Regényadaptációk és igaz történetek uralják a mozit

Minden amerikai film regényadaptáció, igaz történet, vagy igaz történet alapján írt regény adaptációja. De hol vannak az eredeti történetek? Miért nem bízik Hollywood a forgatókönyvíróiban?

A film egy óriási ipar, hatalmas költségvetésekkel, rengeteg kockára tett pénzzel. Ha egy stúdió finanszíroz egy produkciót, bődületes sikernek kell lennie, hogy egyáltalán visszahozza a belefektetett pénzt. Ha nem lesz sikeres, nagyon nagy pénzeket lehet bukni. Ez mindig így volt, de az arányok egyre jobban eltolódnak – és bizony a pénzüket a filmbe fektető iparosoknak a lehető legbiztosabbra kell menniük, hogy termékük, a film ne pénzt veszítsen, hanem pénzt nyerjen a számukra. És mi a legjobb garancia? Meséljünk el olyan történetet, amit valaki már elmesélt, és az emberek már akkor is szerették.

eredeti_tortenet_02

A mindenség elmélete – Kódjátszma

Az idei Oscar-díj legjobb filmes jelöltjei között tízből öt volt könyvadaptáció, vagy igaz történet által inspirált történet. Utóbbi csoporthoz tartozik a Selma, az Amerikai mesterlövész és a Foxcatcher, míg a Kódjátszma és A mindenség elmélete az igaz történet alapján írt könyv alapján írt adaptáció tutira biztosított esete. Tavaly tíz jelöltből csak négy volt eredeti történet, 2013-ban pedig mindössze három.

Nem jelenti ez azonban azt, hogy ne készülnének izgalmas, eredeti ötleten alapuló filmek, az európai művészfilm és az amerikai függetlenfilm is sorra hozza a jobbnál jobb műveket. A probléma csak az, hogy ezek egyre inkább rétegfilmek lesznek, szűk kört érnek el, és ezért egyre kisebb esélyük van kiugró sikert elérni. Ezért is olyan nagy szó, amit itthon a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan véghezvitt: 8 millió Forintból készült és a szájhagyomány odáig vitte, hogy már ötvenezer fölött van a nézettsége, sokszorosan visszahozva a gyártási költségét.

eredeti_tortenet_03

VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan

És hogy ez mennyire új jelenség? Az IMDB sikerességen és népszerűségen alapuló top100-as listáján szereplő filmek több, mint fele adaptáció. Olyan filmek tartoznak ide, mint A keresztapa, a Forrest Gump, A bárányok hallgatnak vagy a Ben Hur. Ezeknek a többségében az eredeti könyv nem is annyira ismert (persze vannak kivételek), így a filmről, ami hatalmas sikert ért el és kult státuszt szerzett, sokan nem is tudják, hogy adaptáció. Eredeti történet alapján készültek viszont olyan sikeres filmek, mint az E.T., a Rocky, vagy a Butch Cassidy és a Sundance kölyök.

Nem arról van azonban szó, hogy régebben nagyobb kockázatot vállaltak volna az alkotók. A Rocky például 960 ezer dollárból készült, hogy aztán 110 millió dollárt hozzon vissza. A feladat tehát valahol a filmforgalmazásnál lenne: hogyan lehet megtalálni azokat az alternatív utakat, hogy a kisebb, nem ötven árnyalatban készült produkciók is számos érdeklődőt szerezzenek? Ne csak azok üljenek be a moziba, akik tudják, mire számíthatnak. Legyenek vonzóak azok a filmek is, amik ismeretlenek, új történetet mondanak el – olyat, amit még nem láttunk. Jó lenne, ha szűkülni tudna ez a szakadék az újramesélt és az eredeti történetek között.

Tetszett ez a cikk? Kövess minket a Facebook-on is!

Olvass még hasonlót:

Az ő nevükre biztos bemegyünk a moziba I. rész
Peter Jackson miért nem figyelsz oda? Hobbit-hibák