Süni az étlapban – állatos kávézók és a Zoo Café Budapest

Te milyen állattal kávéznál a legszívesebben? Mert valamilyennel muszáj!

Muszáj, hiszen elárasztják a világot az állatos kávézók. Az első macskás Tajvanon nyílt 1998-ban, de aztán a műfaj Japánban indult virágzásnak: 2004 óta tengernyi cicás (csak Tokióban legalább 39) és mindenféle állatos vendéglátóhely működik a szigetországban. Van például kifejezetten fekete macskás, nyuszis, kutyás, madaras (köztük baglyos és pingvines!), kígyós és kecskés (!) változat is. Dél-Koreában pedig, és erről láttam képeket, bárányokkal körülvéve iszogathatsz. Az ötlet, ahogyan ez lenni szokott, hamar elterjedt a világban: ma már több, mint húsz országban találhatunk hasonló intézményeket, köztük Budapesten is. Azaz nem csak japán furcsaságról van szó.

macskas_kavezo

Miért lehet ilyen népszerű ez a műfaj? A kisállatok lennének a modernkori elmagányosodás ellenszerei (ez elég japán lenne), vagy a vendégek az otthoni állattartást akarják kiküszöbölni az állatos kávéházak látogatásával? (Ez meg egyszerre vallana felelős gondolkodásra és kényelmességre – bár ennyi állatot így is-úgyis képtelenség szokatlan egy lakásban tartani.) Vagy egyszerűen különleges attrakciók nélkül már kávézni sem tudunk? Talán mindhárom igaz, plusz biztosan szerepe van az utóbbi évtizedek interaktivitás-mániájának is: ma egy múzeumban vagy állatkertben már csak akkor érezzük jól magunkat, ha a műtárgyakat (adott esetben az állatokat) kézbe lehet venni, megtapogatni, nem csak fél méter (vagy még nagyobb) távolságból nézegetni. Az állatos kávézók ezt a közvetlenség utáni vágyat is kielégítik, ráadásul kényelmes körülmények között ismerkedhetünk a „műtárgyakkal”: a fogyasztási kultusz jegyében sütizve, limonádézva simogathatjuk őket.

12319592_10203753440236946_524362355_n

De elég ennyi társadalomkritika, hiszen egy ilyen helyre csöppenve lehullik rólunk minden cinizmus, egy kisiskolás lelkesedésével csodálkozunk rá a jószágokra. Mielőtt ellátogattam a budapesti Zoo Caféba, nem sok tapasztalatom volt az állatos helyekről; Bécsben a barátnőm elrángatott az ottani macskás kávézóba, de végül a küszöbnél nem jutottunk tovább: egyszerűen bizarrnak tűnt számomra a steril, fehércsempés környezet és a rengeteg szabadon mászkáló macska. Így a budapesti változatokkal már nem is kísérleteztem (pedig kettő is van belőlük). Talán a macskák miatt van az egész – semmi bajom velük, de számomra kevésbé érdekesek, mint mondjuk egy kakadu vagy varánusz; a Zoo Caféban is van néhány macska, de azt tapasztaltam, a kisgyerekek többi vendég is inkább a nyuszikat és a hüllőket nyúzta.

Ugyanis a Zoo Café megpróbálja egyesíteni a fentebb felsorolt változatokat: annyi féle cuki állatot tart, mint egy kisállat-kereskedés (kecske nincs 🙁 ). A hüllők és kétéltűek dominálnak, kígyókból és kaméleonokból láttunk legtöbbet. Illetve egy vicces utasításnak megfelelően kábé egy órán át fogtam a kezemben egy kisteknőst, de nem a hely hibájából. Ezen kívül van sok rágcsáló, puha nyuszik és csipogó tengerimalacok. Az arculatot leginkább a két gyönyörű papagáj és hat cica határozza meg: ők a leglátványosabb lakói a Zoo Cafénak.

12305461_10203753442316998_839300516_n

Megtapintani egy kígyót vagy hagyni, hogy egy kaméleon felmásszon a ruhád ujján: igazán különleges érzés. Ráadásul mindezt nagyon otthonos környezetben tapasztalhattam meg: kicsit Noé bárkájára emlékeztet a hajópadló, a fatörzsek, akváriumok és a félhomály. Hogy emellett ehettem-ihattam is… hogy őszinte legyek, nekem másodlagos volt. És nem a higiénia miatt, erre maximálisan törekszenek a vendéglátók. Meg egyáltalán, ha ilyen helyre jössz, benne van a pakliban, hogy a macska odakakil az asztalod mellé, a süni bemászik az étlapba vagy a macskaszőr belehullik a… bárhova. (Mindhárom megtörtént.) A kisállatok önmagukban is elég érdekesek, mellesleg az árak kicsit borsosak.

Ahogy körbenéztem, leginkább a kisgyerekek élvezték az egészet: órák hosszat nem unták meg a kaméleon másztatását, a nyuszi simogatását vagy a szakállas agáma… hát, amikor odanéztem, épp az agáma feje fölött párnacsatáztak. Azaz a Zoo Café ideális gyerekprogram, nekem, bár nagy élményt jelentett, azt hiszem, egyszer elég volt. Vagy ki tudja… lehet, hogy egyszer visszatérek, hogy visszaadjam a kisteknőst, aki a táskámban maradt.

Zoo Café Budapest, 1053, Fejér György u. 3.