róla, akkor most olyan szerencsés vagy, hogy egyből moziban pótolhatod az elmaradást. A történet a jövőben játszódik egy vonaton: a Földet hó fedi, az élet lehetetlenné vált rajta, egyedül ezen az örökké mozgásban lévő szerelvényen maradt egy csipetnyi civilizáció. Az ember pedig egy vonaton is olyan, mint mindig: azonnal vannak kiváltságosok és agyondolgoztatottak. A film arról szól, ahogy az alsó osztályok néhány tagja megpróbál kitörni.

Edward Snowden arról vált híressé, amikor felfedte az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal illegális, a magánszférát súlyosan sértő lehallgatási tevékenységét. Laura Poitras dokumentumfilm-rendezőnek sikerült meggyőznie őt, hogy forgathasson e témáról – így készült el a Citizenfour. Ez a film korunk egy igen súlyos lenyomata, jelentősége és összeesküvés-elméletek kedvelői számára inspirációs volta vitathatatlan. Elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat, és ha megnézed, lehet, hogy törlöd magad a Facebook-ról.

The Duke of Burgundy

The Duke of Burgundy

The Duke of Burgundy. Peter Strickland eddig két filmet rendezett, a Varga Katalin balladája és a Berberian Sound Studio különleges – szép és zavaró alkotások voltak. Ezúttal sem konvencionális irányba indult el, a hetvenes évek európai erotikus horrorfilm műfaját idézi meg szadomazo kapcsolatot bemutató, vidéki kastélyban játszódó történetében.

Ex Machina. Sci-fi a mesterséges intelligencia iránt érdeklődőnek sok látvánnyal és a technika öntudatra ébredésével. A filmet az az Alex Garland rendezte, aki A part alapjául szolgáló regényt írta, illetve olyan forgatókönyveket, mint a 28 nappal később, a Napfény vagy a Ne engedj el.

További filmek, felsorolás-szerűen:

Távol az emberektől. 1954-ben, Algériában játszódó western Camus-novellából, Viggo Mortensen főszereplésével.
Sötét húzások. Öko-terroristás film Jesse Eisenberggel és Dakota Fanning-gel.
’71. Háborús, háború-ellenes.
Taxi. Jafar Panahi új filmje, amelyben a rendező beült egy taxiba Teheránban, és az utasokat kérdezgette véleményükről. A filmezéstől eltiltott iráni rendező nem hagyja magát.

Tetszett ez a cikk? Kövess minket a Facebook-on is!

Olvass még hasonlót:

Az ő nevükre biztos bemegyünk a moziba I. rész – menő rendezők
Regényadaptációk és igaz történetek uralják a mozit